Állás

2017.07.12. 14:13

Extra pénzzel csábítják a somogyi szakikat

A hazai vállalkozások többsége nehezen talál magának munkaerőt, elsősorban az ipari és a mezőgazdasági vállalkozások vannak nehéz helyzetben. Fizetésemelés, többlet juttatások és kulturált munkakörülmények: részben így próbálják magukhoz csábítani a fiatal szakembereket a somogyi kis- és közepes-vállalkozások.

Harsányi Miklós

Továbbra is alacsony munkanélküliség és kedvező foglalkoztatottsági arány jellemzi a magyar gazdaságot: a KSH legutóbbi adatai szerint 4,4 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta, derült ki a K&H tájékoztatójából. A foglalkoztatottak átlagos létszáma négymillió-393 ezer, 79 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.

- A foglalkoztatottságról szóló adatok örvendetesek, azonban egyre több szektorban találkozunk szakemberhiánnyal – közölte Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing osztály vezetője. Hozzátette: a kkv-k 37 százaléka szinte mindig azzal szembesül, hogy nehezen talál új munkaerőt, további 30 százalék pedig időnként fut ebbe a problémába.

A felmérés szerint az iparnak és a mezőgazdaságnak van a legnehezebb dolga az utánpótlást illetően, míg a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban egy fokkal könnyebben találnak megfelelően képzett munkaerőt. A kötcsei Veszprémi Sándor szerint az építőipart is ezernyi gond kínozza, főként tapasztalt, dolgos kőművesekre van szükség a Balaton parton. – Az egyik dolgozónk nyugdíjba ment, s helyére keresünk egy új embert, ám nem egyszerű a feladat – folytatta. – Sok fiatal nem akar fizikai munkát vállalni, pedig a gazdaságnak elemi érdeke a megfelelő utánpótlás biztosítása. Ha a helyzet nem változik, a kevés hadra fogható szakember miatt sokkal tovább tart majd a házak felépítése vagy a lakások átalakítása. Szerintem egyedül a szakképzés erősítése hozhat változást.

Horváth Péter, a barcsi Avermann-Horváth Kft ügyvezető igazgatója úgy látja: nagyjából tíz éves folyamat eredménye az égető munkaerő-hiány. Nemrég még azt tervezték,hogy 150 fősre duzzasztják fel az állományt, ám a rendelkezésre álló kevés munkaerő miatt inkább száz dolgozó stabil foglalkoztatását célozták be. A cégvezető szerint különösen kevés villanyszerelő, hegesztő és lakatos dolgozik Somogyban, az utánpótlás biztosítása érdekében nyáron és év közben is folyamatosan gyakorlatukat töltik náluk a fiatalok, akik közül többen reményük szerint cégüknél folytatják majd a pályafutásukat.

- A fejlődés gátja lehet a munkaerő-hiány, sürgősen választ kell találni a problémára – mondta Horváth Péter. – A bérek emelése segíthet a legjobb szakemberek megtartásában.

Erősen motivált dolgozók nélkül aligha képzelhető el a jövő. Tajnafői István, a kaposvári Kapos Járműgyártó- és Javító Zrt. elnöke a fő gondnak azt tartja, hogy kevesen jelentkeznek a szakmunkás-képzésre, másrészt a végzősök nagy része pályaelhagyó. A jelenséget szemléletesen alátámasztja a saját statisztikájuk: évekkel ezelőtt 15-20 autószerelő, villamossági műszerész, lakatos középiskolás csiszolta náluk tovább a tudásukat, manapság két-három fiatal van náluk. A következmények nem maradnak el: egyes cégeknél már odáig jutottak, hogy azokat is alkalmazzák, akiknek nincs különösen nagy gyakorlatuk. - Előfordul, hogy a szerkezeti vagy géplakatost éppúgy felveszünk, mint a karosszérialakatost – fejtette ki. – Ügyes, rátermett embereket várunk, akik dolgozni akarnak. Azt szoktam mondani: olyanok jöjjenek hozzánk, akiknek kezében jól áll a szerszám.

Ojtó Lajos, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) alelnöke kiemelte: a fiatalokban és a szülőkben azt kell tudatosítani, hogy kifizetődő szakmát tanulni. Ne erőltessék feltétlenül gimnáziumba a gyereket, mivel a gyenge eredménnyel korántsem biztos a főiskolai, egyetemi felvételi, viszont egy keresett szakmával szinte garantált az elhelyezkedés, ez pedig a munkaerő-hiánnyal kapcsolatos gondok mérséklését eredményezhetik Somogyban is.

- A problémáról közvetlen tapasztalataink vannak: a cégek képviselői nálunk is kopogtatnak az új, frissen végzett szakmunkásokért – mondta Agócs Attila, a KSZC Lamping József műszaki szakgimnázium és szakközépiskola igazgatója. – Legyen szó asztalosról, ácsról vagy bádogosról, könnyen állást találnak a végzőseink. Akárcsak a tervező- és költségvetés készítő programot használó építésztechnikusok, akik iránt érezhetően nőtt a kereslet. Egyértelműen azt tapasztaljuk: érdemes szakmát tanulni.

 

Sikerorientált somogyi ifjak

- Nincs nálam a bölcsek köve, de sikerorientálttá kell tenni a fiatalokat – hangsúlyozta Szabó Ferenc, a kaposvári Szabó Fogaskerékgyártó Kft. ügyvezető igazgatója. – A munkaerő-hiánnyal kapcsolatos gondok leküzdésében szerintem az első lépés, hogy szerettessük meg a szakmát a kamaszokkal. Lássák, hogy milyen egy üzem belülről, milyen modern a technika, s hogyan működik a vállalkozás. Ha szakszerűen és közérthetően elmagyarázzák nekik az összefüggéseket, akkor szerintem a mostaninál jóval többen jelentkeznek szakközépiskolába, szakgimnáziumba.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!