23°
26°
15°

A jó kávé nem ital, szenvedély

Az elmúlt napokban újra figyelem fordult a kávéfogyasztásra Kaposváron, hisz újabb kávézó nyitotta meg kapuit. De a fekete ital iránti rajongás nem új keletű nálunk sem. A Kaposvári Egyetem Egészségügyi Központjában fizikusként dolgozó Glavák Csaba évek óta keresi az igazán finom kávé titkát. És nem jár messze tőle.

– Igazából öt éve kezdtem el komolyabban foglalkozni azzal, hogy igazán jó kávét készítsek, mikor megkóstoltam egy barátom által készítettet. – kezdi a magyarázatot Glavák Csaba. – Számtalan módon elkészíthető egy kávé, és a különböző kultúrákban eltérő, hogyan főznek le ilyen típusú italt. Én az európai szokásoknak megfelelően lefőzött kávét szeretem, abból is a presszókávét, így annak elkészítésébe ástam bele magam mélyebben.

– Sok összetevője van annak, hogy jó kávé készüljön…

– Igen, már a darálás sem mindegy. A boltban kapható darálók többsége csak széttöri a kávét, nem darálja, így nem kapunk olyan egységes őrleményt, amilyet szeretnénk, nem fog kioldódni a kávébabból az összes íz. Persze ha kotyogóval csináljuk, akkor igazából mindegy, arra csak ráengedjük a száz fokos gőzt, és kapunk egy égetett kávét.

– Miért, milyen a jó kávé?

– Nagyon sok igazán jó kávé van. Nagyon sok múlik azon, hogyan készítjük el őket. A filteres és kapszulás kávék is lehetnek nagyon finomak. Ez utóbbiakkal az a bajom, hogy drágák, és minden adag kávéval szennyezzük a környezetet, hisz keletkezik egy nem lebomló szemét, a csomagolás. Számomra az olaszok által kitalált elkészítési mód tetszik a legjobban, ezért azt próbálom meg minél jobban megtanulni, és úgy előállítani a legjobb kávét.

– Milyen lépései vannak a folyamatnak?

– Van néhány alapszabály, amit érdemes betartani, és akkor nagyon jó kávét készíthetünk. Az első, hogy legyen egy rendes őrlővel megőrölt kávénk, ami egyenlő szemcseméretekből áll. Nekem egy használt gépem van, Angliából rendeltem az internet segítségével. Azóta felújítottam, és tökéletesen működik. Ilyen, vagy hasonló működési elvű gépeket találhatunk a vendéglátó helyeken is.

A következő fontos dolog, hogy 9 gramm kávét a megfelelő erővel – egy úgynevezett tamper segítségével – kell tömöríteni. Ez egy hozzávetőleges szám, az igazán különleges kávékból több is kellhet. Olyan 10-14 kilogrammos erővel kell a nyomást aztán végrehajtani, de erre egy idő után ráérez az ember. A lényeg, hogy mindig ugyanannyi legyen, mert annyi összetevője van a jó kávé elkészítésének, hogy könnyen bele lehet keveredni.

A víz lehetőleg ne csapvíz legyen, a legtöbb kávé jobban kiadja az aromákat, ha lágyvízzel főzzük le.

Kávéfajtától függően 90-95 fokos lágyvizet préselünk át a tömörített kávépogácsán 8-9 bar nyomáson. Ez két olyan adat melyet a legtöbb automata gép nem tud, vagy nem pontosan teljesít, így megint csak különösen fontos, hogy a megfelelő géppel főzzük le a kávét. Az ökölszabály az, hogy egy adagnak körülbelül fél perc alatt kell lefolynia ahhoz, hogy tudjuk, mindent jól csináltunk. Apróság, de a kávé folyamatosan hűl a folyamat közben. Azért kell a – lehetőleg vastag falú – csészét előmelegíteni, hogy az ital tovább meleg maradjon.

– Bármennyire is bonyolultnak hangzik, azért sok helyen tudunk Kaposváron ilyen feltételek mellett kávét inni.

– Igen, éppen az a szomorú, hogy a legtöbb vendéglátó hely és benzinkút rendelkezik olyan gépekkel, amivel lehet jó kávét csinálni. De a költséghatékonyság sosem tesz jót a kávénak. A másik, amit sok helyen nem tudnak megadni, hogy friss pörkölésű kávéból főzzenek. A frissen szedett kávébabok zöldek, melyek így jól szellőző vászonzsákokban még évekig elállnak. De nem ezt főzzük le, hanem azt amit előtte megpörkölünk. Itt Kaposváron is van cég, amely pörköl nagyon sok helyről származó kávébabot.

– Hogyan kell ezt elképzelni? Mert ez is fontos elem lehet egy jó kávé elkészítésének.

– Természetesen. A pörkölési idő is számít. Én jobban kedvelem az olaszos – vagyis sötétebbre pörkölt – kávét, de a világos pörkölésű kávé is lehet nagyon finom. A kávébabra forró levegőt engednek rá, de már ez is külön tudomány szinte, hogy adott babhoz hány fokos levegő kell, mennyi ideig, milyen áramlási sebességgel, és hogy aztán hogy hűtsék le.

– Az igazán jó kávé a két nagy fajta, az arabica és a robusta keveréke?

– Ez ízlés kérdése. Az olaszok 80-20, 90-10 arányban keverik a kettő fajtát, mert szerintük így a legfinomabb, de ez tényleg változó. Az biztos, hogy egy kávékeverékben a robusta adja meg, mennyi krémje, cremája lesz a lefőzött kávénak. De egy friss arabica kávénak is gyönyörű crema-ja van, csak talán nem olyan vastag. Én szinte csak 100% arabica kávékat iszom.

– Hol lehet különleges kávékat beszerezni?

– Nekünk szerencsénk van, hiszen Kaposváron is van pörkölő, ott igazán különleges kávékat is tudunk venni. De az interneten keresgélve egészen biztosan találhatunk olyan kicsi vállalkozásokat, akik kifejezetten a különleges kávék pörkölésére specializálódtak. Ilyeneket fórumokon, közösségi helyeken biztos találunk. Néha olyan frissen pörkölve érkezik meg hozzám a kávé, hogy még nem is érdemes kibontani, hogy jó ízt adjon, várok vele egy kicsit.

– Most igazán divat lett a különböző ízesítésű kávék fogyasztása.

– Ezekhez annyira nem értek, de gondolom valamilyen aromával kezelik a kávét lefőzés előtt. Én nem szeretnék ilyet inni. De a hagyományos kávénak is lehet olyan aromája, mely hasonlít valamilyen másik gyümölcsre vagy édességre. Megfelelő pörköléssel nagyon jó gyümölcsös ízvilágot lehet kihozni egyes kávéfajtákból is.

– Az örök kérdés: teszünk a kávéba cukrot és tejet?

– Az igazán jó kávéba nem kell, de ez is ízlés kérdése. Néha még én is teszek egy nagyon pici cukrot vagy tejet bele. Attól függ, hogy a kávém hogy sikerül. Sok paraméteres folyamat ez, de megéri a fáradtságot.

– Mennyi kávét fogyasszunk egy nap?

– Én három és öt kávé közt iszom egy nap. Valahol azt olvastam, hogy ez még éppen jó. De a megfelelő mennyiségben fogyasztott kávé még egészséges is. Rengeteg antioxidáns van benne. De persze a lényeg, hogy finom legyen.

Hozzászólások

közös szórakozás
Vattacukor, pompom party: gyerekkel is buli a Telekom VOLT
betegség / 43 perce
Torokrákos a Megadeth énekes-gitárosa
Az 57 éves zenész szorosan együttműködik az orvosaival s már elkezdődött a kezelés.
Gyász
„Az emlékezés a lélekben terem, s a lélek nem hal meg sohasem” /Goethe/ Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAJOR LÁSZLÓ szobafestő kaposmérői lakos 61 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése június 21-én, pénteken 9 órakor lesz a kaposmérői temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
„Soha nem feledünk mindig velünk maradsz. Halálod míg élünk fájó emlék marad.” Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk, hogy MÉSZÁROS ISTVÁN Kaposvár, Buzsáki utcai lakos 76 éves korában elhunyt. Temetése június 21-én, pénteken, 14.30 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Minden külön értesítés helyett. Szerető családja
„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.” Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy özv. HOSSZÚ JÓZSEFNÉ volt nagyatádi majd segesdi lakos életének 91. évében elhunyt. Temetése június 20-án, csütörtökön, a 10 órai gyászmisét követően 10.30 órakor lesz a nagyatádi központi temetőben. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítások mellőzését. A gyászoló család
Szomorú számunkra ez a nap, ma 40 éve, hogy nem vagy melletünk. Hiányod pótolhatatlan. Szeretettel gondolunk Rád és imádkozunk Érted. NYAKAS LÁSZLÓNÉ Somogyi Ágnes kiskorpádi születésű bárdudvarnoki lakosra. Szeretteid
Tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy BENKED ISTVÁN életének 94. évében elhunyt. Hamvait június 21-én, 11 órakor helyezzük örök nyugalomra Szigetváron a Turbéki temetőben lévő családi sírboltba. Szerettei
„Minden ember annyit ér, amekkora hiányt hagy maga után, s amennyire boldogtalanok és vigasztalanok vagyunk saját árvaságunkban.” Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓTH JENŐ Kaposvár, Munkácsy Mihály utcai lakos életének 74. évében elhunyt. Utolsó útjára június 20-án, csütörtökön, 12.30 órakor kísérjük a kaposvári Keleti temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló szerettei
"Istenke, vedd térdedre édesanyámat, ringasd szelíden, mert nagyon elfáradt, ki adtál életet, adj neki most álmot, és mivel ígértél, szavadat kell állnod, mert ő mindig hitt és sose kételkedett, szájára suttogva vette a nevedet." Soha el nem múló fájdalommal emlékezem, drága édesanyám LÉBER EDINA halálának fél éves évfordulójára. Gyászoló fia
"Telnek a napok, hetek, hónapok, hiányzik valaki, aki örökre itt hagyott. Az élet csendesen megy tovább, de fájó emléked elkísér egy életen át." Fájó szívvel emlékezünk GAZDIG ANTALNÉ Hengerics Terézia halálának 3. évfordulóján. Férjed és leányod
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik KOPP ÁDÁM temetésén részt vettek, sírjára virágot, koszorút helyeztek, fájdalmunkban velünk éreztek. Gyászoló család
Emlékezés IFJ. ESKÜDT ZOLTÁNRA Zoltira 21 év óta minden évben eljön ez a nap, amelyen örök fájdalommal emlékezünk a drága gyermekre. Szerettei
"Kegyetlen volt a sors, hamar elvett tőlünk. De a szíved melege, itt maradt közöttünk. Hirtelen halálod, megtörte szívünket, Örökre őrizzük drága emlékedet." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk, életünk legszomorúbb napjára FÁBIÁN ZSOLT halálának első évfordulóján. Szerető szüleid és szerettei
"Szerető szívem csak értetek dobogott, Megfáradt a testem, s végleg elhallgatott. Bánatos lelkem most felszállott a mennybe, Ott veletek leszek örökkön-örökre." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BENCS JÓZSEFNÉ volt Kaposvár Ruhagyár dolgozója, jutai lakos, 85 éves korában elhunyt. Temetése június 14-én, pénteken, 10 órakor a jutai temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló fia József, és unokája Balázs
Fájó szívvel tudatjuk, hogy VÁSZONDI KÁROLYNÉ kaposvári lakos, életének 59. évében elhunyt. Temetése június 13-án, csütörtökön, 11 órakor a kaposvári Keleti temetőben lesz. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KISS ANTAL lengyeltóti lakos 70 éves korában elhunyt. Temetése június 14-én, a 14 órai gyászmisét követően lesz a lengyeltóti Keleti temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy DR. HERCZKU JÁNOSNÉ Kovács Szidónia 80 éves korában elhunyt. Temetésére szűk családi körben került sor. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérték. Gyászoló szerettei
Fájdalommal megtört szívvel, de a Jóisten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy RÉCSEY FERENCNÉ Zsuzsát életének 77. évében június 2-án az Úr magához szólította. A kaposvári Keleti temetőben június 14-én, pénteken, 13.30 órakor helyezzük örök nyugalomra. Az engesztelő szentmiseáldozatot június 14-én 14.30 órakor mutatjuk be a Hősők templomában. Gyermekeid
„Az emlékezéshez nem emlék, hanem szeretet kell, S akit szeretünk, azt nem feledjük el.” Mély fájdalommal tudatom, hogy szeretett édesanyám DEÁK LAJOSNÉ Hosszú Magdolna életének 93. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása június 14-én, pénteken, 12.30 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Szerető leánya
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ID. RÁDICS LÁSZLÓ volt kaposmérői lakos 68 éves korában elhunyt. Temetése június 13-án, 12.30 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Egy szál virággal búcsúzzunk tőle. A gyászoló család
Köszönjük mindazoknak, akik szeretett halottunk HORVÁTH JÓZSEFNÉ Bárány Ilonát utolsó útjára elkísérték, gyászunkban osztoztak. Gyászoló szerettei
Fájdalommal tudatjuk, hogy ECKHARDT JÓZSEFNÉ Freiszberger Katalin barcsi lakos 93 éves korában elhunyt. Temetése június 11-én, kedden, 14 órakor lesz a barcsi Béke-úti temetőben. A gyászoló család
Agrárminisztérium / 1 órája
Rendben zajlanak a kifizetések a vidékfejlesztési programban
Botrány / 1 órája
Őrizetbe vették Michel Platinit a 2022-es vb-rendezés kapcsán
RÖPLABDA EXTRALIGA, NŐK / 1 órája
Fiatal magyar tehetséget igazolt a Diamant
Molnár Gábor
huszonhétezer szavazat / 1 órája
Idén is díjazták gyermekeink védőangyalait
nyári szünet / 1 órája
Teltházas a pecatábor a Deseda partján
Harsányi Miklós
változások / 1 órája
A pályakezdő tanárokat is segíti a köznevelési törvény módosítása