Somogyi Hírlap

2017.07.11. 17:51

Munkaerő-utánpótlás és béremelés jöhet a vasutasoknak

Somogyban 1100 vasutas dolgozik, s bár az utóbbi időben csökkent a létszámhiány, még mindig bőven szükség van forgalmi szolgálattevőkre, mérnökökre és jegyvizsgálókra is, a Balaton déli partján belső átcsoportosítással látják el a főidényben a többletfeladatokat.

Harsányi Miklós

– Megkezdtük vasútvonalaink korszerűsítését, így 2022-ig összesen mintegy 900 kilométernyi vasúti pálya újulhat meg Magyarországon. Európa harmadik legsűrűbb hálózata azonban mit sem érne, ha nem lennének, akik minden egyes napon életet lehelnek ebbe a rendszerbe. Ezért 2017 és 2019 között összesen 30 százalékkal fogjuk emelni a vasúti dolgozók bérét – Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszönte meg a vasutasok munkáját a MÁV vasutas napi rendezvény alkalmából. A vasúttársaság érdeklődésünkre közölte: az állami vállalatok közül idén elsőként a MÁV alakított ki közös béremelési javaslatot a szakszervezetekkel, s március 13-án három évre szóló, összesen 30 százalékos béremelésről kötött megállapodást a vasutas érdek-képviseletekkel.

– Az egyezség 2017 és 2019 közötti időszakra átlagosan 13, 12 illetve öt százalékos béremelést tartalmaz – számolt be a vasúttársaság. – Így a MÁV-csoport nem vezető beosztású munkavállalói január elsejétől átlagosan 10 százalékos alapbér emelésben részesültek (amennyiben a minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelése megvalósított bérnövekedés mértéke nem érte el legalább a tíz százalékot).

Kérdésünkre – miszerint milyen területen okoz gondot most a munkaerőhiány megyénkben, s hogyan akarják ezt a problémát mérsékelni – a MÁV kommunikációs igazgatósága egyebek mellett közölte: országosan igaz, hogy a vasúttársaság utánpótlás terén – a szakmunkásképzés korábbi átalakítása, a munkaerő-piaci krízis valamint a vasutas szakközépiskolák egy részének megszűnése miatt – hasonló problémákkal küzd, mint számos más munkáltató az országban. Ugyanakkor a munkaerő-utánpótlás érdekében tett erőfeszítéseinek – többek közt bérfelzárkóztatás, munkaerő-toborzás, részvétel pályaorientációs rendezvényeken – köszönhetően az elmúlt időszakban fokozatosan csökkent a létszámhiány. A humánerőforrás biztosítására a MÁV humán menedzsmentje ötven pontos akciótervet dolgozott ki, melynek része bemutató filmek készítése az egyes munkakörökről, toborzás, illetve munkaerő megtartása szervezetfejlesztéssel, bérrendezéssel. Azt is megtudtuk: elsősorban váltókezelő, tolatásvezető, pénztáros, biztosítóberendezési és távközlési műszerész, felsővezeték-szerelő, jegyvizsgáló és mérnök munkakörökben van munkaerőhiány. A megfelelő létszám biztosítása és a szükséges munkaerő felvétele érdekében a vállalat tanfolyamokat szervez, a Balaton déli partján a nyáron a többletfeladatokat belső átcsoportosítással látja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!