Közélet

2016.06.30. 14:07

Siófoki kukabotrány: vádemelés lett a nemfizetős VIP-listából

Hűtlen kezelés, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat az ügyészség a siófoki Siókom Nonprofit Kft. korábbi (2013-14) ügyvezetője és társa ellen.

Fónai Imre

A vádiratban szereplő egyik ügy a tavaly nyilvánosságra került, országos sajtóvisszhangot kapott szemétdíjas VIP-lista; ahogyan megírtuk, 2014-ben százötvenen mentesültek Siófokon a szemétdíjfizetés alól, s a listán városvezetők, képviselő-testületi tagok is szerepeltek, egyesek több ingatlannal is. Lengyel Róbert polgármester mint a Siókomot tulajdonló önkormányzati társulás elnöke tett feljelentést. A most elkészült vádirat szerint a Siókom ügyvezetője ezen kívül élettársát juttatta több milliós bevételhez, 5,3 millió forint vagyoni hátrányt okozva.



Két személy ellen emeltek vádat – tájékoztatta a Zalai Hírlapot a Zala Megyei Főügyészség szóvivője. A posztját 2013 májusától 2014. december 31-ig betöltő 38 éves U. Veronika a 26 településen szolgáltató Siókom ügyvezetőjeként a 2014. február 17-én alapított Black and Color Kft.-vel kötött szerződést. Ezt a 42 éves B. István ügyvezette, és cége kapott megbízást május végén a Siókomtól, pontosabban U. Veronikától számlázásra, nyilvántartásra is alkalmas egységes ügyviteli rendszer kialakítására. A megbízást nem sikerült teljesítenie, ezért B. István ingyenesen hozzáférhető és modulokkal opcionálisan bővíthető számlázó programot adott át, mintha az saját fejlesztésük lenne.

Az internetes regisztráció után elérhető bővítésekért ténylegesen 107 ezer forintot fizetett B. István, a cége viszont összesen 6,1 milliót számlázott ki az amúgy hasznavehetetlen ügyviteli rendszerért. Ráadásul nem sokkal korábban, 2013. december 30-án a Siókom nettó 1,5 millióért vett lakossági állományt kezelő számlázó programot, amit azóta is használnak. Az újabb beszerzés legalizálására B. István két hamisított árajánlatot is beadott, a legjobb persze a Black and Coloré volt. A szerződés megkötésekor U. Veronika elhallgatta, hogy élettársi kapcsolatban állnak. A vád szerint a kontraktussal 5,3 millió forint vagyoni hátrányt okozott az ügyvezető.

A szemétszállítási VIP-lista kapcsán a főügyészség arra a megállapításra jutott: az ügyvezető nem tett semmit a jogalap nélküli mentesség megszüntetésére. Erről az őt a posztján váltó új ügyvezető intézkedett, ily módon az addig kiesett 4,3 millió forint bevételből 3,5 milliót sikerült utólag beszedni.
Az említettek okán hűtlen kezelés, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt emeltek vádat U. Veronika és B. István ellen.

A kukákat emelgető munkásember és a vezérigazgató

Lapunk tavaly is megírt információja szerint a százötvenes VIP-listán az NHSZ Zöldfok Zrt., a Kertfok Kft. és a Siókom Kft. dolgozóin kívül a következők szerepeltek: a volt polgármester és jegyző, a volt alpolgármesterek, a 2014 októberig tisztségben lévő önkormányzati képviselők, kivéve Gömbös Katalint (Jobbik). Két siófoki orvos is mentességet élvezett. A közszereplők között akadt, aki három, s olyan is, aki két ingatlannal szerepelt. A lista nyilvánosságra kerülése után az érintettek elkezdték a szemétdíj utólagos törlesztését. Mivel a feljelentés csak a 2014-es esztendőt érintette, úgy azzal a nyomozás sem foglalkozott és a vádirat sem tér ki rá, hogy 2014., tehát a Siókom Nonprofit Kft. létrejötte előtt, az akkori AVE Zöldfok Zrt. idejében is létezett-e ilyen nemfizetős lista.

„Hogy 2014 előtt ez miként történt, ahhoz semmi közöm, az a Zöldfok belügye, de 2014 januárjában megalakult a 27 önkormányzat tulajdonában lévő Siókom, hogy a továbbiakban közszolgáltatóként szedje a szemétszállítási díjakat – felelte kérdésünkre Lengyel Róbert siófoki polgármester, társulási elnök. – Ez az önkormányzatok közösségének a cége, az oda befolyó pénz is a településeké, ebből nem lehet adományozgatni...”

Szabó Zoltán, a Siókom alvállalkozójaként a szemétszállítást végző NHSZ Zöldfok Zrt. vezérigazgatója azt írta egy tavalyi levelében: „Ha volt jó üzletpolitikai döntés, akkor az az volt, hogy az NHSZ Zöldfok dolgozói ne kapjanak számlát a Siókom Kft.-től. Gondoljunk csak bele, a kukákat naphosszat emelgető, amúgy is gyengén kereső munkásember még szemétdíjcsekket is kapjon...” Szabó kérdésünkre akkor azt mondta: bár ő is szerepel a mentességi listán, arról nyugodtan vegyék le, és legalább a dolgozóknak ne számlázzák ki visszamenőleg a 2014-es díjat.

„A munkáltató adjon kedvezményeket a saját munkavállalóinak, mert megérdemlik. Adjon, de ne az önkormányzati cégek kontójára, hanem a saját költségvetéséből” – reagált Lengyel Róbert. A Demokratikus Koalíció választókerületi szervezete felhívta az etikai bizottságot, hogy szólítsa fel lemondásra az érintett képviselőket. Völgyi Lajos, az etikai bizottság MSZP-s elnöke (ő is képviselő volt már 2014 októbere előtt is) úgy reagált, hogy a képviselő-testületnek nincs etikai kódexe, mely ilyen eseteket szabályozna (úgy tudjuk, azóta sincs – a szerző).  A 2014 októberében testületbe került fideszes képviselők sajtótájékoztatón ítélték el a VIP-listát, komoly etikai vétségnek, súlyos hibának minősítve a díjmentesség elfogadását.

Rosszallását fejezte ki nemrég az ügyész egy másik ügyben

A Siókom 2013-ban megválasztott vezetőjének a megbízását 2014 nyarán hosszabbította meg az év végéig a siófoki képviselő-testület. „Javaslom, hogy Ujkéry Veronika Valéria ügyvezetői megbízatása kerüljön meghosszabbításra 2014.12.31. napjáig” – áll többek között a testület 2014. júliusi ülésére készült előterjesztésben. 
Nemrég írtuk meg, hogy költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt részesítette megrovásban az ügyészség az egykori Siókom-ügyvezetőt és három társát. Az ügyész szerint az elkövetett cselekmények csekély mértékben veszélyesek a társadalomra, de mivel bűncselekmények, ezért „rosszallását fejezi ki”... Abban a vádiratban többek között az állt, hogy a cégvezető kaposmérői lakóhelyéről a munkába járáshoz 1,7 millió forint gépkocsiköltséget számolt el, jogtalanul, kiküldetési költségként feltüntetve azt. Az ügyészség szerint ezzel 634 ezer forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. Az exügyvezető az általa okozott kárt megtérítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!