Közélet

2017.02.15. 06:52

Szennyvízcsatornára szövetkeznek a balatoni 365 milliárdból

Ha jól és időben tudnak pályázni, szennyvízhálózatra köthetnek a Nyugat-Balatonnál a somogyi kistelepülések, erről egyeztettek a napokban az érintett polgármesterek és Móring József Attila, fejlesztésekért felelős miniszteri biztos.

Szűcs T.

Mint ismert, a gazdasági válság sodrában teljes kudarcot szenvedő sávolyi MotoGP-pálya megvalósításának első beruházási hullámában a településen kiépült a szennyvízhálózat, sőt, hat esztendeje egy napi ötszáz köbméter szennyvizet kezelni tudó tisztítómű is elkészült. A település ennek töredékét használta ki csupán érthető okokból, hiszen a várható terhelés elmaradt a pálya és az egyéb turisztikai, vendéglátói beruházások elkészülte nélkül. A környező falvakban azonban sok helyen még megoldatlan a szennyvízelvezetés, ám folyamatosan keresték a megoldást a helyzet orvoslására.

Szűkös a határidő a pályázat beadására

A napokban Móring József Attila, a térség országgyűlési lépviselője arról tárgyalt a polgármesterekkel és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. képviselőivel, hogyan lehetne a rákötés lehetőségét megvalósítani a sávolyi hálózatra.
– Mindegyik fél pozitívan állt az elképzeléshez, s úgy néz ki, létre jöhet a sávolyi szennyvíz-agglomeráció – ismertette az eredményeket a fejlesztési biztos. – Hozzátette: tudni kell, hogy a sávolyi önkormányzat tulajdonosként elfogadott egy hozzájáruló nyilatkozatot, melyben lehetővé teszik, hogy Sávoly, Csákány, Somogysámson, Somogyzsitfa, Szőkedencs, valamint Tapsony és Nagyszakácsi is része legyen ennek szennyvízhálózatnak. Móring József Attila elmondta, az előzetes becslések szerint ez a beruházás körülbelül 3-3,5 milliárd forintba kerülne, habár nagyon szűkös a határidő a pályázat beadására. Ilyen jellegű fejlesztésre csak a 2020-as ciklus végéig áll rendelkezésre uniós pénzügyi forrás.

Még az idén támogatási szerződést kell kötni

– Igyekeznünk kell, hiszen, még az idén támogatási szerződést kell kötnünk ahhoz, hogy ily módon sikerrel tudjuk elkezdeni s majd befejezni a beruházást – emelte ki. Megtudtuk, a sávolyi szennyvíz-agglomeráció finanszírozása a balatoni fejlesztésekre elkülönített 370 milliárd forintos összegből történhetne. – A nemrégiben befejeződött dél-balatoni szennyvízelvezetési projekt esetén valamivel rosszabbul álltunk a beadás előtt, hiszen Sávoly esetén már egy komplett tisztítómű rendelkezésre áll, ezért mindenképpen bizakodó vagyok – összegzett a képviselő érdeklődésünkre.



Két hét híján pontosan hat esztendeje számoltunk be arról, hogy a spanyol befektetők (Sedesa-csoport) szinte első lépésként elkészítették és átadták Sávoly szennyvízcsatorna-hálózatát. A beruházás a faluban akkori áron 800 millió forintért készült el. Majd átadták a tisztítóművet is, melynek próbaüzemét még ugyancsak a befektetők fizették. A Sedesa mintegy hatmilliárd forintot költöttek el a soha el nem készült Balatonringre. A napokban számoltunk be róla, hogy mégsem szűnik meg a Balatonring beruházására alapított Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft., befektetőre találhat az az 500 hektáros terület, ahova a MotoGp-pályát tervezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!