Közelebb lesz a Balaton

2017.08.07. 18:02

Kezdődik a 67-es gyorsút építése, rajtra készek a régészek

Várhatóan még ebben a hónapban megkezdődnek a 67-es számú főút Kaposvár és az M7-es autópálya közötti szakaszának fejlesztési munkálatai.

K.G.

Fotó: illusztráció

Kérdésünkre a a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kommunikációs igazgatója, Karcagi Orsolya közölte: jelenleg a kivitelező a kiviteli tervek készítését végzi, mellyel párhuzamosan a terület előkészítési munkákat is megkezdi augusztusban. Ennek keretében a fakivágási munkálatok, illetve a megelőző régészeti feltárások indulhatnak el. Az érdemi kivitelezési munkák kizárólag a jóváhagyott kiviteli tervek birtokában kezdhetők meg legkorábban 2017 utolsó negyedévében. A forgalom terelések ütemezése és annak módja jelenleg még nem ismeretes. A beruházás befejezése 2019 őszén várható.

Megkezdődött már a régészeti munkálatok előkészítése is. Tokai Zita, aki a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-nél a 67-es gyorsút projektjének szakmai felelőse, a kérdésünkre elmondta: az ásatások feltehetően augusztus második felében veszik kezdetüket. Jelenleg a kivitelező és a régészek egyeztetnek az ütemezésről, vagyis arról, hogy mely helyszíneken induljanak meg először a feltárások, ehhez mindig kompromisszumos megállapodás szükséges a felek között.

A fejlesztésnek köszönhetően Kaposvár a gyorsforgalmi úthálózaton keresztül könnyen lesz elérhető. A beruházást követően a menetidő 9 perccel csökken a megyeszékhely és az M7-es autópálya között. A beruházás első ütemében 33,2 kilométer hosszan 2X2 sávos autóúttá fejleszthető gyorsút épül, így az autósok 2019 őszétől 110 km/óra sebességgel használhatják az új R67-es ezen szakaszát. A megvalósuló útfejlesztés Somogyaszaló, Mernye, Mernyeszentmiklós, Vadépuszta és Somogybabod településeket új nyomvonalon kerüli el. A települések közötti szakaszokon pedig részben a meglévő 67. sz. főutat építik át gyorsúttá, illetve jelentős hosszon új szakaszok épülnek. Összesen 3 körforgalom, 3 különszintű csomópont, 3 különszintű átvezetés, egy vadátjáró és 2 le- és/vagy felhajtóág épül meg. A 2×2 sávosra bővülő 67-es főút egyik, Kaposvár felé vezető szakaszán 500 méter hosszan megvalósul Magyarországon az első akusztikus aszfalt, amelyen a Republic ikonikus dala, a 67-es úton című sláger csendül majd fel.

A 67-es gyorsút Kaposvár és M7 közötti első ütemét legkorábban 2019 őszén használhatják a közlekedők. A projekt második ütemének részeként elkészülnek Kaposfüred valamint Látrány települések elkerülő útjai. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós és hazai forrás bevonásával valósul meg, nettó 65,7 milliárd forint értékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!