Katonaság

2017.08.06. 08:29

Minden téren modernebb lesz a honvédség

A korszerűsítések a honvédség egészét érintik: a logisztikai rendszerek modernizálásával összhangban a korszerű raktárbázis és nyilvántartási rendszerek fejlesztése történik, amely hatékonyan segíti a Magyar Honvédség ellátási és támogatási feladatainak teljesítését. A kaposvári alakulat is megújítási programon megy keresztül.

Harsányi Miklós

– Egy hadseregnek ahhoz, hogy el tudja látni feladatát és a legmagasabb szinten garantálja a biztonságot, folyamatos felkészülésre, képességekre, technikai eszközökre van szüksége – közölte kérdésünkre a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya. – A Magyar Honvédség feladata, hogy az országvédelmi terveknek megfelelően ezeket a képességeket fenntartsa, fejlessze.

Azt is közölték: a rendszerváltozás óta eltelt időben a honvédség átfogó fejlesztése és modernizációja nem valósult meg, ezért a fejlesztés mára elodázhatatlanná vált. A magyar gazdaság teljesítménye nyomán olyan történelmi lehetőség nyílt meg előttünk, amely biztosítani tudja a következő tíz évben a Magyar Honvédség átfogó megújítását. Ehhez a kormány döntése értelmében az anyagi fedezetet 2026-ig folyamatosan növekvő költségvetés biztosítja. Elérendő célként a kormányzat a honvédelmi költségvetés GDP arányos két százalékos szintjét jelölte meg 2024-ig. – A növekvő költségvetéssel való felelős gazdálkodás, az adófizetők pénzének mind ésszerűbb, hatékonyabb felhasználása érdekében alkotta meg a honvédelmi tárca a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot – tájékoztatott a szaktárca. – Melynek elsődleges célja egy korszerű eszközökkel felszerelt, a kor biztonsági kihívásaira adekvát válaszokat adó honvédség létrehozása úgy, hogy biztosítva legyen az a társadalomból építkező hátország is, amely önként, de tudatosan gondolkodik és tesz az ország biztonságáért.

Megtudtuk: a program első és legfontosabb eleme az ember- és katonaközpontú megközelítés, amelynek középpontjában az egyéni harcászati felszerelés korszerűsítése, a katonák megbecsültségének növelése, az illetmények emelése, s a kiszámítható életpálya megteremtése áll. A széles spektrumú fejlesztési program két fő pilléren nyugszik: honvédelmi és haderőfejlesztési ágazati részegységekből, azokon belül részprogramokból áll.

A haderőfejlesztési szakterületen belül a fejlesztési és modernizációs folyamatok érintik a légierő és a szárazföldi haderőnem valamennyi területét, de megújul a logisztikai és a vezetési rendszer is. A rövid- és hosszabb távú célok között szerepel a katonák egyéni harcászati felszerelésen túl egyebek mellett a honvédség merev- és forgószárnyas légi szállítóképességének és kapacitásának modernizálása és bővítése, amely nemcsak az esetleges katonai műveletek, missziós feladatok, konfliktusok, katasztrófavédelmi helyzetek vagy például a polgári segítségnyújtás miatt is szükséges. Kiemelt feladat a helikopterflotta, a tüzér- és páncéltörő tüzér képességek korszerűsítése is. S modern radarokra, a légvédelmi rakétaegységek megújítására is szükség van, hogy hatékonyan egészíthessék ki az ország légterét védő Gripen vadászgépek képességeit. Arról is beszámoltak: a fejlesztések már megkezdődtek, a honvédség ettől az évtől kezdve költségvetésének közel 20 százalékát erre fordítja.

A modern fejlesztések a honvédség egészét érintik. A logisztikai rendszerek fejlesztésével összhangban a korszerű raktárbázis, modern raktározási technikák és nyilvántartási rendszerek fejlesztése történik, amely hatékonyan segíti a Magyar Honvédség ellátás és támogatási feladatainak teljesítését. Az MH. 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred fontos, megkerülhetetlen része a Magyar Honvédség logisztikai rendszerének, így ezen fejlesztésekből profitálva a kaposvári alakulat is megújítási programon megy keresztül.

Új katonai szervezetek

Magyarország biztonsága három alappilléren nyugszik: a Magyar Honvédség képességein, a szövetségesi együttműködésen és az állampolgárok hazafias elkötelezettségén, áldozatvállalásán, közölte a szaktárca. Kitértek rá: a honvédség a képességfejlesztés részeként új katonai szervezeteket hozott létre. Új szervezetként megalakult a Különleges Rendeltetésű Ezred és a Katonai Rendészeti Központ valamint területi alapokon létrejött tíz kiképző század az önkéntes tartalékosok felkészítésére. S továbbá az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, amely kulcsszerepet tölt be a kiképzési feladatok és a területvédelmi tartalékos rendszer végrehajtásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!