Közélet

2017.03.06. 10:25

Vidéken is jut pénz üstre, hűtőkamrára a 12,6 milliárdból

12,6 milliárd forint keretösszeggel jelent meg februárban a pályázati felhívás a helyi piacok infrastrukturális fejlesztésére, valamint a közétkeztetés javítására.

Kovács Gábor

12,6 milliárddal segít a kormány

Olykor egy főzőüst megvétele is komoly nehézséget okozhat az önkormányzatoknak – hangzott el a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének Somogy megyei polgármesteri fórumán, melyet Igalban tartottak. A kormány segítene azzal, hogy a helyi piacokat és a közétkeztetést támogatná. 12,6 milliárd forint keretösszeggel jelent meg februárban a pályázati felhívás a helyi piacok infrastrukturális fejlesztésére, valamint a közétkeztetés javítására. A kiírásra önkormányzatok, non-profit szervezetek és egyházi jogi személyek nyújthatják be támogatási kérelmüket.



Maximmun ötven- és húszmillió forint

Az érintettek maximum 50 millió forint támogatást nyerhetnek fedett és fedetlen elárusítóhelyek, üzlethelyiségek, valamint piaci szolgáltatásokhoz szükséges helyiségek felújítására, kialakítására. Emellett a pályázat lehetőséget biztosít maximum 20 millió forint összértékig étkeztetéshez szükséges tálaló-, melegítő-, főzőkonyha, raktár, hűtőkamra fejlesztésére, kialakítására, illetve étkező helyiség férőhelyének bővítésére, konyhai gépek, berendezések és eszközök beszerzése. A támogatás intenzitása 75, 85, 90 és 95 százalék között változhat. A Vidékfejlesztési Program keretében megjelent pályázatra 2017. április és 2019. április vége között nyújthatók be a kérelmek.

Piacra pályáznának

Mezőcsokonyán hét éve újították fel a konyhát uniós forrásból, ekkor az iskolát és az étkezdét is átépítették, ehhez most nem nyúlnának hozzá. A konyhai eszközök cserélése nem ártana, ez azonban nem mehet építkezés nélkül.
– A konyhához elnyerhető 20 millióhoz be kellene mutatni az építési költségeket, mert külön csak az eszközökre nem lehet pályázni – mondta Sudár Zoltán polgármester. – Ezért inkább a piac kialakításában gondolkodunk, de a pályázat hátulütője, hogy 25 százalékos önrészt kéne biztosítanunk. Ez behatárolja a lehetőségeinket, mert 10 millió forintnál 2,5 milliót jelent. Nyolcmillió az adóbevételünk, de ebből az üzemeltetésre és a fenntartásra sokat kell fordítani. A minimálbérnövekedés 3,5 millió forintot jelent, és nem tudjuk, hogy visszakapjuk-e majd az államtól ezt az összeget.
Mezőcsokonyán március elsejétől 15 fővel megindult a zöldségtermelői program. Egy hektáron négy mázsa dughagymát termelnek, február közepén már elültették a káposztát, újhagymát, salátát a fóliasátrakba. Egy piaccal az értékesítéshez szeretnének megfelelő környezetet kialakítani, mert már eddig is sok átutazó autós állt meg a termékeikért. 

Az eszközökre ráférne a fejlesztés


Somodort nem érinti a pályázati lehetőség, mert nincs önkormányzati konyha, úgy vásárolják az élelmet, tudtuk meg Makai Sándor polgármestertől. A 2000-es években zárt be a konyha, és gazdaságtalan lenne újra indítani. Jelenleg 18 óvodás korú gyermek él a településen, indokolta a polgármester. Másutt viszont megpróbálnak forráshoz jutni.
– Pályázunk, de még nem döntöttük el, hogy a piacra vagy a konyhára – mondta Jankó Szabolcs zákányi polgármester. – A piacba minden bizonnyal sikerülne bevonni a helyi termelőket, növelni lehetne a helyi értékesítést, és egyben helyet lehetne biztosítani a szomszéd településekről érkezőknek is. A konyhánk fejlesztésére igyekezünk minden évben valamilyen pályázati lehetőséget találni. Jó állapotban van, bár az eszközökre ráférne a fejlesztés, de leginkább az épületet kellene felújítani. 200-300 adag ételt készítünk itt iskolásoknak, óvodásoknak és a szociális étkezést igénybe vevőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!