ROBBANÁS

2017.11.28. 14:00

Somogyi akciókban a tűzszerészek

Somogyból az idén novemberig már 60 riasztás érkezett a tűzszerész ezred ügyeletére, míg tavaly 55 jelzést kaptak. Gyakran kérik a speciális egység segítségét, megyénkből második világháborús robbantótesteket szállítottak el a szakemberek.

Harsányi Miklós

– Az MH 1 Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred alapvetően a katonai eredetű, nem bűncselekményhez köthető robbantótestek felkutatásával és hatástalanításával foglalkozik Magyarország területén – tájékoztatta a Somogyi Hírlapot a Honvédelmi Minisztérium (HM) kommunikációs osztálya. – A robbanótesteket minden esetben robbantással semmisítik meg az előtalálás helyszínén vagy az erre kijelölt robbantási területen.

A tűzszerész katonák a legkorszerűbb védőruházatban és felszerelésben végzik feladataikat. Az utóbbi időszakban tűzszerész szempontból kiemelt esemény a megyében nem történt, második világháborús robbanótesteket szállítottak el vagy semmisítettek meg a tűzszerészek. Érdeklődésünkre azt is közölték: Somogybabod területéről idén a rendőrség vagy önkormányzat részéről bejelentés nem érkezett, illetve ellenőrzést, átvizsgálást a területen nem végeztek.

A Magyar Honvédség tűzszerész ügyelete évente átlagosan 2000-2500 bejelentést kap. – Az ügyeletes parancsnok döntése alapján a honvédség tűzszerész ügyelet tájékoztatja a bejelentőt a robbanótest hatástalanításának tervezett módjáról, rendjéről továbbá azzal kapcsolatos az egyéb tudnivalókról – tudtuk meg. – A hatástalanítás végrehajtására a szükséges katonai tűzszerész erőt soron kívül kell kirendelni, ha a robbanótestet lakóépületben, oktatási, nevelési, szociális, egészségügyi vagy más közintézmény területén, vízi vagy szárazföldi útvonalon, közforgalmú repülőtéren, közterületen, illetve vízi létesítmény belső védőterületén lelték fel, s a vízszolgáltatást akadályozza.

Akkor is így járnak el a szakemberek, ha az egyéb helyen megtalált robbanótest sürgős tűzszerész mentesítése alapos okból indokolt. Az előbb nem említett esetekben a kirendelést 30 napon belül kell végrehajtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!