Viharkár

2017.07.17. 07:00

Jégverés után, biztosítás nélkül a cég is elúszhat

Nem csupán az elmúlt hetek viharai, hanem az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás miatt dönt úgy egyre több somogyi gazda, hogy mezőgazdasági biztosítást köt terményére, méghozzá egyre nagyobb földterületen. Néhány év alatt megduplázódott a támogatott agrárbiztosítások összege is.

Gyeszát Zsolt

A szél és a hirtelen lezúduló csapadék miatt szinte teljesen elfeküdtek a napraforgói Vass Zoltánnak még tavaly ilyenkor. A mezőgazdasági vállalkozónak több milliós vesztesége volt akkor. Nem csoda hát, hogy a négyszáz hektáron gazdálkodó cégvezető azt mondja: a kiszámíthatatlan időjárás miatt elengedhetetlen, hogy minden évben kössön mezőgazdasági biztosítást a megművelt területeire. – Fontosnak tartom, mert 10 év alatt kétszer is ért olyan nagy kár, ami tízmilliós nagyságrendű volt. Kilenc éve a kukoricát vitte el a jég. Akkor egy negyven hektáros táblát teljesen megsemmisített. Tavaly pedig a kilencvennyolc hektáros napraforgó hatvan százaléka feküdt el a földön. A tapasztalat szerint nyolc–tíz évente biztos, hogy van egy-egy nagyobb káresemény, ami biztosítás nélkül akár a cég fennmaradását is veszélyezteti – mondta Vass Zoltán, a Mezővas Kft. ügyvezetője.

A megyei agrárkamara is támogatja a mezőgazdasági biztosítások megkötését. Ugyanis a 2011-ben indult kárenyhítési rendszer – ha országos méretű káresemény van – sokszor nem nyújt száz százalékos fedezetet. – Biztosításra kapacitáljuk a gazdákat, ugyanis a vidékfejlesztési programból támogathatók az agrárbiztosítások – mondta el lapunknak Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – Az egységes kérelemmel beadott biztosítási kötvények díjának a hatvanöt százaléka a vidékfejlesztési programból visszaigényelhető. A gazdáknak meg kell előlegezni a biztosítás díját, ám a következő évben nagyobb részét megkapják.

A somogyi falugazdászoknak egyébként jelenleg hat biztosítóval van kapcsolatuk, s az idén már több mint hetven esetben ki is közvetítették a gazdákat. Az alkuszok tapasztalatai szerint egyre több gazda él a biztosítás lehetőségével. Míg néhány éve 1,7 milliárd volt az igény, addig az idén már ennek a többszöröse.

Napi tíz bejelentés

– Az elmúlt öt évben megtízszereződött a díjtámogatott biztosítások száma – árulta el Szabó Károly Attila, a Somogy Bróker Biztosítási Alkusz Kft. területi képviselője. – S az összeg is jelentősen nőtt. A korábbi másfél milliárdos díjtámogatási igényhez képest az idén már kilencmilliárd forintra adtak be kérelmet a gazdák. Az idén is sokan jelezték kárigényüket a biztosítóknál az elmúlt hetek viharos időjárása miatt. Görgeteg térségében a jég verte el a termést, a Balaton parton az erős szél döntötte el a terményeket. Az alkusz céghez azóta naponta 8–10 kárbejelentés érkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!