távszínész

2018.09.10. 21:00

Kárpátaljai színészképzést indít a Kaposvári Egyetem

Határon túli, magyar nyelvű színészosztályt indít a Kaposvári Egyetem Vidnyánszky Attila vezetésével a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

K.G.

Az erről szóló együttműködési megállapodást pénteken írta alá Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátalja Magyar Főiskola rektora és Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora. A cél az, hogy a hamarosan induló képzéssel biztosítsák a magyar nyelvű színészek utánpótlását Kárpátalján.

– Fontos pillanat ez sokunk számára – jelentette ki Vidnyánszky Attila pénteken a Kaposvári Egyetemen, aki 25 éve alapította meg a beregszászi színházat. – Kárpátalján a színház nem csak művészet, hanem bástya, megtartó erő. Korábban a kárpátaljai fiatalok közül két osztály már végzett Kijevben, de ennél egészségesebb, ha magyar színházat magyar közegben tanulnak majd.

– Ukrán akkreditáción nem sikerült volna megvalósítani ezt a húsz éves álmot, hiszen Attila álma volt, hogy színház legyen Kárpátalján – emlékezett Orosz Ildikó. – Most kinyílhat egy új világ a kárpátaljai fiatalok előtt, és mindez a közlekedőedénye lehet a Kárpát-medencei kultúrának.

A beregszászi kapcsolathoz a Nemzeti Színház infrastruktúrája, szakmai háttere nyújt alapot, és gyakorlóhelyként is szolgál majd. Vidnyászky Attila, miként 1986-ban tette, újra bejárta a kárpátaljai középiskolákat, hogy tehetséges fiatalokat toborozzon. A tervek szerint jövőre indulhat a tíz féléves képzés a kiválasztott tíz hallgatónak, akik a Kaposvári Egyetemtől kapnak majd diplomát. Szávai Ferenc rektor hozzátette: a terveik között szerepel még az osztatlan színházi rendezői szak és a pedagógiai karral együttműködve a színházpedagógia szak elindítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!