Otthonteremtés

2017.08.14. 07:00

Albérlet helyett hitel – lakásra kuporgat a fiatal

Elsősorban lakásra gyűjtenek a somogyi fiatalok. Már azok, akik tudnak félretenni keresetükből. Egy friss felmérés szerint a fiatalok több mint harmadának van megtakarítása.

Gyeszát Zsolt

– Csak hogy egy hétköznapi példát mondjunk, bármikor tönkre mehet egy háztartási gép, ezért is tartom fontosnak, hogy párommal együtt legyen általános megtakarításunk – mondta el érdeklődésünkre a 27 éves kaposvári Máté. – Attól függetlenül fontos ez, hogy éppen gyűjt-e valamire az ember. Autóm egyelőre nincs, ha lenne, még nagyobb tartalékra volna szükségem.

Máté rendszerint a hónap elején tesz félre a következő időszak kiadásainak függvényében. Lakásra nem kell gyűjtenie, két éve már sikerült vásárolniuk egy kisebb lakást párjával és a szülők jelentős segítségével. A saját lakást tartja a legfontosabbnak, ha nem lenne, arra spórolna elsősorban. – Idén nyáron nyaralásra, majd egy televízióra gyűjtöttünk – magyarázta a kaposvári férfi. – Befektetésem és életbiztosításom viszont még nincs, noha mindkettőt szükségesnek tartom.

A huszonévesek 37 százalékának van megtakarítása egy felmérés szerint. A megtakarítók 21 százaléka a hónap elején tesz félre, 19 százalékuk a hónap végén, 29 százalékuk alkalmanként, 31 százalékuk pedig nem takarít meg. Az utóbbiak aránya viszont 2014-ben 38 százalék volt. A K&H negyedéves, a 19–29 éves fiatalok elégedettségét mérő jóléti index felmérés szerint a huszonévesek 39 százaléka lakást szeretne vásárolni megtakarításából. A Free Association által elvégzett kutatásból kiderült: a fiatalok 38 százaléka pedig általános tartalékot képez.

Általában véve tudatosságról még nem lehet beszélni a pénzügyeket illetően, de az látszik, hogy van egyfajta elmozdulás, érdeklődőbbek e téren a mai fiatalok Bán Péter független pénzügyi szakértő szerint. A kaposvári szakember úgy véli: ezt többek között az elektronikus világ hozza magával, változnak a banki szokások, így valamelyest tájékozottabbak a fiatalok. Ugyanakkor van még hová fejlődni a takarékossági szokások terén szerinte. Jóllehet egy 19 éves fiataltól még kevésbé elvárható a megtakarítás, mint egy 25 évestől, aki jó esetben már a munka világában él.

Bán Péter hozzátette: a lakásvásárlási szándék is erősödött az utóbbi években, a szakember maga is azt tapasztalja, hogy számos fiatal ingatlanban gondolkodik, vagy tudatosan ingatlanvásárlási célra tesz félre. Persze, ez is inkább a már aktívan dolgozó fiatal korosztályra igaz. – Megemelkedtek az albérleti árak, ezért inkább saját hitelt fizetnek a fiatalok – mondta. – S a különféle állami és önkormányzati támogatások mellett az alacsonyabb banki kamatkörülmények is lakásvásárlásra sarkallják a fiatalt. Ugyanakkor az ingatlan mindig jó befektetés a szakember szerint.

Össztársadalmi hasonlóság is jellemzi a fiatalok többségének pénzügyi látásmódját Palkó Sándor László kaposvári pénzügyi közgazdász és tanár szerint. – Azt is látni, hogy a fiatal korosztály egy széles rétege a gyors meggazdagodás után vágyakozik – mondta el kérdésünkre a szakember. – Egy szűkebb réteg tudatosabban gondolkodik, már korán befektetési lehetőségeket keresnek. Azonban a szülői háttér különösen is meghatározó a pénzügyekben. A saját környezetemben is látom, több szülő eljut odáig, hogy ingatlant vásárolhasson Budapesten, majd erre a gondolkodásra neveli már a gyermekeit is.

Az MTI által közölt felmérés rámutatott: a fiatalok egyötöde utazásra és autóra gyűjt, míg családi eseményre, oktatásra és nyugdíjra ennél kevesebben tesznek félre. A 19–29 éves fiatalok között lakáshitele jellemzően a 26 éven felülieknek van a K&H felmérése szerint, a fiatalabbak nem vesznek fel kölcsönt, s nem fektetnek be.

Sokan spórolnak „mamahotelben”

A fiatalok lehetőségeit viszont érdemes a „mamahotel” kérdésköre felől is megvizsgálni, más eséllyel takaríthat meg az, aki még az otthon kényelmét élvezi. – Az emberöltő kitolódásával a „mamahotel” sok esetben nem hogy 29 évig, hanem akár 30–35 évig is eltolódik manapság – tette hozzá Palkó Sándor László kaposvári pénzügyi közgazdász és tanár. – De azt is látom, hogy amikor az iskolai évek után elmennek dolgozni a fiatalok, legalább 30 éves korukig kiélvezik azt, hogy van lehetőségük költekezni. Számos tartós fogyasztási cikkre vágyakoznak, mely lehet egy számítógép, egy mobiltelefon, vagy akár egy autó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!