Jó hír a gazdáknak?

2017.08.05. 07:50

Nem számítanak a vetőmag árának emelkedésére

Nettó 92 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé egy tonna őszi kalászos vetőmagra a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács

Harsányi Miklós

A szervezet szerint elegendő mennyiségű vetőmag áll majd a gazdálkodók rendelkezésére az őszi vetésekhez. Takács Géza, a vetőmag szövetség elnöke elmondta: a meghatározó őszi kalászos fajok – őszi búza, őszi árpa, tritikálé – vetőmagjából a várható készletek szakmailag megfelelő, 40 százalék körüli felújítása lehetőséget biztosítanak.

– A tagoktól kapott információk alapján az előző évhez képest kis mértékben nőtt az őszi búza készlet részaránya, a többi növény esetében nincsenek jelentős raktáron lévő készletek – közölte. – A várható átlagtermés tekintetében a tavalyi eredményekhez képest csökkenés tapasztalható. A piaci szereplők a kalászos terményárak emelkedésével számolnak, mely élénkítheti a fémzárolt, minősített vetőmag iránti keresletet. Arra is kitértek: a tényleges értékesítési ár tekintetében a szövetség rendelkezésére a vetési szezon kezdetén állnak majd rendelkezésére adatok. Az elmúlt években hullámzott a végfelhasználói átlagár: míg 2009-ben átlagosan 62 ezer, 2012-ben 115 ezer forintért, 2015-ben 91 ezer, 2016-ban 93 ezer forintért kelt el egy tonna őszi búza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!