Közélet

2017.05.10. 16:37

Tíz méter magasan futó lombkorona-tanösvényt adtak át

Újabb létesítménnyel bővült a KASZÓ Zrt. közjóléti létesítményeinek sora, ugyanis egy „Lombkorona-tanösvényt” ad ott át a Társaság a nagyközönség számára Kaszóban.

Györke József

Az erdőrészlet kiválasztásánál a belterülethez való közelség mellett az is fontos szempontot jelentett, hogy abban a belső-somogyi erdők legjellemzőbb erdőtípusát, a gyertyános-tölgyest tudják bemutatni az érdeklődőknek az aljnövényzettől a lombokig.
A lombkorona tanösvényt Hent László építész tervezte. A tájba illeszkedő, faszerkezetes kialakítású tanösvény a lehető legkevesebb fém alkatrész felhasználásával készült, s harmonizál a KASZÓ Zrt. korábban átadott más közjóléti létesítményének megjelenésével, illetve a Társaság üzemi területén több helyen is előforduló „filagóriákkal”. A felső szintben egy, a lombkorona között vezetett hídszerkezeten halad az út a talajszinttől mért 9,5 méter magasságban, s mintegy 124 méter hosszan. A hídszerkezet 12 méter fesztávú hídelemekből áll. A hidat hosszában több helyen „megtöri” egy-egy pihenő, illetve a létesítményt egy függőhíd elem még izgalmasabbá teszi. A sétány egy „láthatatlan” lesbe torkollik, ahonnét akár vadlesre is lehetőség nyílik.


Mind a fel- illetve lejárókon, mind pedig a fenti sétányon, pihenőhelyeken interaktív táblákkal mutatják be az erdő szintezettségét, annak növény- és állatvilágát, hangsúlyt fektetve a repülő élővilágra. A célközönség nem csupán a gyerekek csoportjai, hanem a felnőttek is, erre figyelemmel kerültek az interaktív tájékoztató táblák is kialakításra.
Eddig Magyarországon csak néhány lombsétányról van tudomása a Társaságnak, ám a Kaszón készült lombkorona tanösvény úgy hosszában, mint magassági méretében, valamint szerkezeti megoldásában is egyedülálló Magyarországon. A megvalósítást a Társaság saját forrásból vállalta- mondta Galamb Gábor a KASZÓ Zrt vezérigazgatója.


Gulyás Andrea, az FM közigazgatási államtitkára örült, hogy újabb hasznos létesítménnyel lett gazdagabb Kaszó, mely nagyszerű lehetőség a környezetünk és az erdő megismeréséhez.

Neszményi Zsolt kormánymegbízott hozzáfűzte: „Aki megérti az erdő hangját, az jól érzi magát az erdőben”. A gyerekekkel együtt alig várja, hogy a magasból is megszemlélhesse az erdőt.

Szászfalvi László országgyűlési képviselő a nevelő hatását emelte ki.  „Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon” – mondta. Fontos az életre szóló, az életnek szóló tanítás. .Ebben vállal nagy szerepet a most átadásra kerülő létesítmény. 
Az eseményt a Munkácsy Gimnázium, a Liszt Ferenc Zeneiskola növendékei és a Csányi Alapítvány gyermekeinek műsora színesítette.


 

Címkék#Kaszó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!