értékmentés

2017.11.10. 13:10

Fejsze ellen védenék az iharosberényi gesztenyét

Engedélyhez kötné az iharosberényi gesztenyefák kivágását a helyi önkormányzat. Az elmúlt években ugyanis több száz fát vágtak ki a településen és környékén. A száz éves fákat eladták és nem is pótolták, így félő, hogy akár évtizedeken belül elfogyhat az iharosberényi ősgesztenyés.

Stanics Adrienn

Több száz gesztenyefát vágtak ki az elmúlt években Iharosberényben. Az utóbbi hónapokban újabbakat fűrészeltek ki, majd értékesítették a faanyagot. – Egyre gyakrabban találkozunk azzal a problémával, hogy az elöregedő településünkön az idősek, akik már nem bírják gondozni a telküket, eladják a gesztenyést. A viszonylag olcsón megvásárolt telkeken a legnagyobb érték a több száz éves

gesztenyefa. A felvásárló, ezeket kivágja és jó áron értékesíti. Ráadásul a gesztenye fája gyönyörűen, szikrázva ég, olyan mint a csillagszóró- magyarázza a problémát Iharosberény polgármester Zsirmon Endre.

A Somogyi Értéktárba is bekerülhet az ősgesztenyés

Az önkormányzat szeretné megállítani a fakitermelést és megmenteni a gesztenyést. A rendelettel szabályoznák azt és engedélyhez kötnék a fakivágást. – A következő testületi ülésen döntünk erről. De szeretnénk megállítani a helyben értéket jelentő gesztenyés pusztulását. Olyan szankciót és pénzbírságot alkalmaznánk ami miatt nem érné meg kitermelni a fákat – tette hozzá a polgármester. Az önkormányzat azt tervezi, hogy csak akkor adnának engedélyt a fakivágásra, ha beteg vagy nagyon öreg, esetleg veszélyezteti a környezetet. De minden esetben pótolni kell a kivágottat, csemete ültetésével. Iharosberényben több mint száz éves hagyománya van a gesztenyetermesztésnek. Jelenleg kétszáz családnak jelent plusz bevételt az évi 5 kamionnyi szelídgesztenye értékesítése. Három elismert nemesítésük is van, az iharosberényi 2-es, 29-es és 57-es. A Somogyi Értéktárba is felterjesztették ezeket, hiszen ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet az itt található egyedülálló gesztenyésre és ezzel is szeretnék megóvni a pusztulástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!