Közlekedés

2017.07.14. 17:32

Zöld jelzés a buszflotta fejlesztéséhez

Több százezer kilométert vezettek balesetmentesen a pénteken megjutalmazott autóbuszsofőrök: a Kaposvári Közlekedési Zrt. alapításának 23. évfordulóját ünnepelték a dolgozók.

Harsányi Miklós

Modern autóbuszflottát üzemeltet a társaság: járműveik 27 útvonalon, 169 kilométer hosszú vonalhálózaton közlekednek, s munkanapokon 842 járatot indítanak.

– Társaságunk 2016-ban is eleget tett a közszolgáltatási szerződésben vállalt kötelezettségeinek – mondta Veizer Jánosné vezérigazgató. – A zrt. saját hatáskörében mindent elkövetett a veszteség mérséklésére. Figyelemre méltó eredménynek tekinthető, hogy hosszú évek után pozitív adózás előtti eredményt sikerült elérnünk a menetrend szerinti bevétel csökkenése mellett.

A cégvezető elégedetten nyugtázta: az elmúlt időszakban bebizonyították, hogy képesek a megújulásra. Negyven CNG, sűrített földgáz hajtóanyagú autóbuszra cserélték a járműflottát, a fejlesztéssel hazánkban elsőként Kaposváron valósult meg a közösségi közlekedés európai normák szerinti teljes modernizálása. S van még egy legalább ennyire fontos beruházás: a műszaki fejlesztés következő állomása a komplex telephely megvalósítása, megfelelő műszaki és logisztikai háttér nélkül ugyanis nincs minőségi közlekedés. Így egy helyen megoldják majd a járművek tárolását, üzemanyaggal ellátását, s szakszerű vizsgálatukat. A megújulás újabb szakaszában – jövőre – elektromos járműveket helyeznek forgalomba.

Százezer kilométer balesetmentes közlekedésért oklevelet kapott Pfeifer József, 200 ezer kilométert vezetett Péter Zoltán, a négyszázezer kilométer után járó elismerést Csordás István és Takács János vehette át, félmillió kilométert tett meg Koncz Gábor, Mráv Gábor, Pfeifer Józsefné és Semostyán Csaba.

 

Gondot okoznak a szabálytalan autósok

- A szerencsének nagy szerepe van a közlekedésben, néha tizedmásodperceken múlik, hogy a sofőr megússza az ütközést vagy karambolozik – mondta az 59 éves Tarró László, aki 600 ezer kilométert vezetett balesetmentesen. – 1990-ben álltam munkába, s akkoriban merőben más volt a mindennapi közlekedés, mint manapság. Jóval kevesebb autó vett részt a forgalomban, s szerintem udvariasabbak voltak a járművezetők Azóta óriásit változott a világ, jelenleg igen sok a szabálytalanul közlekedő sofőr, olykor még az autóbuszoknak sem adják meg az elsőbbséget.

Állandó figyelem és gyors reagálás: a díjazott szerint alapvetőn erre vezethető vissza, hogy önhibás baleset nélkül sikerült levezetni a hatalmas távot.

Modern kaposvári járműpark

- Stílusosan fogalmazva jó úton halad a csapat – közölte Veizer Jánosné vezérigazgató, aki pénteken bejelentette: 41 év munka után az év végén nyugállományba vonul. – Szakmai kihívásokkal teli időszakon vagyunk túl, látványosan átalakult a városi tömegközlekedés, s meggyőződésem, hogy a modern csomópontok kialakításával új fejezet nyílik Kaposvár életében. Még kényelmesebb lesz az utasok élete, kulturált átszállási, várakozási és megállási feltételeket biztosítanak számukra, s abban bízom, hogy a jármű fejlesztési program később is folytatódik.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!