Videó

2017.08.05. 20:20

Már a szarvasok is csak dagonyázva bírják a hőséget

A hőmérő higanyszála a napokban elkerülheti a negyven fokot is. Ez a hőség nem csak az embereket viselheti meg, a vadak is minden alkalmat megragadnak a hűsölésre. Ilyenkor az erdő állatai az árnyékadó fák menedékét keresik. A vándorlás során azonban megtalálják a vízben gazdagabb mezőgazdasági területeket is és nagy kárt okozva megdézsmálják a kukoricát.

Böcz Zoltán

– A szarvasok ellenszere a hőségre továbbá a dagonyázás, mely a kullancsok és szúnyogok ellen is hatásos védelmet nyújt – árulta el kérdésünkre Nagy János a Bőszénfai Szarvasfarm igazgatója. Nem ritka, hogy a patások méltóságteljes külsejüket meghazudtolva játszanak a sárban, ugrálnak, szemmel láthatóan élvezik a lehetőséget – folytatta a szakember. A családok számára is kedvelt tájegység 1300 szarvasnak ad otthont. Az állományt főleg gímszarvasok teszik ki.

A kora tavaszi, tél végi szárazságot követően több patak, ér is kiapadt és megszűnt a vízellátás ott is, ahol éveken keresztül nem volt probléma. Ez a folytatása a tél óta tartó vízhiányos időszaknak, hiszen ekkor minimális mennyiségű csapadék hullott, így a talaj vízkészlete is alacsony. Ahol korábban az erdő csendjét egy-egy csörgedező patak zaja törte meg ott most a vízkereső állatok hangja hallható Somogyban.

A kánikula időszakában a vízfogyasztás még a tápláléknál is fontosabb a szarvasok számára. Bőszénfán önitatók biztosítják a megfelelő folyadékpótlást az állatok számára. Nagy János elmondta: ebben az időszakban a szarvastehenek már a tejtermelés periódusában vannak, így nekik kiemelten fontos a megfelelő ivóvíz biztosítása, hiszen akár 15-20 litert is fogyasztanak egy nap leforgása alatt. Májusi időszakban, amikor a növényzet is lédúsabb napi öt liter is elegendő. Súlyos következménye lehet amennyiben nem jut elég folyadékhoz az állat, hiszen ellés után, ha a borjú nem elég erős nem tudja átvészelni a telet.

– A kifejlett bikák a 350 kilós tömeget is elérhetik, nekik is fontos hogy ezt a hatalmas testet ellássák elég folyadékkal – emelte ki a szarvasfarm igazgatója. Ilyenkor, augusztusban már az agancsaikat tisztítják és elkezdődik a rangért folyó küzdelem is, mely nagy energiát igényel.

Eleinte játékosan mérik össze erejüket, ám ez később akár élet-halál harc is lehet, így nagy hátrányt jelent, ha egy bika nem megfelelő kondícióban kezdi meg a hatalmi harcot.

– A júliusi esőzések arra jók voltak, hogy az erdők növényzete kicsit felfrissült, ám most egy újabb hőhullám ért el bennünket, amely az állatok nehezen viselnek – mesélte Nagy János kérdésünkre. A Somogyban megtalálható fajok ugyanakkor hozzá vannak szokva élőhelyük időjárásnak szélsőségeihez. A szarvasokat a száraz téli hideg sem viselte meg, hiszen mínusz húsz fokig ők kényelmesen éldegélnek.

A nagy meleget is átvészelik az állatok abban az esetben ha elegendő táplálékhoz és vízhez jutnak, de fontos a nyugalom is.

– Ha a stressz párosul a kánikulával az megterhelő az állatok számára, de szerencsére ilyenkor jellemzően nincs vadászat nem hullajtanak agancsot, nem űzik a szarvasokat a gyűjtők – folytatta a szarvasfarm vezetője. Mint megtudtuk, a forróságnak megvan az előnye is, mivel ilyenkor nem tudnak elszaporodni a különböző rovarok, élősködők, melyek veszélyt jelentenek a patások számára. Csapadékos időszakban a paraziták betegséggel fenyegetik a vadakat.

Legelő és táplálék van a vadföldeken, de a növények víztartalma alacsonyabb ilyenkor, tehát a folyadékbevitel igényel néha megoldást a vadon élő állatoknál is. Udvaros Zoltán a Földtulajdonosok és Természetbarátok Látrányi Vadászegyesület és a Bonnya és Környéke Vadásztársaságának elnöke szintén kiemelte, hogy a szárazság miatt sok természetes vízforrás eltűnt.

– A közel 15 ezer hektárnyi területünkön jellemzővé vált, hogy a vadak az etetett erdős részeket is elhagyták és vizet keresve áttelepedtek például az Irmai halastó környékére, vagy éppen a mezőgazdasági területek közelébe – mondta Udvaros Zoltán.

A gazdák nem örülnek ennek, ugyanis jelentősek a vadkárok. A szarvasok, vaddisznók megdézsmálják a környékbeli kukoricást. A problémát némiképp súlyosbítja, hogy az elszaporodott aranysakál miatt a vadak a biztonság érdekében nagyobb csoportokba tömörültek, így egyszerre jelentősebb számban legelik le a gazdák terményét. Udvaros Zoltán a vadásztársaságok elnöke hatalmas vadkárra számít idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!