Somogyi Hírlap

2017.10.01. 16:21

Honvédek találkoztak az egykori legendás katonavárosban

A nagyatádi városi önkormányzat megbízásából a helyi Kulturális és Sportközpont szervezésében háromnapos Honvédtalálkozót rendeztek Nagyatádon. A szervezésbe és a rendezésbe besegített a 69. Harckocsizók Nyugdíjas és Baráti Köre, valamint a Bajtársi Egyesület. A rendezvény fővédnöke Simicskó István honvédelmi miniszter volt.

Györke József

Az egykori legendás katonaváros visszavárta azokat a katonákat, akik ott teljesítettek szolgálatot és szívesen elevenítik fel a helyszínen élményeiket. Érkeztek is sorban az érdeklődő levelek, jelentkezési lapok a háromnapos találkozóra. – Jöttek az ország távoli részeiről is egykor katonák, akik máshol teljesítették a katonaidejüket, de részt akartak venni a találkozón – mondta Pünkösd Márton kulturális igazgató, főszervező.

Az első nap a Városi Fúvószenekar műsora fogadta az érkezőket, majd az országgyűlési őrség díszalakulatának bemutatóját nézhette meg a közönség. Sokan vettek részt Fekete Attila törzszászlós és Czeider György katonai témájú makett-kiállításának megnyitóján. A gyerekek pedig boldagan vették birtokba a harci eszközöket.

Másnap aztán jött a programok sokasága. Tízszer fordult a busz az egykori laktanyánál kialakított paintball, airsoft, laser tag és extrém akadálypálya megnyitójára. E mellett sokan saját járművel közelítették meg az új létesítményt. Ahogy Pünkösd Márton tájékoztatott, valószínű, mindkét létesítmény az ország legnagyobb gyakorlótere és akadálypályája. Ötezer négyzetméteren fedezékekkel, járművekkel, hang- és fényeffektekkel felszerelt bel- és kültéri városharc lebonyolítására is alkalmas gyakorlótér, valamint ötsávos, egyenként 230 méter hosszú, rendkívül összetett katonai akadálypálya hetven extrém feladattal várja a vállalkozó kedvűeket.

A Szent István parkban technikai bemutatókon vehettek részt a jelenlévők, s toborzóiroda is működött. Színes bemutatót tartottak a szolnoki különleges alakulat katonái önvédelemből. Nagy tapsot kaptak a Somogyi Huszárok a gyalogos és lovas bemutatóit követően. A színpadon katonanótákkal és hazafias dalokkal szórakoztatta közönséget a helyi Obsitos Dalárda és az Őszi Napfény Nyugdíjas Egyesületének énekkara.

A honvédelmi miniszter megbízásából Papp Ferenc ezredes méltatta a nap jelentőségét. Kiemelte, a honvédtől a tábornokig bezárólag mindenki emlékezik a katonaidőre, a riadó csengő hangjára, a kiértesítők sorakozójára, a gyakorlatok pillanataira, a katonai járművek zajára, a lánctalpak dübörgésére. Örömét fejezte ki, hogy más fegyvernemek is képviseltetik magukat a találkozón.

Simicskó István honvédelmi miniszter a Honvédelemért kitüntető cím II. fokozatát adományozta Ormai István nagyatádi polgármesternek. Nagy Gyula, a Honvédségi Nyugdíjasok Szervezetei Országos Szövetsége (HOKOSZ) elnöke az Országos Honvédelmi Nap megszervezéséért Emléklapot adott a városi önkormányzatnak.

A találkozó harmadik és egyben zárónapját a kaposvári Helyőrségi Zenekar gyepshowja színesítette, majd a versenyeken, vetélkedőkön résztvevők teljesítményét ismerték el emléklapokkal. Összesen mintegy kétezer embert mozgattak meg a háromnapos rendezvény során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!