Képgaléria

2017.07.15. 21:40

Sokan sütötték, ám a legtöbben kóstolták a különleges réteseket

Hazánk számos pontjáról, s a határon túlról is sokan ellátogattak a tizennyolcadik mesztegnyői rétesfesztiválra. Noha sokan a túrós rétesre esküdtek, volt, aki igazi különlegességet is készített. Ilyen volt többek között a padlizsános álom vagy a sárgabarackos-rizses rétes.

Gyeszát Zsolt

 

A tavalyi esztendőt leszámítva nyolc éve rendszeres résztvevő a fesztiválon a „Lölle” Kulturális Hagyományőrző Egyesület. – A jó rétes titka a dagasztás és természetesen a jó liszt – mondta lapunknak Sikter Lászlóné, a balatonlellei egyesület tagja. Túrós-meggyes rétessel is nevezett a versenyre a lellei csapat.

– A település életében rendkívül fontos a rétesfesztivál – tette hozzá Nagy László Péter polgármester. – Sokan ellátogatnak hozzánk messziről is, hiszen nagyon jó rétesek készülnek itt. Ezt a szép hagyományt éppen úgy folytatni kell, mint a néptáncot, vagy akár a népzenét.

A rendezvényt Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg egy Jókai Mór idézettel. – A jó rétestészta olyan vékony, hogy el tudod olvasni alatta az aznap reggeli újságot – idézte az elnök. – A mesztegnyőiek bebizonyították, hogy a közösségnek különleges ereje van. Annak a közösségnek, mely aktívan kiveszi részét a somogyi mindennapokból, s aktívan tervezi jövőjét. Azt a jövőt, melynek egy szeleteként 500 millió forintot nyertek a Terület- és településfejlesztési Operatív Program megyei keretéből, hogy kerékpáron is meg lehessen közelíteni a települést – folytatta Bíró Norbert.

 

 

Hasonlóképpen vélekedett a mesztegnyői Kesztyűs Lászlóné Valéria is. Mint kérdésünkre elmondta: Mesztegnyőn régi hagyománya van a rétessütésnek, többek között a tökös-mákos rétesnek.

Ám többen kipróbálták magukat a rétesnyújtásban is. Így tett többek között Móring József Attila országgyűlési képviselő is. – Életem első rétesnyújtása volt, s azt mondták a hölgyek, hogy jól sikerült, így lehet majd megpróbálom otthon is – tette hozzá lapunk kérdésére. Az országgyűlési képviselő szerint remek feltöltődést nyújt a rétesfesztivál, ahol a személyes találkozások értéke mellett még egy-egy jó recept cseréjére is lehetőségük van az embereknek.

Az idén gazdagodott a fesztivál, egy olyan kézműves udvart is létrehoztak, ahol az érdeklődők az árusítókkal készíthettek kézműves termékeket – tudtuk meg Kövesdiné Panyi Antónia alpolgármestertől, a faluház vezetőjétől.

Összesen 13 csapat nevezett, s 58 féle rétest bírált a zsűri. Túrós rétes kategóriában a balatonlellei „Lölle” Kulturális Hagyományőrző Egyesület nyert. A káposztás rétes kategóriában a Tapsony Önkormányzat csapata lett az első, a mákos rétes kategóriában a Mesztegnyői Kisasszonyok. A diós rétes kategóriát a nemesdédi Napsugár Nyugdíjas Klub nyerte, a gyümölcsös rétes kategóriában a Gadányért-Somogyért Egyesület lett az első. Az egyéb rétes kategóriában a Mesztegnyői Kisasszonyok, a kelt rétes kategóriában pedig a nemesdédi Napsugár Nyugdíjas Klub nyert. Az idei réteskirály címet a Mesztegnyői Kisasszonyok csapata érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!