Somogyi méz

2017.08.01. 07:00

Az időjárás ezúttal sem kegyelmezett a méhészeknek

Felemás eredményekkel zárják az idényt a somogyi méhészek ezekben a hetekben: a reméltnél jóval kevesebb a repceméz, ráadásul az édes termék ára rendkívül alacsony.

Harsányi Miklós

Megdézsmálják a méhek a bélavári kerttulajdonosok gyümölcsöseit, ezért azt szeretnék elérni a gazdálkodók, hogy helyi állattartási rendeletben szabja meg az önkormányzat a méhcsaládok számát, tartásuk feltételeit.

– Az utolsó pörgetések zajlanak a napraforgóból, s eközben az atkairtás is feladatot ad, mely szeptember végéig tart – mondta Mészáros János, a kaposvári Zselici Méhész Egyesület elnöke. – Szerintem nem igazán lehet dicsekedni a 2017-es somogyi eredményekkel, valahol a közepes és a gyenge között van. Bár a napraforgó viszonylag jól sikerült, a repce szinte nulla volt, míg az akác jó közepes lett. Nem tudom, mi kell ahhoz, hogy a természet megkegyelmezzen a méhészeknek, de idén is akadt néhány olyan helyzet, amit szívesen megúsztunk volna. A legnagyobb kárt a tavaszi fagy okozta.

Mészáros János úgy fogalmazott: padlón vannak a felvásárlási árak. Ami érthetetlen, hiszen nincs hatalmas mennyiségű mézkészlet, ám egyes méhészek kénytelen-kelletlen azonnal eladják az áru egy részét, mivel szükségük van a bevételre. Akik viszont megengedhetik maguknak, késleltetik az eladást, azzal számolnak ugyanis, hogy késő ősszel, kora télen többet fizetnek majd a mézért. Most egy kiló akácért 1000-1300 forintot ajánlanak a kereskedők, a repce kilója 600-700 forint körül alakul, a hársé 700-800 forint. Az egyesület elnöke amondó: régóta megoldatlan gond, hogy a hazai méz jelentős részét továbbra is hordóban szállítják külföldre, noha a kisebb kiszerelés jóval kedvezőbb lenne a méhészek számára. Ezért is igyekeznek minden olyan lehetőséget megragadni, melynek segítségével helyzetbe hozzák a somogyi vállalkozókat. Bemutatók, rendezvények várják a tagtársakat, s már lassan megkezdik az előkészületeket a kaposvári mézfesztiválra, melyet szeptember 8-9-én rendeznek meg. – A napi gondok ellenére igyekszünk a szakmai kérdésekre is nagy hangsúlyt helyezni – mondta Mészáros János. – Ezért ősszel Szlovéniába utazunk, s később előadássorozatra hívjuk tagjainkat.

Nem engednek az árból a méhészek

– Soha nem unatkoznak a méhészek: én is átnézem a méhcsaládokat, fontos, hogy ne legyen semmilyen fertőző betegség az állományban – mondta Bíró Márton, aki Bárdudvarnok-Nagypusztán dolgozik. – A hétvége is munkával telt el, vasárnap a kaposvári vásárban árultam mézet.

A 68 éves férfi, aki kisebb kihagyással 1966 óta dolgozik, úgy látja: a tagtársak számos alkalommal nehéz helyzetbe sodródnak a nevetségesen alacsony átvételi összeg miatt. Több kereskedő ismét megpróbálja lenyomni az árakat, ám számos gazda ezt úgy próbálja kivédeni, hogy kezükbe veszik az értékesítést. Vásárok visszatérő vendégei a méhészek, akik az akácméz kilóját 2200-2300 forintért adják, a virágméz 1600-1700 forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!