tejzsírhiány

2017.08.11. 07:00

A hőség miatt is drágul a tejföl ára

A tejtermékek drágulása várható, mert a tejszín és vaj ára tízéves rekordon áll, egyetlen év alatt megduplázódott a nagykereskedőknél. A nagy nyári hőség is belejátszik a drágulásba, mert ilyenkor kisebb a tej zsírtartalma.

Kovács Gábor

Augusztustól átlagosan 8-10 százalékkal emelkedik a tej- és tejtermékek ára. Részben az e-útdíj kapcsán felmerülő többletköltségek állnak a drágulás hátterében.

Udvaros Zoltán gazdaságában jelenleg 470 tehenet fejnek Látrányban, az állatok több mint 12 ezer liter tejet adnak évente. Szerinte a hőség is okolható az árnövekedésért.

– Észrevettük, hogy a nagy meleg miatt nyáron gyengébb a tejképződés – mondta Udvaros Zoltán. – A hőségben a tehenek sok vizet fogyasztanak, és kevés száraz takarmányt, ezért hígabb a tej. De európai hatások is közrejátszanak a drágulásban, a kínai piacok megkezdték a felvásárlást. Ez is befolyásolja, hogy a tejfölből hiány lehet, meg az is, hogy kevesebb a termelés, mindez a feldolgozóknál is lecsapódik. Jobban keresik most a tejet, de a felvásárlási ár nem mozdul, kilónként 90-100 forintot fizetnek érte. Ez a válság idején fizetett 46 forintos tejárhoz képest már jó, de 110 forintos áron lehetne gazdaságosan termelni.

– Nyáron mindig tejzsírhiány lép fel a meleg időjárásból fakadóan, mert az állatok reagálnak a külső környezetre, a tej zsírtartalma csökken, a tejföl pedig a tej zsírjából készül – mondta Egyed Linda, a kaposvári Fino-Food Kft. ügyvezetője. – Ezen túlmenően európai méretű tejzsírhiányról beszélhetünk, ami miatt drasztikusan elindult felfelé a tejszín ára. Azt, hogy ez mennyi ideig fog tartani, mi is csak találgatni tudjuk. A vaj tőzsdei termék, ott lehet látni a lekötéseket és a keresletet. Most az látszódik, hogy Nyugat-Európában karácsonyig tartó tejzsírhiányt várnak. Ha kevesebb a tejzsír, előfordulhat, hogy nem tudjuk kiszolgálni a fogyasztókat, de mindent megteszünk, hogy ez ne forduljon elő. A vaj és a tejföl árában mindez biztosan jelentkezni fog, a kereslet és kínálat dönti el, hogy mennyire. Az azonban túlzás, hogy a tejföl eltűnhet a boltok polcairól.

A drágulás alapvetően az európai tejhiányra vezethető vissza, mondta a drágulásról Harcz Zoltán, a Magyar Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója a Vg.hu-nak. 2015-ben az Európai Unió felszámolta a tejkvótarendszert, ezért estek az árak. A tejtermelők egy része bedobta a törölközőt. Brüsszel kompenzációt fizetett azoknak a gazdáknak, akik nem termeltek tejet. Ráadásul tenyészüszőkből azóta is hiány van Európában.

Mára viszont a vaj ára meglódult, és a tejföl követte. Mindkettő tejszínből készül ugyanis, a tejfölt savanyítják, a vajat köpülik. Mivel az alapanyag ugyanaz, ha drágul a vaj, az üzemekben inkább azt készítenek a tejszínből a nagyobb haszon reményében. A vaj ára sok tejtermékre van hatással. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet árinformációs rendszere már érzékelte a növekedést. A kutató intézet adatai szerint a magyar trappista sajt 31 százalékkal kerül többe, mint tavaly, a tejföl 15 százalékkal drágult. Magyarország egyébként import tejszínre szorul. Hollandiában 4,2 százalék a tejek átlagos zsírtartalma, hazánkban viszont csupán 3,6 százalék. A hazai tej zsír- és fehérjetartalmán kellene javítani, ezek ugyanis a legértékesebb összetevők. Attól nőhetne a tej beltartalma, ha a gazdák több forrást szánnának a takarmányozásra, azonban nem mindenki tesz így, mert a felvásárlási árak elmaradnak az uniós átlagtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!