2017.07.16. 19:37
Csínján bánjunk az ételekkel külföldön!
Aki külföldre is eljut a nyáron, annak nem árt óvatosan bánni a rákkal, a kagylóval és más tengeri finomságokkal.
– Ezekhez nincs hozzászokva a mi szervezetünk – mondta el kérdésünkre Heszberger Edina kaposvári dietetikus és táplálkozás szakértő. – Ha valaki hirtelen és sokat eszik ezekből, s van egy rejtett hisztaminérzékenysége, akkor könnyen válthatnak ki nála allergiás reakciót ezek az ételek. Ilyen lehet a bőrkiütés, de a torok dagadása is.
A szakértő szerint például az olasz és a horvát konyha egészen hasonló a magyarhoz, hasonlóak a főbb alapanyagaik. Paradicsomot, paprikát, krumplit, rizst, csirkét használnak a főzéshez, s az étkezés szempontjából ez jelenthet egyfajta biztonságérzetet a külföldi lét során. Ugyanakkor érdemes hazai ásványvizet vinni az útra, hiszen abban már megszokott a szervezet számára az ásványianyag-összetétel. Külföldön ez lehet más, így érdemes fokozatosan ráállni az ott kapható ásványvízre. A dietetikus szerint viszont nem javasolt csapvizet inni más országokban, ahol az ember nem ismeri a helyi adottságokat.