Mérsékelt terhek

2017.07.28. 16:37

Sokkal olcsóbb és gyorsabb is lett a közműrákötés

Mérsékelte a kormány a közműrákötések díjait júliustól, így rugalmasabb lett az ügyintézés. Mind a víz, a villany, a gáz és a szennyvíz bekötésénél jóval kedvezőbb költségekkel találkozhatnak a fogyasztók. Egy sor kiadástól mentesülnek azok, akik július elseje után kötnének rá az ivóvíz-, vagy szennyvízhálózatra, s jelentősen lecsökkennek a kis-, és középvállalkozások terhei is.

Koszorus Rita

Egy jogszabályi változás értelmében a családok, valamint a kis- és középvállalkozások számára mérséklődnek a közműrákötések terhei. Ám azt fontos tudni, hogy nem lett minden ingyenes. A KAVÍZ Kft.-nél az utóbbi napokban ugyanis elszaporodtak azok a megkeresések, amelyek a vélt ingyenességet hiányolják. A 4 köbméter per óra teljesítményű fogyasztásmérők beszerelése, és a legfeljebb 32 amperes fogyasztásmérők, valamint a 32 milliméter átmérőjű ivóvíz vezeték és a 160 milliméteres szennyvíz vezeték bekötéséért nem kell fizetni július elsejétől. Az ingyenességet a lakosságon túl a kis, és középvállalkozások is igénybe vehetik.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gáz- és árambekötéseknél elengedik a csatlakozási díjat és a fogyasztásmérő díját is. Teljesen új szabály, hogy gázbekötések esetében az elosztó 250 méterig az elosztóvezetéket ellenérték nélkül építi ki. Az áram bekötéseknél pedig megduplázták az elosztók által ingyenesen biztosított vezetékhosszt.

Ami a vízügyeket illeti: a lakosság számára eddig sem kellett megfizetni a víziközmű-fejlesztési hozzájárulást, júliustól ez a kis-, és középvállalkozásokra is kiterjed. Négy fő tétel lett ingyenes az ivóvíz- és a szennyvízbekötések esetében: az igénybejelentés elbírálása, a tervegyeztetés, az adategyeztetés, vagy ennek megfelelő szolgáltatás. Ezeken felül a bekötési vízmérőóráért, s annak felszereléséért, s nyomáspróbájáért sem kell fizetni.

– Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen ingyen köthetünk rá a hálózatra – figyelmeztet a Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. (KAVÍZ). – Hiszen továbbra is fizetni kell például a földmunkákért, geodéziai bemérésért, szerelvényezésért, vízóraakna kialakításáért.

Így összességében jóval olcsóbb lett a bekötés, de nem teljesen ingyenes. Tehát míg korábban a közműfejlesztési hozzájárulás egy vállalkozásnak ketté és félmillió forint volt, ez egy kisvállalkozás számára júliustól ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!