°
°
°

A jó kávé nem ital, szenvedély

Az elmúlt napokban újra figyelem fordult a kávéfogyasztásra Kaposváron, hisz újabb kávézó nyitotta meg kapuit. De a fekete ital iránti rajongás nem új keletű nálunk sem. A Kaposvári Egyetem Egészségügyi Központjában fizikusként dolgozó Glavák Csaba évek óta keresi az igazán finom kávé titkát. És nem jár messze tőle.

– Igazából öt éve kezdtem el komolyabban foglalkozni azzal, hogy igazán jó kávét készítsek, mikor megkóstoltam egy barátom által készítettet. – kezdi a magyarázatot Glavák Csaba. – Számtalan módon elkészíthető egy kávé, és a különböző kultúrákban eltérő, hogyan főznek le ilyen típusú italt. Én az európai szokásoknak megfelelően lefőzött kávét szeretem, abból is a presszókávét, így annak elkészítésébe ástam bele magam mélyebben.

– Sok összetevője van annak, hogy jó kávé készüljön…

– Igen, már a darálás sem mindegy. A boltban kapható darálók többsége csak széttöri a kávét, nem darálja, így nem kapunk olyan egységes őrleményt, amilyet szeretnénk, nem fog kioldódni a kávébabból az összes íz. Persze ha kotyogóval csináljuk, akkor igazából mindegy, arra csak ráengedjük a száz fokos gőzt, és kapunk egy égetett kávét.

– Miért, milyen a jó kávé?

– Nagyon sok igazán jó kávé van. Nagyon sok múlik azon, hogyan készítjük el őket. A filteres és kapszulás kávék is lehetnek nagyon finomak. Ez utóbbiakkal az a bajom, hogy drágák, és minden adag kávéval szennyezzük a környezetet, hisz keletkezik egy nem lebomló szemét, a csomagolás. Számomra az olaszok által kitalált elkészítési mód tetszik a legjobban, ezért azt próbálom meg minél jobban megtanulni, és úgy előállítani a legjobb kávét.

– Milyen lépései vannak a folyamatnak?

– Van néhány alapszabály, amit érdemes betartani, és akkor nagyon jó kávét készíthetünk. Az első, hogy legyen egy rendes őrlővel megőrölt kávénk, ami egyenlő szemcseméretekből áll. Nekem egy használt gépem van, Angliából rendeltem az internet segítségével. Azóta felújítottam, és tökéletesen működik. Ilyen, vagy hasonló működési elvű gépeket találhatunk a vendéglátó helyeken is.

A következő fontos dolog, hogy 9 gramm kávét a megfelelő erővel – egy úgynevezett tamper segítségével – kell tömöríteni. Ez egy hozzávetőleges szám, az igazán különleges kávékból több is kellhet. Olyan 10-14 kilogrammos erővel kell a nyomást aztán végrehajtani, de erre egy idő után ráérez az ember. A lényeg, hogy mindig ugyanannyi legyen, mert annyi összetevője van a jó kávé elkészítésének, hogy könnyen bele lehet keveredni.

A víz lehetőleg ne csapvíz legyen, a legtöbb kávé jobban kiadja az aromákat, ha lágyvízzel főzzük le.

Kávéfajtától függően 90-95 fokos lágyvizet préselünk át a tömörített kávépogácsán 8-9 bar nyomáson. Ez két olyan adat melyet a legtöbb automata gép nem tud, vagy nem pontosan teljesít, így megint csak különösen fontos, hogy a megfelelő géppel főzzük le a kávét. Az ökölszabály az, hogy egy adagnak körülbelül fél perc alatt kell lefolynia ahhoz, hogy tudjuk, mindent jól csináltunk. Apróság, de a kávé folyamatosan hűl a folyamat közben. Azért kell a – lehetőleg vastag falú – csészét előmelegíteni, hogy az ital tovább meleg maradjon.

– Bármennyire is bonyolultnak hangzik, azért sok helyen tudunk Kaposváron ilyen feltételek mellett kávét inni.

– Igen, éppen az a szomorú, hogy a legtöbb vendéglátó hely és benzinkút rendelkezik olyan gépekkel, amivel lehet jó kávét csinálni. De a költséghatékonyság sosem tesz jót a kávénak. A másik, amit sok helyen nem tudnak megadni, hogy friss pörkölésű kávéból főzzenek. A frissen szedett kávébabok zöldek, melyek így jól szellőző vászonzsákokban még évekig elállnak. De nem ezt főzzük le, hanem azt amit előtte megpörkölünk. Itt Kaposváron is van cég, amely pörköl nagyon sok helyről származó kávébabot.

– Hogyan kell ezt elképzelni? Mert ez is fontos elem lehet egy jó kávé elkészítésének.

– Természetesen. A pörkölési idő is számít. Én jobban kedvelem az olaszos – vagyis sötétebbre pörkölt – kávét, de a világos pörkölésű kávé is lehet nagyon finom. A kávébabra forró levegőt engednek rá, de már ez is külön tudomány szinte, hogy adott babhoz hány fokos levegő kell, mennyi ideig, milyen áramlási sebességgel, és hogy aztán hogy hűtsék le.

– Az igazán jó kávé a két nagy fajta, az arabica és a robusta keveréke?

– Ez ízlés kérdése. Az olaszok 80-20, 90-10 arányban keverik a kettő fajtát, mert szerintük így a legfinomabb, de ez tényleg változó. Az biztos, hogy egy kávékeverékben a robusta adja meg, mennyi krémje, cremája lesz a lefőzött kávénak. De egy friss arabica kávénak is gyönyörű crema-ja van, csak talán nem olyan vastag. Én szinte csak 100% arabica kávékat iszom.

– Hol lehet különleges kávékat beszerezni?

– Nekünk szerencsénk van, hiszen Kaposváron is van pörkölő, ott igazán különleges kávékat is tudunk venni. De az interneten keresgélve egészen biztosan találhatunk olyan kicsi vállalkozásokat, akik kifejezetten a különleges kávék pörkölésére specializálódtak. Ilyeneket fórumokon, közösségi helyeken biztos találunk. Néha olyan frissen pörkölve érkezik meg hozzám a kávé, hogy még nem is érdemes kibontani, hogy jó ízt adjon, várok vele egy kicsit.

– Most igazán divat lett a különböző ízesítésű kávék fogyasztása.

– Ezekhez annyira nem értek, de gondolom valamilyen aromával kezelik a kávét lefőzés előtt. Én nem szeretnék ilyet inni. De a hagyományos kávénak is lehet olyan aromája, mely hasonlít valamilyen másik gyümölcsre vagy édességre. Megfelelő pörköléssel nagyon jó gyümölcsös ízvilágot lehet kihozni egyes kávéfajtákból is.

– Az örök kérdés: teszünk a kávéba cukrot és tejet?

– Az igazán jó kávéba nem kell, de ez is ízlés kérdése. Néha még én is teszek egy nagyon pici cukrot vagy tejet bele. Attól függ, hogy a kávém hogy sikerül. Sok paraméteres folyamat ez, de megéri a fáradtságot.

– Mennyi kávét fogyasszunk egy nap?

– Én három és öt kávé közt iszom egy nap. Valahol azt olvastam, hogy ez még éppen jó. De a megfelelő mennyiségben fogyasztott kávé még egészséges is. Rengeteg antioxidáns van benne. De persze a lényeg, hogy finom legyen.

Hozzászólások

hallott már róluk?
Ezek most az álommunkák Amerikában
váratlan meglepetés / 29 perce
Mozgássérült helyre parkolt, megbosszulták
Új szintre emelte a leckéztetést egy dühös vásárló az egyik budaörsi bevásárlóközpontnál.
Gyász
"Küzdöttél de már nem lehet, Átölel a csend és a szeretet." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ID. ANTALFAI OTTÓ GÉZA Előadóművész volt kaposvári lakos 92 éves korában elhunyt. Temetése augusztus 22-én, 12.30 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló élettársad, Marika
"Nem foghatjuk meg dolgos két kezed, nem simogathatjuk őszülő fejed, nem tekint ránk aggódó szemed, nagyon hiányzol, nagyon rossz nélküled." "Üres az udvar, a ház, hiába várunk, nem jössz haza már. Eltűnt egy élet, csak az emlék maradt, szívünkben érted fájó könny fakad. Emléked örökre szívünkben marad." Fájó szívvel emlékezünk JÓNÁS ISTVÁN halálának 10. évfordulóján. Szerető családja
"Nem múlnak Ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek." /Juhász Gyula/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TÓTH LAJOSNÉ Szőke Mária szabási származású, somogyszili lakos, életének 91. évében elhunyt. Temetése augusztus 21-én, szerdán a 12.30 órai gyászmisét követően lesz a somogyszili temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
"Végső utadra indulj megnyugodva, Szeretetem elkísér az égi otthonodba." Fájó szívvel tudatom, hogy szeretett férjem FEHÉR LAJOS Kapos Atlasz Gépgyár nyugalmazott dolgozója volt taszári lakos 78 évesen elhunyt. Örök nyugalomra a taszári temetőben helyezzük szeretett fia mellé, augusztus 21-én, 13.30 órakor. Köszönetem fejezem ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Szerető felesége
"Nem hal meg az, ki szerettei szívében él tovább." /Thomas Mann/ Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy az AVANT GUARD Kft kiváló munkatársa és jó barát FEKETE JÓZSEF "Dzsozi" augusztus 11-én tragikus hirtelenséggel, életének 58. évében elhunyt. Hamvait augusztus 22-én, csütörtökön, 9.30 órakor helyezzük örök nyugalomra a kaposvári Nyugati temetőben. Megköszönve fáradságos és kitartó munkáját, ezúton búcsúzunk tőle. AVANT GUARD Kft vezetősége és munkatársai
"Csendesen elmentél mint a lenyugvó nap, szívünkben élsz, és örökké ott maradsz." Fájó szívvel emlékezünk KERESZTES IMRE mosdósi lakos halálának 5. évfordulójára. Szerető családod
Fájó szívvel tudatjuk, hogy BOGDÁN LÁSZLÓ 71 éves korában elhunyt. Temetése augusztus 22-én, csütörtökön 10 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Gyászoló családja
"Egy ember addig él, amíg emlékeznek rá." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy FEKETE JÓZSEF Dzsozi nyugállományú rendőr alezredes augusztus 11-én tragikus hirtelenséggel életének 58. évében elhunyt. Szerettünk hamvait augusztus 22-én, csütörtökön, 9.30 órakor helyezzük örök nyugalomba a kaposvári Nyugati temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
„Nem így akartam, nem így gondoltam, szerettem volna még élni. De a halál könyörtelen volt, el kellet menni.” Fájó szívvel tudatjuk, hogy FORRÓ LÁSZLÓNÉ gálosfai lakos életének 70. évében elhunyt. Temetése augusztus 21-én, szerdán, a 14.30 órai gyászmisét követően lesz a gálosfai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
"Elköltöztél nem vagy többé, Nekünk mégis élsz örökké." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy FÁBIÁN GÉZÁNÉ Kolozs Emília Irén Kaposvár Benedek Elek utcai lakos, 82 éves korában rövid szenvedés után elhunyt. Temetése augusztus 22-én, csütörtökön, 11 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem hal meg az, ki szerettei szívében él tovább." /Thomas Mann/ Fájó szívvel tudatjuk, hogy SOMOGYVÁRI SÁNDOR volt szentbalázsi lakos életének 75. évében elhunyt. Temetése augusztus 17-én, szombaton a 10 órai gyászmisét követően lesz a szentbalázsi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló gyermekei és családjaik
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GYÖRKÖS JENŐNÉ Parrag Ilona balatonboglári lakos, 83 éves korában elhunyt. Temetése augusztus 16-án a 10 órai gyászmisét követően lesz a balatonboglári temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló családja
"Küzdöttél, de már nem lehet, Átölel a csend és a szeretet." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy BRUDICS JÁNOSNÉ Kozma Aranka volt kaposvári lakos életének 82. évében visszatért teremtőjéhez. Temetése augusztus 16-án, 15.30 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Szentmisét a temetést követően a Jézus Szíve templomban mondunk érte. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy DR. BOD LAJOS életének 73. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása augusztus 17-én, szombaton, 11 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GYÖRGY SÁNDORNÉ Göndöcz Margit volt somogysárdi lakos 86 éves korában elhunyt. Temetése augusztus 16-án, a 13 órai gyászmisét követően lesz a somogysárdi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
"Elpihen a szív, mely értünk dobogott Számunkra élni fogsz, mint a csillagok." Fájó szívvel tudatjuk, hogy FÜLEKI SÁNDORNÉ Lipp Anna nyugalmazott óvónő 80 éves korában elhunyt. Temetése augusztus 16-án, pénteken, 14.30 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Kérjük, részvétüket egy szál virággal fejezzék ki. Gyászoló családja
"Küzdöttél, de már nem lehet, Átölel a csend és a szeretet." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PINTÉR JÁNOS ráksi lakos, életének 78. évében elhunyt. Temetése augusztus 15-én, csütörtökön, a 14 órai gyászmisét követően lesz a ráksi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Szerető családja
"Egy ember addig él, amíg emlékeznek Rá.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MOLNÁR SÁNDOR a KVGY volt dolgozója, a Munkaügyi Felügyelőség friss nyugállományosa, Rómahegyi barát augusztus 8-án, 64 éves korában, rövid küzdelem után súlyos betegségben elhunyt. Szerettünk hamvait augusztus 16-án, pénteken, 12 órakor helyezzük örök nyugalomra a kaposvári Keleti temetőben. Búcsúzzunk együtt. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Édesanyja, felesége, leánya, unokái és családjaik
"Elcsitul a szív mely értünk dobogott, Pihen a kéz, amely értünk dolgozott. Számunkra Te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz mint a csillagok." Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szeretett férj, édesapa, após, nagypapa KAJTÁN LÁSZLÓ életének 74. évében súlyos betegségben augusztus 6-án elhunyt. Temetése augusztus 16-án, pénteken 11 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. A gyászoló család
"Örök álom zárta le drága két szemed, és megpihenni tért dolgos két kezed. E földön küzdöttél, de már nem lehet, Odaát a csend ölel át és a szeretet.” Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesapám, nagyapám, dédi papám VÖRÖS IMRE életének 82. évében örökre itt hagyott bennünket. Utolsó útjára augusztus 14-én, szerdán, 11 órakor kísérjük a kaposvári Nyugati temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik virágaikkal, együttérzésükkel gyászunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
fogyaszt / 33 perce
Egyen inkább étcsokit!
Falakon belül / 42 perce
Amikor az alkalmazott az ellenség
a Kárpát-medence népművészete / 7 órája
Megnyílt a 33. Mesterségek Ünnepe
labdarúgás-előzetes / 8 órája
Korai gól okozta a Rákóczi vesztét a címvédő ellen
Klein Péter
egyelőre kölcsön / 8 órája
Coutinho a Bayern Münchenben futballozik tovább
Úszó vk / 8 órája
Hosszú arannyal, Jakabos két, Szabó egy ezüsttel zárt