Veszély

2017.11.28. 13:48

Karantén a boglári borvidéken!

Karanténba helyezték a balatonboglári borvidék egyes részeit a rettegett amerikai szőlőkabóca terjesztette aranyszínű sárgaság fitoplazma miatt. Az érintett termelők elkeseredésükben levelet írtak lapunknak.

Kovács Gábor, [email protected]

Október végén érkezett meg a zárlati határozat, amely az érintett területre hároméves karantént rendelt el, és kilátásba helyezte: ha egy gazdálkodó nem vágja ki és nem égeti el a vírussal fertőzött tőkéket, félmillió forintos bírsággal sújtható, írták a gazdák.

Az előzmény: az ősszel a NÉBIH megbízásából egy szakértő szemlézett a szőlőkben, és a levélmintákban megtalálta az aranyszínű sárgaság fitoplazmáját. Ezután a megtalálási pontok háromszor három kilométeres körzetében a megyei hatóság újabb, vizuális szemlét rendelt el valamennyi parcellán. Ennek során a „vírusgyanús” tőkéket festékkel jelölték meg. Ezeket gyökerestől ki kell vágni, és elégetni a tulajdonosoknak.

A gazdák felvették kapcsolatot a Kertészeti Egyetem szakértőivel, tőlük tudják, hogy a Dunántúlon Tolna kivételével valamennyi megye fertőzött. Ám a boglári szőlőtermelők felvetették, hogy az elhanyagolt szőlőparcellák fertőtlenítése is szükséges ahhoz, hogy az intézkedések eredményesek legyenek. További tájékoztatást sürgetnek, nem értesülve arról, hogy hány tőkét érint a betegség, és kártérítési igénnyel felléphetnek-e. Úgy érzik, hogy a vizuális szemle során akár egészséges tőkéket is pusztulásra ítélhetnek, miután a vizsgálata a kombájnos betakarítás után, a szőlők erőteljes sárgulása idején történt.

– Bizony lesz kárunk, mert ezeknek a tőkéknek kiesik a termése, viszont az elpusztításuk, későbbi újratelepítésük rengeteg munkával jár – panaszolta az egyik általunk megkérdezett lengyeltóti lakhelyű szőlőtulajdonos. – De azt mi is láttuk, hogy valami hiba van a tőkékkel, de azt gondoltuk, hogy csak tápanyaghiányosak.

A szaporítóanyag révén került be a fertőzés a borvidékre, válaszolta Légli Ottó, a Balatonboglári Hegyközség elnöke kérdésünkre. Hangsúlyozta: valamennyi termelő közös érdeke a hatékony védekezés.

– Nem arról van szó, hogy az erőfölényével visszaélne a hatóság, hanem arról, hogy a termelőközösség érdeke, hogy megállítsuk a betegség terjedését – mondta Légli Ottó. – Nem tudhatják a gazdák, hogy egészséges-e az a tőke, amit megjelölt a szakértő. Magam kertészmérnök vagyok, harminc éve a szakmában, de én sem vállalkoznék arra, hogy vitatkozzam erről.

Légli Ottó, aki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának is elnöke hangsúlyozta: a zárlat a szaporítóanyagra vonatkozik, nem a termésre és a borra. Egyébként Légli Ottónak is ki kell vágnia kilenc tőkéjét egy szőlőskislaki részen. Olyan chardonnay-ról van szó, amely érzékeny a fertőzésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!