elkerülhető a baj

2017.08.09. 14:05

Ne végződjön tragédiával az üdülés!

Felelőtlenség, a vízben tartózkodás szabályainak be nem tartása, és úszni nem tudás – ezek okozzák a legtöbb esetben a baleseteket a Balatonban.

Góz Lilla

A gyermekmentők és a vízimentők szerint a megszaporodó tragédiát megelőzhetőek lettek volna az esetek 90 százalékában. Idén nyáron eddig tizenöten vesztették életüket a tóban.

Június 15-e óta teljesítenek szolgálatot a gyermekmentők Balatonlellén. Eddig több mint kétszáz esetben kellett segíteniük, de volt, amikor már nem tudtak. Gesztes Éva, a szervezet szakmai igazgatója elmondta: azok a balesetek, amelyek szép számmal történtek ezen a nyáron, kivétel nélkül megelőzhetőek lettek volna. A szakember szerint ha nem tudunk úszni, viseljünk a vízi járművön mentőmellényt, továbbá bizonytalan mélységbe úszástudás nélkül ne menjünk.

A vízimentők vezetője, Bagyó Sándor nemrégiben az egyik közösségi oldalon figyelemfelhívást tett közzé annak érdekében, hogy kevesebb legyen a haláleset. Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke szerint fel kell hívni a figyelmet az egyéni felelősség korlátaira, meg kell fékezni a vízibaleseteket, hogy egy üdülés ne tragédiába torkolljon. Bagyó Sándor továbbá számos jótanáccsal látja el a fürdőzőket. Azt javasolja, sose ugorjunk a vízbe felhevült testtel, figyeljük a bójákat, amelyek a vízmélységet jelzik. Sose fürödjünk alkoholos állapotban, vagy egyéb tudatmódosító szer hatása alatt. Továbbá az úszni nem tudó gyermekeknek mindenképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy mentőgallér használata.

A balatonlellei Napfény strandon a vízimentők, az elsősegélynyújtók és a bűnmegelőzési központ diákjai is figyelnek a turisták biztonságára. Azt mondják: sokszor a csúszdáknál, vagy a vízibicikliken történik baleset. Idén nyáron eddig tizenöten vesztették életüket a tóban, tavaly egész évben kilencen. Az adatok szerint évek éppen tíz éve fulladtak ennél többen a tóba, összesen tizenheten. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!