Kőröshegy

2017.08.12. 14:00

A gyerekek szeme előtt jöttek világra a kisteknősök

Sorra születnek a teknősök Kőröshegyen. A napokban harminc páncélossal gazdagodott a teknőspark, ahol tizenhat faj több mint száz példányát tekinthetik meg a látogatók.

Góz Lilla

Ujjongva nézték a gyerekek a tojásból kibújó teknősöket. Csaknem harminc páncélossal gazdagodott a napokban a kőröshegyi teknőspark. Pár napos korukban már örömmel fogyasztják a gyermekláncfüvet és az egyéb zöldeket. Pécsi Tibor csaknem egy éve foglalkozik Kőröshegyen teknősökkel, a krokodiljait cserélte a páncélosokra. – Jelenleg 14 faj található a teknősparkban – mondta Pécsi Tibor. – A teknősöknél a szaporodás csak akkor történhet meg, ha az állatok nagyon jól érzik magukat, természetes körülmények között vannak és természetes ételeket esznek. Ha megtörténik a párzás, lerakják a tojásokat, ezek keltetőbe kerülnek, folyamatos 26-28 fokos hőmérsékletet biztosítok nekik 70 százalékos páratartalommal. Hatvan- hetven nap kell, mire a tojásból kikelnek a kicsik. S például a görög teknős esetében 8-10 év, mire elérik a teljes felnőtt méretet.

A teknőspark felnőtteket és gyerekeket egyaránt vonz, az ország minden tájáról érkeznek ide látogatók. Ecsedi Ákosné Budapestről érkezett unokájával. Nekik az aldabrai óriásteknős tetszett a legjobban, amely hosszú életkoráról és a jelentős méreteiről egyaránt híres. Az itteni 30-40 kilós, de elérheti a 250 kilós méretet is. Ez a faj ugyanis az egyik leghosszabb ideig élő szárazföldi állat: a tudósok úgy becsülik, hogy egykoron akár több száz évet is élhettek.

A kőröshegyi farmon még további 100 pici születését várják szeptemberig és Pécsi Tibor azt tervezi, hogy mindet megtartja. A teknőspark tulajdonosa korábban, 1991 és 2015 között krokodilokat tartott Kaposváron, majd Balatonszárszón. A létesítményt anyagi okok miatt később bezárta, mert az éves fenntartási költsége meghaladta a több tíz millió forintot. A teknősök ugyanakkor télen egy kisebb helyen is elférnek, tartásuk így egyszerűbb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!