Példás összefogás

2017.08.20. 16:19

Összeállt a sok millió búzaszem – kisült a Magyarok Kenyere

Nagybajomban sütötték ki a Magyarok Kenyerét: a magyar gazdák jótékonysági akciójának záróakkordját tartották a kisvárosban, a nagybajomi városnappal és langalló-fesztivállal egy időben. Az országban több mint 500 tonna gabona gyűlt össze a felhívásra, így mintegy 84 ezer rászoruló gyermek étkeztetéséhez járul hozzá a program, ezért mondott köszönetet a gazdáknak Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke.

K.G.

– Egy kenyéren él az ország örömben, bánatban és az ünnepen is – mondta beszédében Jakab István. – Tudunk tenni egymásért: a Kárpát-medencei gyermekintézetek köszönetét hozom. Az új kenyér ünnepe egyben az államalapításé is. Szent István óta a nemzetet megtartani kötelesség. Most Európát is védenünk kell, ha nemcsak egy keresztény Magyarországon, hanem egy keresztény Európában akarunk élni.

– Szent István mellett azokra is emlékezünk, akik a több mint ezer év alatt elszántan védték a magyar államiságot, a független, keresztény Magyarországot, amikor sokan hol a függetlenségét, hol a magyarságát, hol a kereszténységét akarták megrendíteni – emelte ki Neszményi Zsolt kormánymegbízott.

Lesz olyan iskola, amelynek egész éves kenyérszükségletét fedezi a Magyarok Kenyere, hangsúlyozta a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. – Az új kenyerünket szorgos gazdáinknak, pékjeinknek köszönhetjük, ők bármilyen volt a termés, tették a dolgukat, és példát mutattak emberségből, hazaszeretetből – mondta Biró Norbert.

Kisült a Magyarok Kenyere

Az idén Somogyban 11,5 tonna búza gyűlt össze a Magyarok Kenyere programban, míg tavaly 9. Ebben az évben 136 gazda adományozott, tavaly 110. Tizenhét somogyi gyermekintézetbe jut liszt, 400 kiló egy-egy helyre.

– Az aratás adott a gazdáknak megélhetést és a jövőt biztosító vetőmagot, de adott gabonát jótékonyságra is, hogy jusson a szükséget szenvedőknek – értékelt Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Ezután elismerést kapott Bolla Sándor, a balatonőszödi, Szabó Tamás a nagybajomi, Udvaros Zoltán a látrányi, Mocz András a somogyszobi, Schmidt László a kéthelyi, Vass Zoltán a bárdudvarnoki gyűjtőpont megszervezéséért. Elismerést kapott továbbá István József, az őrlést biztosító barcsi korhű malom ügyvezetője, és Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a sütésért.

– Természetes alapanyagból, hosszú kovászos technológiával készült a Magyarok Kenyere, gondos sütéssel, magyar pékek keze nyomán – mondta Septe József.

Czeferner Józsefné nagybajomi polgármester szerint a 820 éves település mindig megélhetést adott lakóinak, főként a mezőgazdaságból. A városnapon családias hangulatban a település idősei, gyermekei szerepeltek a színpadon. A langallófesztiválon nyolc csapat indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!