Lovassport

2017.07.30. 19:14

A francia és az ír csapat örülhetett a Póni Európa-bajnokságon

Szombaton és vasárnap rendezték a döntőket a kaposvári Póni Európa-bajnokságon, melyen a magyar csapat végül a nyolcadik helyen végzett. A díjlovaglás döntőjébe egyedüli magyarként Rapi Kitti jutott be, s végül 69.4 százalékos teljesítménnyel fejezte be a versenyt. 

Klein Péter

A díjugrató csapatverseny utolsó fordulójához érve Nagy-Britannia és Írország holtversenyben állt még 4-4 hibaponttal, mögöttük Svédország következett 5 hibaponttal. Végül ír győzelem született, őket a brit és holland csapat követte a dobogón. A tavalyi évhez képest – bár az angol válogatott eggyel feljebb tudott lépni a dobogón, és ezüstéremmel zárta a 2017. évi Póni Európa-bajnokságot – a többi csapat nem tudta megőrizni érmes helyét. Nagyon izgalmas és szoros versenyt láthattak az érdeklődők, a lovasok összesen három pályát lovagoltak. Az ugró versenyszámok az egyéni érmek tekintetében is fontosak voltak, hiszen a legjobb harminc lovas jutott tovább a vasárnap megrendezésre kerülő döntőbe. Az egyetlen magyar versenyző, Bosits Bíborka a 46. helyet érte el az erős mezőnyben.

Vasárnap a német Lucie-Anouk Baumgürtel nyerte a díjlovaglás egyéni versenyszámát és a kűrt is a kaposvári Pannon Lovas Akadémián megrendezett Póni Európa-bajnokságon. A záró napon a zenés gyakorlatokat mutatták be a mezőny legjobbjai, és az ezüst-, valamint a bronzérem is Dániába került. A díjlovasok egyéni versenyében összesen 63 induló próbált szerencsét a héten, és négy magyar fiatal is ott volt az erős nemzetközi mezőnyben. Rapi Kitti végül a 19. helyen végzett, Iván Hanna a 23., Nagy Panka a 25., Lázár Zsófia pedig a 39. helyet szerezte meg. A csapatversenyt Magyarország a 16 induló nemzet közül a nyolcadik helyen zárta. Vasárnap ugyancsak a díjlovasoké volt a délelőtt az év legrangosabb magyarországi lovas eseményén, és a csapat-, valamint az egyéni viadal izgalmai után ezúttal már csak a legjobb 19 versenyző mutathatta be zenés gyakorlatát. Ebben a versenyszámban ismét csak a mindössze 13 éves Lucie-Anouk Baumgürtel hódította el az első helyet, megszerezve ezzel a csapat- és egyéni küzdelmekben elért elsőség után a harmadik Európa-bajnoki címét Kaposváron. A német sportoló 81.55 százalékos eredménnyel zárt, és ráadásként megvédte tavalyi Európa-bajnoki címét. A második helyen a dán Louise Christensen végzett, míg a bronzérmet honfitársa, Sara Aagaard Hyrm szerezte meg. A 19 fős döntőbe egyedüli magyarként bejutó Rapi Kitti Krisztina 69.4 százalékos teljesítménnyel fejezte be a versenyt.

Eredmények:

Egyéni verseny (63 induló): Európa-bajnok: Lucie-Anouk Baumgürtel (Németország, Zinq Massimiliano FH nevű lován) 77,366 százalék, 2. Louise Christensen (Dánia, Vegelins Goya) 76,195, 3. Jana Lang (Németország, NK Cyrill) 74,707 ... 19. Rapi Kitti Krisztina (Magyarország, Da Vinci) 68,268 ... 23. Iván Hanna (Magyarország, Equestricons Epiascer) 67,781 ... 25. Nagy Panka (Magyarország, Dano’s Miracle KS) 67,536 ... 39. Lázár Zsófia (Magyarország, Jazzo) 65,293).

Egyéni, zenés kűr (19 induló): Európa-bajnok: Lucie-Anouk Baumgürtel (Németország, Zinq Massimiliano FH nevű lován) 81,55 százalék, 2. Louise Christensen (Dánia, Vegelins Goya) 79,6, 3. Sara Aagaard Hyrm (Dánia, Der Harlekin B) 77,4 ... Rapi Kitti Krisztina (Magyarország, Da Vinci) 69,4.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!