Baleset para

2017.08.23. 07:00

Autós agyrém az M7-es péntek déltől vasárnap éjfélig

Ha csak a közlekedési híreket hallgatjuk, úgy tűnhet, hogy a Somogyon áthaladó M7-es autópálya maga a káosz és az állandó forgalmi dugók helyszíne. Tény, hogy több ilyenkor a baleset, de például tavalyhoz képest nem több az idén.

Barkóczy László

Ahogy beköszönt a jó idő, pihenni vágyó emberek indulnak meg a Balaton felé. Ezzel egy időben egyre többször szólnak arról a hírek, hogy kisebb-nagyobb baleset, és pályazár tarkítja mindennapjainkat. Ilyenkor mindjárt beugrik egy-egy saját kellemetlen élmény leállósávban előző, vagy épp ott pihengető autóstársakról. Esetleg felrémlik bennünk az utoljára végignézett és kísért kamion előzési verseny eredménye, melynek andalító élményéből csak villogva, dudálva a külső sávba kilökő üldözőnk emléke ránt vissza. Ilyen és ehhez hasonló esetek is szerepet játszanak abban, hogy azt gondoljuk, autópályán utazni veszélyes. Pedig nem, csak a nagyobb sebesség miatt több odafigyelésre van szükség.

Kérdésünkre Orbán Zoltán a Somogy Megyei Rendőr Főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy tavaly, a nyári időszakban közel száz olyan baleset történt a Somogy megyén áthaladó M7-es autópályán, mely rendőri intézkedést igényelt. Ebben a számban nem csak a személyi sérüléssel, de az anyagi kárral járó balesetek is benne vannak. Noha a nyárnak még nincs egészen vége, ebben az évben előreláthatólag öt százalékkal kevesebb baleset kapcsán érintett a sztráda.

Balesetek az M7-esen

Noha autóink egyre gyorsabbak, de biztonságosabbak is, még ha a magyar autók átlagéletkora évek óta nem is változik. Passzív és aktív biztonsági berendezések sora szolgál minket, hogy elérjük úti célunkat. A légkondicionáló berendezések elterjedése miatt már a melegnek sem szabadna negatívan hatnia a vezetési képességeinkre. Mégis sokszor olvashatjuk, hogy a balesetekben gyakran sérülnek meg az utazók. A sajtóreferens elmondása alapján a személyi sérüléssel járó balesetek száma szignifikánsan nem változott az előző év azonos időszakához képest. Sőt, az anyagi káros balesetek száma is csökkenő tendenciát mutat.

Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a balesetek bekövetkezésének körülményeinél még mindig vezető szerepet játszik a követési távolság helytelen megválasztása, ami ráfutásos baleseteket eredményezhet. De ugyanilyen arányban szerepel az baleseti okok között a sebesség helytelen megválasztása. Ezen úgy látszik a fixen kiépített és mobil sebességellenőrző berendezések sem változtattak számottevő mértékben.

A nyári időszakban az autópályán mindig megnövekedett forgalomra lehet és kell számítani.

Különösen igaz ez péntek délutántól éjjelig a Balaton felé tartó pályaszakaszra, illetve vasárnap a főváros irányába. Ezekben az időszakokban gyakrabban lehet torlódásokra számítani, amire mentálisan fel kell készülnünk, és folyamatosan koncentrálnunk. Hisz a fáradtság, a sietség, és a türelem elvesztése további baleseti kockázatot jelenthet minden pillanatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában