Csalóka

2017.11.10. 08:41

300 millió forintot sikkasztott el az álbróker

Brókernek adta ki magát egy kaposvári férfi: több mint 300 millió forintot bíztak rá, de a pénz nagy részének nyoma veszett.

K.G.

Eleinte a saját pénzével folytatott internetes értékpapír kereskedést, majd 2011-ben és 2012-ben magát brókernek kiadva betéteket kezdett gyűjteni. Ennek során ismeretségi köréből 9 magánszemélytől összesen több mint 182 millió forintot vett át azzal az ígérettel, hogy a pénzt befekteti akár havi 15 százalékos hasznot produkálva, a befektetett tőkét pedig legkésőbb egy év múlva visszafizeti a haszonnal együtt.

A vádlottnak azonban nem volt engedélye a pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzéséhez. Az átvett pénzösszegek egy részét tényleg befektette, míg másik részét saját magára költötte. 2012. és 2015. között a vádlott további 14 magánszemélyt csapott be, tőlük kölcsön címén, likviditási problémákra hivatkozva, cég alapítására és vállalkozás indítására kért pénzösszegeket. A vádlottnak összesen 171 millió forintot adtak át a sértettek, a vádlott azonban nem fektette be az átvett pénzt, nem is indított vállalkozást abból, hanem azt is saját magára költötte.

Az összesen átvett 353 millió forintból mindössze 53 és félmillió forintot tudott visszafizetni a férfi. A többi 300 millió a tulajdonosok számára végleg elveszett, állítja az ügyészség. A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség jogosulatlan pénzügyi tevékenység, 15 rendbeli csalás és sikkasztás bűntette miatt emelt vádat egy férfi ellen, aki 2011. és 2015. között összesen 23 magánszemélynek okozott jelentős kárt. A vádlottal szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását, továbbá vagyonelkobzást indítványoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!