Somogyi Hírlap

2021.12.05. 21:00

Ötvennyolc évesen visszavennék a tempót

Egy friss felmérés szerint a magyarok – ha lehetőségük lenne rá – 58 évesen mennének nyugdíjba. Ugyanakkor arra számítanak, hogy ez ténylegesen tíz évvel idősebb korukban történik meg.

Harsányi Miklós [email protected]

– Ha lehetne, talán már most nyugdíjba vonulnék – mondta a kaposvári Barátúri Zoltán. – Rövidesen 54 éves leszek, a középiskola után letöltöttem a sorkatonai szolgálatot, s azóta dolgozom.

A középkorú férfi egy agrárcég telepvezetőjeként dolgozik, s szerinte előre borítékolható, hogy legalább még 15 évig nap mint nap bejár a céghez. Eljátszott a gondolattal: ha valami csoda folytán már ennyi idősen is abba lehetne hagyni a munkát, alapvetően két választása lenne. Egyáltalán nem dolgozna semmit vagy nyugdíj mellett némi külön munkával többlet jövedelemre tenne szert. Barátúri Zoltán szerint az biztos: a nyugdíjas évekre érdemes tartalékolni. Bár az átlagfizetésből nem túl könnyű feladat félretenni.

– Gondolok a jövőre, de mindig közbejön valami kiadás – hangsúlyozta. – A fiamnak ősszel számítógépet vettem, korábban lakást vásároltam, amire hitelt vettem fel. A törlesztés 2028-ban jár le.

Változás történt a magyarok megtakarítási céljait felsoroló toplistán, derült ki a K&H biztos jövő indexéhez készített reprezentatív felmérésből. Bár maradt az élen a biztonsági tartalék gyarapítása, azaz a 30-59 évesek 40 százaléka erre gyűjt, a lakáscél feljött a második helyre, megelőzve a nyugdíjcélú megtakarításokat. Előbbire 33 százalék, utóbbira 32 százalék takarékoskodik. A felmérés szerint a magyarok – ha lehetőségük lenne rá – 58 évesen mennének nyugdíjba, ugyanakkor arra számítanak, hogy ez ténylegesen tíz évvel idősebb korukban történik meg. Tízből közel hatan azt várják, hogy főként az állami nyugdíjból kell majd megélniük, ám mindössze 29 százalékuk gondolja azt, hogy ebből a juttatásból jól meg tud majd élni.

– Nálunk 12-en dolgoznak az átlagéletkor nagyjából 59 év – mondta Gulyás Árpád, a Csurgó Coop Zrt. vezérigazgatója. – A legfiatalabb munkatársunk 45 éves, a legidősebb már betöltötte a 62-őt. Legutóbb négy éve ment nyugdíjba kollégánk, s legközelebb előreláthatóan 2023-ban.

Gulyás Árpád szerint manapság, amikor szinte valamennyi ágazatot kisebb-nagyobb mértékben érinti a munkaerő-hiány, akkor nincs reális alapja a túlzottan korai nyugdíjba menetelnek. Az 58 éves kor még a régi szabályok alapján sem menne. Szabó Péter, a Vértes-Út Kft. főépítésvezetője kiemelte: sokszor az építőiparban sem könnyű tapasztalt, gyakorlott munkatársat találni. Így érthető, ha egyes vállalkozások 65-67 éves gépkezelőket vagy sofőröket foglalkoztatnak, s van, aki nyugdíj mellett vállal munkát. A Lakics Gépgyárt Kft-nél jelenleg is CNC-gépkezelőt, gépi szemcseszórót és minőségellenőrt keresnek. Thury-Nagy Diána HR-vezető közölte: a legidősebb munkavállalójuk 67 éves, aki nyugdíj mellett dolgozik.

– Cégünknél 43 év az átlagéletkor – tájékoztatott. – Negyvenöten vannak a 20-29 éves korú dolgozók, 49 alkalmazott a 30-39 esztendős korosztályhoz tartozik, a 40-49 évesekhez 51-en, az 50-59-hez 49-en, míg 33 hatvan feletti munkatársnak is megélhetést biztosít a cég. Idén ketten mentek nyugdíjba, jövőre hárman, de őket fiatalokkal próbáljuk pótolni, a tanulóképzésben is részt veszünk.

22 milliós megtakarítás

– A kutatás szerint az érintett lakosság véleménye az, hogy 22 millió millió forintot kell összegyűjteni ahhoz, hogy a nyugdíjas években kényelmesen lehessen élni – derült ki a tájékoztatóból. A K&H tapasztalatai szerint egyre több fiatal kezdi meg a takarékoskodást idős korára. Ez mutatja többek közt az, hogy az új nyugdíj-biztosítási szerződést kötő ügyfelek átlagéletkora az idén 43 év alá csökkent.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!