csökken az eladási ár

2017.08.14. 06:40

Egyre kisebb területen terem somogyi barack

Egyre kisebb területen termesztenek barackot Somogyban, már csak 200 hektár barackost tartanak nyilván a megyében. Az idei termés jónak mondható, az ár viszont nagyon alacsony.

Stanics Adrienn

A lébaracknak valót 60-80 forintért, a fogyasztásra szánt gyümölcs kilóját 150 forintért veszik át.

– Ez egy úgynevezett gumibarack, aminek folyik a leve és gyönyörű sárga a színe – mutatta a félbevágott gyümölcsöt Kardos Tímea. Az őstermelő gyümölcskereskedő 400 fából álló ültetvényen gazdálkodik. Azt mondja: a barack nagy részét már leszedték és el is adták. – Igyekeztünk minél többet étkezési célra értékesíteni a gyümölcsből, mert a lének való nagyon olcsó, alig 60-80 forint kilója, ennél még e bekerülési költség is több – mondta. – Ráadásul a barack szezonja nagyon rövid, alig két hónap. S mivel még a szép gyümölcs felvásárlási ára is igen alacsony, alig 150 forintot adnak kilójáért, ezért inkább mi árusítjuk háznál, Lengyeltóti előtt az út mellett. Itt 300-350 forintért adjuk kilóját, a vásárlók nem sokallják. Sokan szeretik, visszajárnak hozzánk, mert az idén a sok napsütés miatt igazán ízletes a gyümölcs – tette hozzá Kardos Tímea.

A barackosok jól átvészelték a tavaszi fagyokat és a jég sem okozott jelentősebb problémát. Erős közepes termésre számítanak a gazdák. A későn érőknél azonban a szárazság miatt akadtak gondok. – A későbbi fajtáknál azt tapasztaljuk, hogy jelentkezik a korai gyümölcshullás – mondta Tóth István növényvédelmi szakmérnök. – Ez azt jelenti, hogy amikor még zöld, nem érett a gyümölcs, egyszerűen lehullik a fáról. Ez jelentős problémát jelenhet a gazdáknak, ugyanis még lének sem lehet eladni a barackot. Ami viszont az idén beérik, az lédús és ízletes.

Kivágják a barackosokat

A baracknak évek óta nyomott az ára, ezért az utóbbi években folyamatosan csökken a termőterülete. A nagy barackosok Lengyeltóti és Látrány környékén vannak Somogyban. A gazdák azonban folyamatosan számolják fel a barackosokat vagy eladják. A megyében így más csupán 200 hektáron foglalkoznak vele.

Nagy a választék barackból a piacon. Az őszin kívül nektarint és laposbarackot is kínálnak. A vásárlók szívesen viszik, nem sokallják az árát. – Szerintem nagyon jó áron van idén a barack kilója – mondta Kingli Zoltán. – Nagyon szeretem és a családom is. Nekem nagyon fontos, hogy mindig friss idénygyümölcsöt vásároljak. Ilyenkor egy héten többször is lejövök a piacra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!