Összetartó erő

2017.07.22. 15:12

Munkahely és óvoda is van, mégis elmennek a fiatalok

Nincs igazán megtartó ereje a falunak, de nehéz megfejteni, miért, mert még munkahely is van Tapsonyban.

Kovács Gábor, [email protected]

Megkímélték Tapsonyt a júliusi viharok, de a közeli szőlőhegyet nem: a falu déli, Böhönye felé eső végén a szőlőt, a gyümölcsöst elverte a jég, pusztította a szilvát, barackot, almát. Az önkormányzat egész éves munkájának azonban beérett a gyümölcse.

– Az orvosi épület nagyon régi, abban működött a védőnő és a fogorvos, de a fogorvosi szolgálat megszűnt, mert Marcaliból jártak ide, de már a városban sincs fogorvos – mondta Fábos István polgármester. – Az épület a teljes felújítás mellett új arculatot kap. Négymillió forintért egy szolgálati kocsit is beszerezhetünk, mert a védőnő öt települést lát el. Tapsony mellett Nagyszakácsi, Szőcsénypuszta, Nemesvid és Somogysimonyi a körzete. Már megkezdődtek az előkészületek a munkához, amely a tervek szerint jövőre befejeződhet.

Öt gyermek születik évente a mintegy hétszáz lelket számláló faluban. Több mint száz üres ingatlan van a településen. A polgármester azt mondta: nincs igazán megtartó ereje a falunak, de nehéz megfejteni, miért, mert még munkahely is van Tapsonyban. Iskolán kívül mindennel rendelkeznek, van egy átlag húszas gyermeklétszámú óvoda, van állandó orvos, védőnő, posta, sőt még gyógyszertár is, bár a patika bezár hamarosan, mert a gyógyszerész 80 éves, szeretné befejezni a munkát.

– Van egy nagyon jó munkahely, a Hans Pausch, ami legalább kétszáz főt foglalkoztat, nemrég volt a húszéves jubileuma. Tapsonyból mindenkit beszippantott – folytatta a polgármester. – A százszázalékos német tulajdonú és vezetésű vállalat röntgengép vázakat, urológiai CT alkatrészeket készít, a berendezéseket Németországban az anyacégnél rakják össze. Sok bérmunkát vállalnak, a legújabb lézeres technikával. Nekik köszönhetően nincs munkanélküliség a faluban, aki akar, az dolgozhat.

– Nehéz megfejteni, miért hagyják el a fiatalok a falut. Véleményem szerint a fiatalokat a szórakozás érdekli, és nem akarnak a szülőkkel együtt lakni, ezért vándorolnak el a községekből. A közösséget nehéz egyben tartani, mert vidéken az emberek valahogy eltávolodtak egymástól. Az iskola hiánya sem lehet hátrány a faluban, egy városi gyerek többet ingázhat – véli a polgármester.

Csatornázási beruházás előtt állnak

Működik három mezőgazdasági cég is a faluban, egyikük, egy német tulajdonú, éves szinten jelentős iparűzési adót fizet, de ahogy a polgármester fogalmaz, a Hans Pausch „tartja fenn” a községet.

A bevételből jut beruházásokra is, bár a kultúrház külseje romos, de helyiségről helyiségre felújították, ahogy a többi szociális intézményt is, az óvodát, az önkormányzati hivatalt, sőt a második világháborús emlékművet is. Hosszú évtizedek óta a legnagyobb beruházás előtt állnak. Egy európai uniós pályázattal a térségben megvalósulhat a szennyvíz-csatornázás 3 milliárd 600 millió forintból.

Sávolyon létesült egy nagyobb teljesítményű tisztítómű, oda vezetnék hét település, Tapsony, Somogyzsitfa, Somogysámson, Szőkedencs, Csákány és Sávoly szennyvizét. Nagy szükség volna Tapsony kilenc kilométernyi úthálózatának megújítására is a tizenhárom utcában. Azonban a csatornahálózat kiépítéséig nem célszerű bolygatni, megbontani a meglévő belterületi utakat, a csatornázás után kell nekifogni a rendbe hozásuknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!