bringára fel!

2018.01.13. 20:00

Élmény lesz a tekerés: milliárdokat fordítanak a kerékpárutakra

A Magyar Közút Zrt. látja el rövidesen a külterületi kerékpárút-hálózat üzemeltetését: megyénkben 27,7 kilométer hosszú szakaszról gondoskodnak.

Harsányi Miklós

– A kormány az év végén döntött arról, hogy 3,6 milliárd forinttal támogatja olyan kerékpárutak megépítését, amelyek építési engedéllyel rendelkeznek, így a kivitelezések azonnal indíthatók – tájékoztatott csütörtökön Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút szóvivője. – Az újonnan épített szakaszok kiegészítik majd a már meglévőket.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntése alapján egyelőre hat megyében épülhetnek új kerékpárutak, mely projektek megyénket első körben nem érintik. A társaság felméri a Somogyot érintő kerékpárutak állapotát, s ennek megfelelően teszik meg a szükséges intézkedéseket. A szóvivő kitért rá: burkolatjavítási feladatok elvégzésére országosan a tervek szerint több mint 600 millió forintot használnak fel.

– A kormányhatározat már megszületett, a szakaszok állapotfelmérését februárban elvégezzük, s a következő hónapban kezdünk az önkormányzatokkal az átadás-átvételről tárgyalni – tudtuk meg. – Az eljárást követően válik kezelővé és üzemeltetővé a Magyar Közút az említett szakaszokon. Országosan 1092,9 kilométernyi hosszú kerékpárút üzemeltetése tartozik a társaságunkhoz, melyből Somogyot 27,7 kilométer érinti.

Az útellenőrzés, a síkosságmentesítés és a növényzetgondozáson kívül egyebek mellett a kerékpárutak burkolatának ütemezett javításáról gondoskodik a társaság, továbbá a korlátok, szegélyek javításáról valamint a forgalomtechnikai eszközök karbantartását is megoldják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában