Piaci körkép

2017.08.04. 16:10

A lecsó a sláger, megérkezett az első szőlő

Nem volt nagy tömeg a kaposvári Nagypiacon, sokan töltik ezekben a napokban nyári szabadságukat. A választék ugyanakkor továbbra is bőséges.

Koszorus Rita

Szezonális zöldségek és gyümölcsök is kínálták magukat a Kaposvári Nagypiacon. Még mindig sokan keresik a Nagypiacon a lecsó hozzávalóit: paprikát, hagymát és paradicsomot. Ez most a sláger, tudtuk meg az őstermelőktől.

Különféle fajták közül választhattak azok a vásárlók, akik a könnyed nyári ételt készítenék el belőle. Paprikából volt zöld, sárga, színes és piros is. A nagyobb és szebb zöldségek 250-350 forint közötti kilogrammonkénti áron voltak elérhetőek. A kicsit hibásabb, nem túl szépek csak 150 forintba kerültek.

Paradicsomból 199-től 398 forintig terjedt a kínálat. Akadtak azonban gusztusos, apró szemű, fürtös paradicsomok is mindösszesen 150 forintos áron.

A nyári saláta alapanyagát, az uborkát is sok standon kínálták. Azonban kígyóuborkán kívül kovászolni való is nagy választékban volt. Ennek kilója 150 és 330 forint közötti áron volt kapható.

A piacon megjelentek az első szőlőfürtök, nagy szemű fehérszőlőt már 550 forintért is lehetett kapni, de kínáltak olyan fajtát is, amelynek kilója 690 forintba kerül.

Az őszibarack hatalmas szemekkel meredt a vásárlókra, kilogrammjáért 330 és 390 forint között lehetett hozzájutni. Azonban még itt-ott sárgabarack és nektarin is előbukkant a portékák közül. A szezon slágergyümölcsei – a szeder és a szilva – is nagy választékban elérhetőek a piacon.

Aki azonban dinnyére vágyik, az most nagyon olcsón, mindössze 100, vagy akár 90 forintos kilónkénti áron is hozzájuthat a lédús gyümölcshöz. Szinte csak magyar termesztésű, mézédes dinnyékkel találkoztunk. – Nagyon meleg van – mondta ki egy árus a nyilvánvalót a csarnokon kívül lévő standjánál. – Ilyen kánikulában nem a piacra igyekszik az ember. Nem nagyon főznek, inkább a gyümölcsöt keresik. Meg ugye a lecsóhoz paprikát, mert az gyorsan megvan.

Aki azonban – fittyet hányva a 40 fokot közelítő hőmérsékletnek – mégis odatenne egy finom levest, annak mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia, hiszen a hozzávaló zöldségek igencsak borsos áron kaphatóak. A zeller még nem annyira horror árú. Kilója 250 forint, a répáért sem túl sok a 180 forint, azonban a zöldség kilója akár 700 forintba is kerülhet. – Nehéz a termesztése – indokolta meg a magas árat érdeklődésünkre egy őstermelő. – Nagyon vízigényes, mélyen meg kell művelni a talajt, úgy 20-30 centiméter mélyen. És előfordulhat, hogy csak a második, harmadik vetés lesz sikeres.

Akinek azonban jól sikerült a vetés, annál nagyra nőtt zöldségek közül válogathattunk, dúsra nőtt zöldjével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!