korszerűsítés

2017.11.11. 11:30

Jelentős borászati fejlesztések valósulhatnak meg

Több somogyi borászat is jelentős korszerűsítést végezhet el a közeljövőben egy régóta várt forrás révén. Mint megtudtuk, valaki üzemfejlesztésben gondolkodott, mások gépi technológiájukat modernizálnák.

Gyeszát Zsolt, [email protected]

Kezdődik a szüret a pécsi Szőlészeti kutatóintézet telepén

Légli Ottó kisüzemi, palackos erjesztésű pezsgőkészítéshez szükséges gépekkel fejlesztené a szőlőbirtokot. Ehhez megközelítőleg hat millió forintra pályázott, a teljes beruházás pedig önerővel együtt megközelítőleg tizenkét millió forintba kerül. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, balatonboglári borász úgy véli: jelentős segítség lesz a forrás, hiszen a fejlesztések nem csak a versenyképességet, hanem a jövedelmezőséget is erősítik. – Több a hozzáadott érték a pezsgő készítésekor, így a tevékenységünk jövedelmezősége is magasabb – húzta alá Légli Ottó.

Podmaniczky János balatonföldvári borász a pincészet energiahatékonyságát szeretné növelni megújuló energiával. Már nagyon várták, hogy megnyíljon a pályázat, amely a borászatokat műszaki fejlesztéseinek megvalósítását támogatja. Az elnyert forrást majd feldolgozó gépek cseréjére, napelemrendszer építésére és a borház klimatizálására szeretnék felhasználni.

Nagy számban pályáztak országosan a borászok – tudtuk meg Légli Ottótól. Hozzátette: fontos, hogy hosszú távú beruházásokat és tudatosan gondolkodó termelőket segítsen a forrás. Mint mondta, a napokban már érkeznek az értesítések elektronikus úton a borászokhoz.

A megyei kormányhivataltól megtudtuk: az országosan elosztható keretösszeg 39,23 milliárd forint, amiből a somogyi borászatok összességében 1,579 milliárd forint támogatási összegre pályáztak. Legfeljebb 200 millió forint nyerhető el projektenként. A megyei kormányhivatal szerint azonban alsó korlátot nem szabtak meg, így a szerényebb önerővel rendelkező, kritériumoknak megfelelt gazdálkodók is megvalósíthatják fejlesztési elképzeléseiket.

Nagyobb üzemfejlesztés is megvalósulhat

Gombos Sándor úgy véli: nagy szükség van a modernizálásra a megyében is, hiszen gyors ütemben fejlődnek a borászati technológiák. S persze a fejlesztési igények sem azonosak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szerint. Többen hűtéstechnológiában, palackozógépek, és prések vásárlásában gondolkodtak. Míg valaki csak 2,5 millió forint támogatást igényelt, addig van olyan somogyi üzemfejlesztési projekt is, melynek kapcsán 200 millió forintra pályáztak. A megyei elnök szerint jó ideje vártak erre a borászatok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!