a működőképesség határa

2017.09.04. 20:00

Fogorvosi tiltakozás: csak a legsürgősebb eseteket látják el

Kaposváron a gyermek-fogorvosok 100 százaléka, a felnőtt-fogorvosok 90 százaléka részt vesz a figyelemfelkeltésben, a vidéki körzetek többségében is csak sürgősségi eseteket látnak el a tiltakozás napjai alatt.

Kovács Gábor, [email protected]

Berzencén, Csurgón, Iharosberényben, Zákányban és Nagyatádon például szeptember 4-5-6-án, a társadalombiztosítás által finanszírozott fogorvosi alapellátó körzetek jó részében csak sürgősségi betegellátás folyik. A szervezők kitartó munkájukkal megmozgatták az elkeseredett kollégák jelentős részét – állítja Herczeg Olga kaposvári fogorvos.

– Az akciót nem a MOK Fogorvosi Tagozata szervezi, de a problémafelvetéssel, figyelemfelkeltés szükségességével egyetért – mondta Herczeg Olga. – Szükséges, hogy a lakosság is és a döntéshozók is megismerjék a valós helyzetet, s végre sikerüljön megváltoztatni azt a hamis képet, hogy minden fogorvos Mercédesszel, magánrepülővel jár és talicskával tolja haza a pénzt a rendelőből. A kamara eszköztárai mások, a tárgyalásokat preferálja. A fogorvosi ellátás krónikusan alulfinanszírozott, már a működőképességünk határán vagyunk, a betegellátás biztonsága forog kockán – állítja.

A fogorvosi rendelők átlag 750-800 ezer forintból gazdálkodnak, ennyit kapnak az egészségbiztosítótól. Ebből kell kifizetni az orvos, asszisztens, takarító bérét és a működéshez szükséges rezsi és rendkívül magas anyagköltséget, biztosításokat, engedélyeket. A bérköltségek elviszik az egész finanszírozást. – Nem tudunk minőségi anyagokkal, jó műszerekkel, gépekkel dolgozni. Egy doboz közepes minőségű tömőanyag 50-60 ezer forint, egy fogorvosi gép ötmillió forint. A finanszírozás rendkívül alacsony volta miatt a fiatalok már nem vállalnak körzetet – vázolta a helyzetet Herczeg Olga. Magyarországon 300 körzet üres, Somogyban a 61 betöltött hely mellett 10 közszolgálatú rendelőben nincs fogorvos. Ellentétben a körzeti orvosokkal, a fogorvosoknál nincs praxisvásárlási támogatás, nincs rezidens ösztöndíj, nincs rezsitámogatás, nincs egy évekre előre látható életpálya modell. Megtudtuk, a körzeti fogorvosok átlagéletkora 57 év. Herczeg Olga hozzátette: 39 kollégánk betöltötte a 76 évet és még mindig kénytelen dolgozni, mert nincs utánpótlás. A fiatalok magánpraxisban vagy külföldön találják meg a számításukat. A rendelők finanszírozásának jelentős emelését várnák, amely biztosítaná az ott dolgozók tisztességes megélhetését és a betegellátás minőségének emelését.

A kormány a fogorvosok mellett áll

A kormány a fogorvosok mellett áll, az egészségügyi alapellátás megerősítése során az állami ellátásban dolgozó fogorvosoknak többlettámogatást, praxisvásárlási, illetve letelepedési támogatást ad, írta az MTI. Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleménye szerint a fogorvosi alapellátás további erősítéséről zajlanak a tárgyalások a Magyar Orvosi Kamarával. Két milliárd forint pluszforrást az alapellátásban dolgozó fogorvosok finanszírozására fordítottak, mely 50-55 ezer forint havi bevételnövekedést jelentett. Meghatározhatják a nem egyetemi utánpótlást szolgáló szakfogorvosi keretszámokat. Meghirdették a háziorvosi praxisvásárlási, letelepedési pályázatokat: az idei év újdonsága, hogy a fogorvosok is pályázhatnak erre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!