méh ünnep

2019.09.15. 17:23

Mézkirálynővel fesztiváloztak a kaposvári Fő utcán

Nagy érdeklődés mellett tartották meg a hétvégén a kaposvári mézfesztivált, amelyen szombaton tizennégy lovagrend és Szemerits Eszter mézkirálynő bevonulásával folytatódott. A Liszt Ferenc Zeneiskola dob együttese gondoskodott a pergő ritmusról, a két napos rendezvényre csaknem háromezren látogattak el.

Harsányi Miklós

– Három kóstolásért egy méhecskét adunk ajándékba – tréfálkoztak egy kisfiúval szombaton a 13. Kaposvári Mézfesztiválon. Ellenállhatatlan kínálattal rukkoltak elő a házigazdák: Rudas Lajos magyaregresi méhész és társai a hárs, az erdei, a hajdina, a vegyes virág, a napraforgó és a repcén kívül gesztenye mézet is kínáltak a vendégseregnek, a felhozatalt meggyes és diós mézborok valamint mézes sütemények tették teljessé.

– Ajándékba kaptam a mézpálcikát – mutatta legújabb szerzeményét a hét éves Takács Léna, aki édesapjával, Takács Attilával vett részt a Fő utcai forgatagban. Visszatérő vendégek, a családfő szerint ez náluk szinte kötelező program. Borhi Zsombor kaposvári alpolgármester köszöntötte a fesztivál résztvevőit, ahol szakvásárt és konferenciát is tartottak. A székesfehérvári Antal István a méhészeti termékek gyógyászati felhasználásáról is szólt. A méhpempő többek köz gyomorbántalmakra lehet jó megoldás, míg a kaptárlevegős terápiát bizonyos légúti betegségek ellen javasolják.

 

– Most épp a mézbor felé vesszük az irányt, utána egy üveg zselici hársmézet veszünk – mondta egy fiatalember,aki barátnőjével fesztiválozott. Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke azt mondta: az egy főre jutó átlagos mézfogyasztás jelenleg közel 80 deka, s azt szeretnék, ha néhány éven belül 1,2 kilóra emelkedne. Ez számottevően javítaná a helyi méhészek helyzetét is, s kiszámíthatóbb lenne az ágazat jövője. A kiváló minőségű magyar méz népszerűsítését a kaposvári fesztivál is hatékonyan szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!