kánikula

2017.08.03. 07:00

A hőségben ingajáratban vonulnak a somogyi mentők

A nagy melegben jóval több a mentők munkája: az elmúlt 24 órában 2988 esetet láttak el országosan a szakemberek, megyénkben 119-et, ami mintegy 10-15 százalékkal több a szokásosnál.

Harsányi Miklós

A szokatlanul nagy forróságra felkészültek a vasutasok is: folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sín hőmérsékleti pontokat, s ha 45 Celsius fokot mérnek, a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be. A nagy melegben felső-vezeték szakadás és áramszedőtörés is bekövetkezhet.

- A művese-kezelésre járó betegekről és a járművezetőinkről egyaránt gondoskodunk, valamennyi járművünkbe bőségesen pakoltunk hűtött ásványvizet – mondta szerdán Bődör József, a kaposvári Pannon Mentő ügyvezető igazgatója. – Két naponta visszük a pácienseket a kaposvári, a siófoki, illetve a nagykanizsai kórházba, s a hőségben is igyekszünk mindent megtenni azért, hogy elviselhető körülmények tegyék meg az utat. Havonta 5700-6200 beteget szállítunk.

A forróságban lényegesen többször riasztják az Országos Mentőszolgálat munkatársait. Győrfi Pál kommunikációs és pr igazgató kérdésünkre szerdán közölte: a mentők az elmúlt 24 órában Somogyban 119 esetet láttak el. A hőség elsősorban az időseket, a szív-és érrendszeri betegségben szenvedőket, a kisgyermekeket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van.

- Aki teheti, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítse – folytatta Győrfi Pál. – A hőség elleni védekezésben fontos a megfelelő folyadékpótlás, de lehetőleg nem cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet vagy teát érdemes fogyasztani. Gondoskodjunk a gyermekek, idősek, betegek folyadékpótlásáról is. A hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés: egyrészt az erős UV sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt. Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet. A nagy melegben romlik az autóvezetők koncentrációkészsége, meghosszabbodik a reakcióidő. nagyobb a balesetveszély.

Majdnem negyvenet mutat a hőmérő Kaposváron.

A Kaposvári Közlekedési Zrt. összes buszán működik klimatizáló berendezés, közölték lapunkkal. Ezeket nem a sofőrök állítják be, hanem a légkondi a külső hőfoktól függően automatikusan kapcsol be. A MÁV szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sín hőmérsékleti pontokat és amennyiben 45 Celsius fokot vagy annál magasabb hőmérsékletet mérnek, a vasúttársaság fokozott pályafelügyeletet vezet be, tájékoztatta lapunkat a közlekedési vállalat kommunikációs igazgatósága. Azokban az időpontokban, amikor a levegő hőmérsékletet a legmagasabb – déli tizenkettő és két óra között – soron kívüli vonalbeutazást tartanak, naponta. A pályaszakaszokat mozdonyról vagy gyalogos vonalbejárással ellenőrzik. A tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, magas sín hőmérsékletnél – 50-60 Celsius fok között – a pálya deformálódhat. Amennyiben erre utaló jelek mutatkoznak, a vasúttársaság a biztonságos vonatközlekedés érdekében sebességkorlátozásokat vezethet be. – A felső-vezetékek a nagy meleg hatására megnyúlnak – tudtuk meg. – Emiatt nagy melegben felső-vezeték szakadás, áramszedőtörés is előfordulhat. A MÁV pálya- és felső-vezeték hálózatot karbantartó ügyeletesek folyamatosan készen állnak arra, hogy kijavítsák a hibákat.

Életmentő defibrillátor

-A kaposvári fürdőben a hőségriadó ideje alatt fokozottan figyelnek a vendégekre, a hangosbemondóban naponta többször felhívják a figyelmet, hogy mire figyeljenek a meleg miatt vagy hogy rosszullét esetén kihez tudnak fordulni – tájékoztatták lapunkat. – A fürdő rendelkezik defibrillátorral is, amely szükség esetén életet menthet. A hőségriadó alatt a szükségesen előírt friss víz pótlásnál is több vizet juttatnak a medencékbe, biztosítva ezzel a vizek terheltségének csökkentését és a felfrissülést. A medencéket ellátó kutak most maximális teljesítménnyel üzemelnek.

Kényelmes vasúti kocsik

A MÁV-Start járműparkjában közel 600 légkondicionáló vagy légjavító berendezéssel felszerelt jármű van, ami a teljes üzemelő állomány közel harmada, közölte a vasút. Az elmúlt időszakban forgalomba állított új Flirt motorvonatokkal tovább nőtt a légkondicionálóval felszerelt vonatok aránya. Ezeket a berendezéseket már a vonatok indulása előtt és menetközben is működteti a személyszállító vasúttársaság.

A Pécsi Területi Igazgatósághoz (nagyjából a Dél-Dunántúl területét fedi le) tartozó vonalakon közlekedő járművek között jelenleg több mint 40 légjavítóval felszerelt, első- és másodosztály InterCity-szintű szolgáltatást nyújtó személykocsi van forgalomban. Mintegy 25 nemzetközi forgalomra is alkalmas, nemrég felújított személykocsi áll rendelkezésre a területen, amelyek ugyancsak légkondicionáló berendezéssel felszereltek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!