Egészség

2017.07.13. 16:03

Vitaminban gazdag variációk folyadékpótlásra

A folyadékfogyasztás fontosságát nem lehet elég gyakran ismételni. Míg télen a napi minimális két liter is elegendő, addig ez a mennyiség nyáron legalább három literre növekszik. Amelyről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig a rekkenő hőségben, amikor néhány mozdulat is brutális izzadást eredményezhet, muszáj pótolni a folyadékveszteséget.

Koszorus Rita

Heap of fruits

Ha azt vesszük észre, hogy nagyon szomjasak vagyunk, ám nem izzadunk, erősen száraz a bőrünk, fáradtnak érezzük magunkat, netán felmerül szédülés, akkor máris nyúlhatunk a vizes palackért, hiszen ezek a kiszáradás első jelei.

Elegendő víz elfogyasztásával egyszerűen pótolhatjuk az elvesztett folyadékot. Jó praktika, ha félliteres üvegben, vagy kulacsban mindig a kezünk ügyében tartjuk, így jobb eséllyel jut eszünkbe az ivás. Ha még a látvány ellenére is hajlamosak vagyunk megfeledkezni a folyadék pótlásáról nyugodtan bevethetünk modern kori praktikákat: beállíthatunk emlékeztetőt, vagy ébresztőt a mobiltelefonunkon. Aki pedig eléggé kocka, akár alkalmazást is tölthet le, ilyen például Vízidő, vagy a Vízriasztó.

Ám, ha nincs kedvünk vízhez számos más módon is hidratálhatunk. A nyár slágere a görögdinnye, amely nem csak finom, de egészséges és 93 százaléka víz. Bogyósgyümölcsök közül a legjobb folyadékforrás az eper, amely elfogyasztásával még a káliumbevitelről is gondoskodunk. Nyáron kifejezetten jól tud esni, egy jól elkészített hideg gyümölcsleves, de aki szereti meleg levest is fogyaszthat. A tejtermékek is megfelelnek a célnak, így a joghurt, a zsírszegény tej, de akár egy ízletes smoothie is megteszi. De a szakemberek javasolják a friss uborka, bébi répa, zeller, kaliforniai paprika és a paradicsom fogyasztását. Ez utóbbi 95 százaléka víz, ahogyan a cukkini is ennyi folyadékot tartalmaz. Ám ennél azt is fontos szem előtt tartani, hogy csak nyersen élvezhető ez a tulajdonsága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!