Vaddisznócsapda

2017.08.04. 14:20

A konda szüretel, a gazdák bosszankodnak

Csapdákat kihelyezve igyekszik meggátolni a vadásztársaság a vaddisznók garázdálkodását az ivánfahegyi kiskertekben. A csíkos hátú vadmalacokból konda lett, együtt járnak pusztítani a gyümölcsösökbe és szőlőkbe, a gazdák nagy bosszúságára.

K.G.

– Tavasz óta tart a kálváriánk. Először a veteményeket túrták ki, megették a hagymát, a cukorborsót, a gyönyörű epret – panaszolta a nyugdíjas Marika néni, aki az Ivánfahegyen gazdálkodik pihenésképpen. – Utána jöttek a gyümölcsök, a pingponglabda nagyságú barackomat lerágták, törték az ágakat. Aztán következett a mogyoró, de a legnagyobb a kár a szőlőben van. Az irsai olivért az utolsó szemig leszedték, most a zalagyöngyét dézsmálják, halomba hordom a letépett fürtöket. A szomszédok is csak annyit tudtak tenni védekezésképpen, hogy kint aludtak, és kiabálással, kereplőkkel riogatták a vaddisznókat. Kevés sikerrel.

– A kutyától, a villanyvilágítástól nem félnek – bólogatott a szomszéd, Kassai Lajos. – Sűrűn szedik a szőlőt, felmérhetetlen a kár. Jöhetnek este 10 órakor, éjfélkor, de hajnali 3-kor is.

Két irányból is érkeznek vaddisznók, mutatták a nyomokat a helybeliek. Jönnek a város és a Kapos folyó felől, ahol egy közeli patak zsombékosában dagonyáznak. A másik oldalról a Nádasdi-erdő felől is járnak. Megnőttek a malacok, jövőre pedig tovább szaporodhat a konda.

– A problémát abban látjuk, hogy a környéken sok elhanyagolt terület van, ahol a vaddisznó megtalálja az életterét. Megpróbálunk mi mindent, most éppen az élő befogást. De rengeteg itt a friss, érő gyümölcs, nem biztos, hogy a vaddisznó könnyen becsalogatható – mutatta a csali kukoricát Törzsök Gábor, a Surján-Kaposvölgye Vadásztársaság fővadásza. – Fegyvert ezen a területen vadász nem használhat, mert sok a lakóingatlan.

Az ivánfahegyiek reménykednek a csapda eredményességében, de a vadászoktól kapott bűzanyagokat tartalmazó zacskókat is kiraktak a kertbe, hátha az is elriasztja a vaddisznókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!