Keresett szakma

2017.08.07. 07:00

Elindult a harc a gyógypedagógusokért

Stanics Adrienn

Több tucat pedagógusra lenne szükség Somogyban a tanévkezdéshez. A legtöbb szakembert, főleg gyógypedagógust csaknem 30-főt a Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat alkalmazna. A többi között pszichológusokat, gyógytestnevelőket és gyógypedagógusokat. A legnehezebb a megyeszékhelytől távol eső intézményekbe találnak szakembert. Jelenleg csak az ügyeletes pedagógus dolgozik a Bárczi Gusztáv Módszertani Központban. Az intézményben a tanévben azonban több kaposvári egyetemista gyógypedagógia szakos hallgató is a gyakorlatát tölti. Közülük többen szeptembertől már itt is fognak dolgozni. Három fiatalt vett fel ugyanis az intézmény. – Mivel fiatal a tantestületünk, sokan mennek férjhez, ilyenkor előfordul, hogy elköltöznek a párok. Ezen kívül a gyermekáldás is gyakori. A pedagógusok pótlását a friss diplomásokkal próbáljuk pótolni. Mi szerencsések vagyunk mert a Kaposvári Egyetemen van gyógypedagógus képzés. Az ott végzett hallgatók viszont nagyon szívesen jönnek ide dolgozni. Itt töltik a gyakorlatukat, ezalatt megismerik a gyerekeket, kollegákat, a munkafeltételeket – mondta Perákné Páhi Gabriella, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ, intézmény egységvezetője.

Pszichológusra és gyógytestnevelőre is szükség lenne

– Most azonnal 9 pszichológust és több gyógytestnevelőt tudnánk felvenni a tankerületekben. Leginkább a vidéki tagintézményekben hiányoznak a szakemberek. Kaposvár kiemelkedő helyzetben van, itt viszonylag jó a pedagógus ellátottság. Átcsoportosítással meg tudjuk oldani a hiányt. A vidéki intézményekben és a pedagógiai szakszolgálathoz azonban több tucat pedagógusra lenne szükség a szeptemberi tanévkezdéshez. Ide főleg gyógypedagógusokat, pszichológusokat, logopédusokat vennének fel-mondja a kaposvári tankerületi központ szakmai igazgató-helyettese.

Frányó Zsolt hozzátette: a szakszolgálati ellátás kiépítése az elmúlt években zajlott. Az igény is megnövekedett a munkájukra,. Egyre több ugyanis a sajátos nevelési igényű és a problémás fiatal. Másrészt a felsőoktatás is kissé lemaradásban van. Tehát jóval kevesebb szakembert képeznek, mint amennyire szükség lenne.

Egyre népszerűbb a gyógypedagógus szak

A Kaposvári Egyetem végzős gyógypedagógus hallgatóit azonnal elkapkodják. Az ország minden részéről érkeznek a levelek a tanulmányi osztályra és már állást ajánlanak a hallgatóknak. Egyre nagyobb az igény a pedagógusokra, szinte minden területen az óvodától az iskoláig és a szakellátásig. A tapasztalatok szerint a Kaposvári Egyetemen végzett pedagógusok azonnal találnak munkát. Idén egyébként 27 százalékkal több hallgatót vettek fel erre szakra mint tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!