Csokoládés világsiker Kaposvárról

2017.08.05. 18:02

Hihetetlen! Magyarok győztek a francia–olasz háborúban

A Kaposfest 2010-es indulása óta fontosnak tartja, hogy a fellépő művészeknek ideális környezetet teremtsen. Ennek része, hogy a gyümölcsök, szendvicsek mellé a vércukorszintet pillanatok alatt megemelő csokoládét készítenek minden próbaterembe, gyakorló szobába.

Lengyel János

Ma már tudjuk, mintegy öt kiló csokoládé fogy el a fesztivál ideje alatt, melyről a körülményes beszerzés miatt jó előre gondoskodnunk kell – mondta Bolyki György fesztiváligazgató. – A Kaposfest művészei ugyanis egy furcsa nevű, „Amedei” csokoládét kapnak, méghozzá ebből is a „Chuao” fajtát, ami egykilós táblákban érkezik, majd késsel aprítjuk kisebb darabokra.

Az olasz Alessio és Cecilia Tessieri testvérpár az 1980-as évek végén úgy döntött, elkészítik a világ legfinomabb csokoládéját. Pontederában megvettek egy vasöntödét, és átalakították kézműves csokoládéüzemmé. Miután a legjobb iskolákban kitanulták a csokoládékészítés mesterségét, megkeresték a francia Valrhona céget, mely már akkor is a világ egyik legnevesebb csokoládékészítője volt. Az induló olasz vállalkozás is szeretett volna a híres Chuao-ültetvény legendás terméséből alapanyagot vásárolni a franciáktól, akik azonban nem adtak el nekik a Chuao kakaóbabból, mert– mint írták – az olaszok a fejletlen gasztronómiai hagyományaik miatt nem tudnák élvezni és értékelni a Chuao-csokoládé ízét. Az önérzetében megsértett testvérpár női tagja, Cecilia röviden így foglalta össze, mi volt a reakciójuk: „kitört a háború!”. Tárgyalásba kezdtek a venezuelai kormánnyal, a helyi hatóságokkal, a termelőkkel, és röpke nyolc év alatt elérték céljukat: 1999-ben a Chuao-ültetvény termésének kizárólagos felvásárlói lettek. Cserébe kifizették a helyi termelők valamennyi tartozását, négyszeresére emelték a felvásárlási árat, kórházat alapítottak a termelőknek, és komoly összeggel támogatták a városi baseballcsapatot.

Mire a Valrhona feleszmélt, a világ legjobb kakaóbab-ültetvényének évi 14 tonnás termése az 1999–2009 közötti tíz évre kizárólag az olasz testvérpár kezébe került. Hogy mennyire voltak jó gazdák, azt bizonyították csokoládéik versenyeredményei: ebben a tíz évben szinte minden rangos nemzetközi díjat Amedei csokoládék hoztak el a világ valamennyi versenyéről.

Amikor 2010 elején csokoládét kerestünk a Kaposfest fellépői számára, a sors összehozott bennünket az Amedeit a magyar piacra bevezető cacao.hu Kft.-vel, melynek zeneszerető tulajdonosa felajánlotta, leszállítja nekünk a világ legfinomabb csokoládéját: az Amedei Chuaót – tette hozzá Bolyki György. – Gyorsan utánanéztünk, és szomorúan konstatáltuk, hogy abban a három boltban, ahol hazánkban ezt a csokit kapni lehet, egy 5 dekagrammos (!) tábla 2800 forintba kerül – tehát alig 300 ezer forintba kerülne a szükséges csokoládémennyiség. Szerencsére a cégvezető nem erre gondolt: óriási kedvezménnyel, a csokoládé gasztronómiai felhasználású, 1 kilogrammos kiszerelését kaptuk meg, mely ugyanolyan finom, mint az 5 dekás tábla, csak nekünk kell felvágni apró darabokra. Hát így alakult, hogy a Kaposfest fellépőit azóta is minden évben Amedei csokoládé várja a próbatermekben.

A méltán híres édesség.

És hogy hol lép be a magyar szál a történetbe? Az Amedei cég kizárólagos felvásárlási joga 2009-ben lejárt, és nem is lépett elő újabb kizárólagos felvásárló. A Chuao-babból bárki vásárolhat, amíg a készlet tart. Készült is mindenféle csokoládé az elmúlt években, voltak köztük jobbak, és kevésbé jók. 2016-ban a párizsi Planetgout elitklub úgy döntött, egy meghívásos verseny keretében összehasonlítják a jelenleg piacon lévő Chuao-csokoládékat. A csokoládékészítő világsztárok mellett meghívták a magyar Rózsavölgyi kézműves csokoládéüzem Chuao-csokoládéját is. A vakteszt eredménye mindenkit megdöbbentett: a legjobb Chuao-csokoládénak a Rózsavölgyi csokoládéját választották! S amitől még édesebb a siker: a Rózsavölgyi Csokoládé két fiatal tulajdonosa, Csiszár Katalin és Szabad Zsolt Kaposvárról indultak világhódító útjukra! Az idei Kaposfesten a zenei csemegék mellett gasztronómiai csemegék is várják a közönséget: a művészek mellett a vendégek is megkóstolhatják a legendás Chuao-csokoládét!

Mire figyeljünk?

A szakkönyv alapján a CHUAO-csokoládé a világ leghíresebb ültetvényéről származó csokoládé, színe vörösesbarna, illata szilvalekvárra és fekete ribizlire hasonlít. Ízében a szeder és a fekete ribizli után az erőteljes, telt, klasszikus csokoládéíz jelenik meg, melyet fokozatosan kibomló aszalt szilvás és ánizsos jegyek kísérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!