Élővilág

2017.08.22. 07:00

Újra megjelentek a kecskerákok a Balatonban

Egyre gyakrabban találkozni édesvízi rákokkal a Balaton déli partján. A biológusok szerint az ollós állatok állománya korábban az angolnák miatt alaposan megritkult a tóban. Pedig a rákok életmódjukkal nagyban hozzájárulnak a tó tisztaságához.

Góz Lilla

A napokban kapta lencsevégre a kecskerákokat Babodi Gergő Fonyódon, a helybéli fiatal a vízitelep melletti öbölben a vihar után tizenöt centiméteres páncélossal is találkozott. A biológusok szerint nagyon jó hír, hogy egyre több a rák a Balatonban, ugyanis az utóbbi időben szinte teljesen eltűntek. A balatoni horgászok is az elmúlt két évben figyeltek fel arra, hogy ismét megjelentek a tóban őshonos rákfajok, mint a folyami rák és a kecskerák. Ezek védett állatok, kifogásuk szigorúan tilos, ellentétben sok más európai országgal. Javarészt éjszaka mozognak, napközben behúzódnak a kövek közé.

Kiszely Pál édesvízi rákkutató azt mondja: ahol sok az angolna, ott a rákok lehetőségei teljesen beszűkülnek, nem tudnak megélni, az ollósokat feleszik az angolnák.

– Több helyütt felbukkantak a kecskerákok, ami örömteli hír. Az angolnák száma annyira visszacsökkent, hogy nem tudják a rákok terjedését és szaporodását megakadályozni – tette hozzá.

A nyaralók többsége szerint jó látni, hogy ismét vannak rákok a Balatonban. Kalmár Judit szerint az állatok jelenléte a víz minőségét igazolja, szerinte annyira tiszta a tó, hogy ezek az élőlények úgy érezték, hogy újra meg kell hódítaniuk a Balatont. A szakemberek szerint a tó vizének minősége valóban kiváló, az 1980-as és 1990-es években zajló eutrofizáció (a vízben lévő foszfor és nitrogén túl nagy mennyisége a víz elalgásodásához vezet) megállt.

A víz tisztaságához a rákok is hozzájárulnak, mert megeszik az elpusztult növényi és állati maradványokat. Mivel védett élőlényekről van szó, így a tenyésztése sem engedélyezett, ezáltal sajnos nem lehet telepíteni, és nagyon lassú a szaporodása. A tízcentis kort nagyjából négy esztendő alatt érik el. A kecskerákok az emberre teljesen ártalmatlanok, nem kell félni tőlük.

Hamarosan zár a balatoni nyári szezon, melyre összességében az mondható el, hogy kiváló volt a Balaton vízminősége. A szezon elején a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai folyamatosan ellenőrizték a vízben lebegő algák mennyiségét. A túl sok alga a vízben ugyanis mind ökológiai szempontból, mind humán-egészségügyi szempontból káros következményekkel járhat. Ám a Balatonban most, s az elmúlt 15-20 évben nem jelentkeztek problémák e tekintetben. Mint közölték, ennek elsősorban az az oka, hogy azok a szervetlen tápanyagok, amelyek az algák növekedéséhez elengedhetetlenek – elsősorban a foszfor és a nitrogén – mennyisége drasztikusan lecsökkent a tóban az elmúlt húsz évben. egy érvényben lévő rendelet rendelet a természetes fürdővizek vízminőségének minősítésével foglalkozik. A Balaton vize bőven az ott szereplő határértékek alatt van gyakorlatilag az összes paraméter tekintetében – állapította meg a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!