Hallgassa élőben!

A jó kávé nem ital, szenvedély

Az elmúlt napokban újra figyelem fordult a kávéfogyasztásra Kaposváron, hisz újabb kávézó nyitotta meg kapuit. De a fekete ital iránti rajongás nem új keletű nálunk sem. A Kaposvári Egyetem Egészségügyi Központjában fizikusként dolgozó Glavák Csaba évek óta keresi az igazán finom kávé titkát. És nem jár messze tőle.

– Igazából öt éve kezdtem el komolyabban foglalkozni azzal, hogy igazán jó kávét készítsek, mikor megkóstoltam egy barátom által készítettet. – kezdi a magyarázatot Glavák Csaba. – Számtalan módon elkészíthető egy kávé, és a különböző kultúrákban eltérő, hogyan főznek le ilyen típusú italt. Én az európai szokásoknak megfelelően lefőzött kávét szeretem, abból is a presszókávét, így annak elkészítésébe ástam bele magam mélyebben.

– Sok összetevője van annak, hogy jó kávé készüljön…

– Igen, már a darálás sem mindegy. A boltban kapható darálók többsége csak széttöri a kávét, nem darálja, így nem kapunk olyan egységes őrleményt, amilyet szeretnénk, nem fog kioldódni a kávébabból az összes íz. Persze ha kotyogóval csináljuk, akkor igazából mindegy, arra csak ráengedjük a száz fokos gőzt, és kapunk egy égetett kávét.

– Miért, milyen a jó kávé?

– Nagyon sok igazán jó kávé van. Nagyon sok múlik azon, hogyan készítjük el őket. A filteres és kapszulás kávék is lehetnek nagyon finomak. Ez utóbbiakkal az a bajom, hogy drágák, és minden adag kávéval szennyezzük a környezetet, hisz keletkezik egy nem lebomló szemét, a csomagolás. Számomra az olaszok által kitalált elkészítési mód tetszik a legjobban, ezért azt próbálom meg minél jobban megtanulni, és úgy előállítani a legjobb kávét.

– Milyen lépései vannak a folyamatnak?

– Van néhány alapszabály, amit érdemes betartani, és akkor nagyon jó kávét készíthetünk. Az első, hogy legyen egy rendes őrlővel megőrölt kávénk, ami egyenlő szemcseméretekből áll. Nekem egy használt gépem van, Angliából rendeltem az internet segítségével. Azóta felújítottam, és tökéletesen működik. Ilyen, vagy hasonló működési elvű gépeket találhatunk a vendéglátó helyeken is.

A következő fontos dolog, hogy 9 gramm kávét a megfelelő erővel – egy úgynevezett tamper segítségével – kell tömöríteni. Ez egy hozzávetőleges szám, az igazán különleges kávékból több is kellhet. Olyan 10-14 kilogrammos erővel kell a nyomást aztán végrehajtani, de erre egy idő után ráérez az ember. A lényeg, hogy mindig ugyanannyi legyen, mert annyi összetevője van a jó kávé elkészítésének, hogy könnyen bele lehet keveredni.

A víz lehetőleg ne csapvíz legyen, a legtöbb kávé jobban kiadja az aromákat, ha lágyvízzel főzzük le.

Kávéfajtától függően 90-95 fokos lágyvizet préselünk át a tömörített kávépogácsán 8-9 bar nyomáson. Ez két olyan adat melyet a legtöbb automata gép nem tud, vagy nem pontosan teljesít, így megint csak különösen fontos, hogy a megfelelő géppel főzzük le a kávét. Az ökölszabály az, hogy egy adagnak körülbelül fél perc alatt kell lefolynia ahhoz, hogy tudjuk, mindent jól csináltunk. Apróság, de a kávé folyamatosan hűl a folyamat közben. Azért kell a – lehetőleg vastag falú – csészét előmelegíteni, hogy az ital tovább meleg maradjon.

– Bármennyire is bonyolultnak hangzik, azért sok helyen tudunk Kaposváron ilyen feltételek mellett kávét inni.

– Igen, éppen az a szomorú, hogy a legtöbb vendéglátó hely és benzinkút rendelkezik olyan gépekkel, amivel lehet jó kávét csinálni. De a költséghatékonyság sosem tesz jót a kávénak. A másik, amit sok helyen nem tudnak megadni, hogy friss pörkölésű kávéból főzzenek. A frissen szedett kávébabok zöldek, melyek így jól szellőző vászonzsákokban még évekig elállnak. De nem ezt főzzük le, hanem azt amit előtte megpörkölünk. Itt Kaposváron is van cég, amely pörköl nagyon sok helyről származó kávébabot.

– Hogyan kell ezt elképzelni? Mert ez is fontos elem lehet egy jó kávé elkészítésének.

– Természetesen. A pörkölési idő is számít. Én jobban kedvelem az olaszos – vagyis sötétebbre pörkölt – kávét, de a világos pörkölésű kávé is lehet nagyon finom. A kávébabra forró levegőt engednek rá, de már ez is külön tudomány szinte, hogy adott babhoz hány fokos levegő kell, mennyi ideig, milyen áramlási sebességgel, és hogy aztán hogy hűtsék le.

– Az igazán jó kávé a két nagy fajta, az arabica és a robusta keveréke?

– Ez ízlés kérdése. Az olaszok 80-20, 90-10 arányban keverik a kettő fajtát, mert szerintük így a legfinomabb, de ez tényleg változó. Az biztos, hogy egy kávékeverékben a robusta adja meg, mennyi krémje, cremája lesz a lefőzött kávénak. De egy friss arabica kávénak is gyönyörű crema-ja van, csak talán nem olyan vastag. Én szinte csak 100% arabica kávékat iszom.

– Hol lehet különleges kávékat beszerezni?

– Nekünk szerencsénk van, hiszen Kaposváron is van pörkölő, ott igazán különleges kávékat is tudunk venni. De az interneten keresgélve egészen biztosan találhatunk olyan kicsi vállalkozásokat, akik kifejezetten a különleges kávék pörkölésére specializálódtak. Ilyeneket fórumokon, közösségi helyeken biztos találunk. Néha olyan frissen pörkölve érkezik meg hozzám a kávé, hogy még nem is érdemes kibontani, hogy jó ízt adjon, várok vele egy kicsit.

– Most igazán divat lett a különböző ízesítésű kávék fogyasztása.

– Ezekhez annyira nem értek, de gondolom valamilyen aromával kezelik a kávét lefőzés előtt. Én nem szeretnék ilyet inni. De a hagyományos kávénak is lehet olyan aromája, mely hasonlít valamilyen másik gyümölcsre vagy édességre. Megfelelő pörköléssel nagyon jó gyümölcsös ízvilágot lehet kihozni egyes kávéfajtákból is.

– Az örök kérdés: teszünk a kávéba cukrot és tejet?

– Az igazán jó kávéba nem kell, de ez is ízlés kérdése. Néha még én is teszek egy nagyon pici cukrot vagy tejet bele. Attól függ, hogy a kávém hogy sikerül. Sok paraméteres folyamat ez, de megéri a fáradtságot.

– Mennyi kávét fogyasszunk egy nap?

– Én három és öt kávé közt iszom egy nap. Valahol azt olvastam, hogy ez még éppen jó. De a megfelelő mennyiségben fogyasztott kávé még egészséges is. Rengeteg antioxidáns van benne. De persze a lényeg, hogy finom legyen.

Hozzászólások

még lehet jelentkezni
Nagy az érdeklődés az idei vándortáborok iránt
Továbbtanulók / 13 perce
Véget ért az első virtuális Educatio kiállítás
Több mint huszonötezer látogatóval zárult a koronavírus-járvány miatt idén online formában megrendezett, 21. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szerető férjem, édesapánk, nagypapánk és dédpapánk HORVÁTH FERENC „Kapitány” nyugalmazott őrnagy életének 86. évében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése katonai tiszteletadás mellett január 29-én, pénteken 12 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Köszönöm mindazoknak akik férjem, KOCSIS JÓZSEF temetésén megjelentek, utolsó útjára elkísérték, fájdalmamban osztoztak. Gyászoló felesége
„Ama nemes harcot megharcoltam, a futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam.” Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LUKÁCS SÁNDOR kaposvári, volt bányai lakos tragikus hirtelenséggel, életének 67. évében, 2021. január 16-án hazatért Teremtőjéhez. Drága halottunktól január 29-én, pénteken 13.30 órakor a bányai temetőben veszünk végső búcsút. Gyászoló testvére és szerettei Drága emléke szívünkben örökké él.
"Mikor lelkem roskadozva vittem, Csöndesen és váratlanul Átölelt az Isten." Ady Endre Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZŐKE FERENC szőlősgyöröki lakos életének 89. évében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése január 27-én 14 órakor lesz a szőlősgyöröki temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy PALLOS BÉLA nyugalmazott tanár életének 80. évében, 2021. január 16-án eltávozott közülünk. Szeretett halottunk hamvait római katolikus szertartás szerint, a kaposvári Keleti temetőben január 26-án, kedden 11 órakor helyezzük örök nyugalomra. Kérjük, kegyeletüket egy szál virággal róják le. A gyászoló család
Soha el nem múló fájdalommal emlékezem GARAMSZEGINÉ FÜLÖP MAGDOLNA halálának 6. évfordulóján. Férje, Gyula
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PAPP GYÖRGY életének 74. évében elhunyt. Lelki üdvéért gyászmisét a kaposfüredi templomban január 27-én, szerdán 10 órakor mondunk. Kérjük, részvétüket egy szál virággal róják le. Gyászoló szerettei
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy a szorosadi Koppányvölgye Zrt. nyugalmazott ügyvezető igazgatója, FÁBIÁN SÁNDOR 2021 január 11-én életének 67. évében elhunyt. Emlékét kegyelettel megőrzzük. Fábián Sándor temetéséről a család később intézkedik. A Koppányvölgye Zrt. igazgatósága és dolgozói
Fájó szívvel tudatjuk, hogy HORVÁTH JÓZSEFNÉ nagybajomi lakos életének 91. évében elhunyt. Búcsúztatása január 26-án 13 órakor lesz a nagybajomi temetőben. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PAÁR KÁROLY volt marcali lakos életének 91. évében elhunyt. Temetése január 26.-án 14 órakor lesz a marcali központi temetőben. Gyászoló családja
Fájdalommal tudatjuk, hogy NÉMETH JÓZSEF kaposvári lakos 79 éves korában elhunyt. Temetése január 26-án, kedden 14 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Gyászolják: felesége, gyermekei, unokái
Fájó szívvel tudatjuk, hogy HORVÁTH-LUKICS JÓZSEFNÉ szennai (volt nikla-takácshegyi) lakos 84. életévében elhunyt. Temetése január 25-én, hétfőn 13 órakor lesz a niklai temetőben. Gyászoló szerettei
Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk JÁDI FERENCNÉ volt szilvásszentmártoni lakos halálának 2. évfordulóján. Szerettei
"Küzdöttél de már nem lehet, Átölel a csend és a szeretet." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy RÓKÁS JAKABNÉ Csavajda Margit volt kaposvári lakos, életének 82. évében elhunyt. Temetése január 25-én 10 órakor a kaposvári Nyugati temetőben lesz. Gyászoló családja
„Elfeledni téged soha nem lehet, Hisz Te voltál a jóság és a szeretet, Csak meg kell tanulni élni nélküled.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BOKOR LÁSZLÓNÉ Magyar Mária 94 éves korában elhunyt. Temetése január 25-én, hétfőn 15 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló szerettei
"Elmenni nehéz volt, itt hagyni titeket, de azért ne fájjon értem szerető szívetek. Most már nem fáj semmim, az álmom is szép, majd a fényes felhőkön át találkozunk mi még." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZÉNÁSI IMRE várdai lakos élete 75. évében elhunyt. Temetése január 22-én 10 órakor lesz a várdai temetőben. Gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy DR. KÁRPÁTI KÁLMÁN volt kaposvári lakos 95. életévében elhunyt. Temetése január 22-én 15 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatom, hogy férjem KOCSIS JÓZSEF Balatonboglári Fűszért nyugalmazott igazgatója 90 éves korában elhunyt. Temetése január 22-én, pénteken 13 órakor lesz a balatonboglári temetőben. Gyászolja: felesége
Fájó szívvel tudatjuk, hogy VÉGH GÉZA ANDRÁS kaposfüredi lakos, 63. életévében elhunyt. Temetése január 21-én, csütörtökön 15 órakor lesz a kaposfüredi temetőben. Gyászoló szerettei
Fájdalommal tudatjuk, hogy LÁKOVICS PÁL kéthelyi lakos, 83 éves korában elhunyt. Gyászmiséje január 20-án, 17 órakor lesz a kéthelyi Szentháromság templomban. Gyászoló szerettei
felismeri? / 28 perce
Most kaptuk: ez a férfi támadta meg a családanyát a gödöllői HÉV-en
Tájházszövetség / 36 perce
Díjat nyert a közösségi, hagyományőrző események kedvelt színtere
1 órája
A Vasas Óbudán át vezet az út a legjobb négy közé
Molnár Gábor
valódi szakik / 1 órája
Mindent a kedves vendégért!?
Lőrincz Sándor
kitartás / 1 órája
Hiába rengett a föld, a magyar szakácsok tovább főztek a horvát földrengés áldozatainak
antropológia / 1 órája
Hunkori harcos leletét vizsgálják a természettudományi múzeumban