vonzóbb a város

2017.10.21. 18:09

Vissza a városba – óvónőhiány lehet a kistelepüléseken

A háziorvosok, a gyermekorvosok, és a fogorvosok után az óvónőkről derült ki, hogy a nagyvárosi-főiskolai élet megízlelése után nem kívánkoznak vissza a kistelepülésekre dolgozni. A hírek szerint van olyan település, ahova félmilliós fizetésért se. Kaposváron nincs óvónőhiány, ám a megyében érzékelni a problémát.

Turbéki Bernadett

A korábbi éveket leginkább az jellemezte, hogy a városi óvónők vidéken helyezkedtek el. Manapság azonban fordult a világ, és a vidékiek visszatérnek a városba, vagy külföldre vándorolnak, és bébiszitterként próbálnak szerencsét jobb fizetés reményében. Ezért a vidéki óvodákban egyre kevesebb lesz az óvónő, viszont egyre több a betöltetlen álláshely. Magyarország egyes részein még akkor sem akad jelentkező, ha jóval magasabb fizetést, és szolgálati lakást is kínálnak az álláshoz. Most még nem érződik a probléma, ám a hozzáértők szerint bombaként robban majd a pedagógushiány.

– Az elkövetkezendő öt évben várhatóan egyre több betöltetlen tanítói és óvodapedagógusi álláshely lesz, mert egy korosztály távozik a rendszerből, vagyis egyszerre sokan mennek nyugdíjba – mondta Schmidt Jenő, a települési Önkormányzatok Országos szövetségének elnöke. – A tömeges nyugdíjba vonulás hatását először három év múlva érezhetjük majd, és akár hét évig eltarthat.

– Itt nem arról beszélünk, hogy egy-egy tanító, vagy óvónő nyugdíjba megy, hanem arról, hogy intézményenként akár többen is, öten-hatan egy időben távoznak – mondta Tab polgármestere. – Fel kellene készülni és megoldást találni a hamarosan jelentkező problémára. Az önkormányzatok részéről tanulmányi szerződést lehetne kötni a pedagógusokkal, vagy felvételi szerződést azokkal, akik ilyen pályára mennek a településről, hogy vissza is térjenek oda. 

A legtöbb helyen jelenleg helyettesítéssel orvosolni tudják a jelentkező óvodapedagógus-hiányt. Azok az óvodák kerülnek veszélybe, ahol csupán egy csoport működik, és az óvónő belátható időn belül nyugdíjba vonul. Somogyban 246 település van, csaknem 70 százalékuk rendelkezik óvodával. Ezek közül 125 központi intézmény, 197 ellátási hellyel. Közülük több óvodában már a gyereklétszám is folyamatosan csökken, így ezek az intézmények megszűnnek majd, ám így is marad több, mint száz óvoda, ahol várhatóan fellép majd a képzett óvónők hiánya.

Somogyjádon például augusztus vége óta nem jelentkezett senki a kiírt pályázatra. A Kaposvárról kijáró pedagógus a megyeszékhelyen talált magának óvónői állást. A somogyjádi három csoportos óvodában jelenleg hat óvónő foglalkozik a gyerekekkel, ám egyik közülük vezető, akinek így még több feladat jut, és lesz, aki két éven belül nyugdíjba megy.

– Nem tudjuk, miért nem jelentkezett eddig senki a megüresedett álláshelyre – mondta Lőrinczné Kiss Ilona, Somogyjád polgármestere. – Somogyjád még csak nem is zsáktelepülés, és közel vagyunk a megyeszékhelyhez. A gyereklétszámunk is folyamatosan csökken. Tíz évvel ezelőtt még 90 gyermek is volt négy csoportban Somogyjádon, manapság a hatvanat alig éri el ez a szám. 

A megyeszékhelyen nincs óvónőhiány, de Kaposváron is heteket kell várni, míg jelentkezik valaki az üres álláshelyre. A Rét Utcai óvodába például újsághirdetés útján találtak megfelelő szakembert. – Kaposváron még nincs óvónőhiány, de érezhető, hogy hamarosan lesz – mondta Rónai Ágota, a Rét Utcai Óvoda vezetője. – Már nem számít, kinek mennyi rutinja van, a kezdőket is szívesen fogadjuk.

A megyeszékhely huszonhat óvodájából az önkormányzat hat központi óvodát tart fenn, 19 telephellyel, a többi egyházi, vagy magánóvoda. Valamennyi önkormányzati óvodában betöltöttek a határozatlan, és a GYES, GYED idejére meghirdetett határozott idejű álláshelyek, tehát nincs óvónőhiány. A Kaposváron dolgozó óvónők átlagéletkora 45 évre tehető. Az óvodapedagógusok meghatározott bértábla szerint kapnak fizetést, amely szerint a gyakornokok bruttó 177 ezer 100 forintos juttatása és a nyugdíj előtt álló mesterpedagógusok bruttó 447 ezer 615 forintos bére között keresnek. Ezt a fizetést bárhol megkapják az országban, ám néhol plusz juttatásokat, és szolgálati lakást is kapnak mellé. Az óvodapedagógusok mégsem jelentkeznek a meghirdetett helyekre, pedig a felsőoktatásban országosan több helyen is van képzés. A Somogy Megyei Kormányhivatal adatai szerint jelenleg 944 óvónő 8957 gyermeket lát el a megyében. A szakértők szerint mindkét szám folyamatosan csökken, ám az óvodapedagógusoké jóval gyorsabban, mint a gyerekeké.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!