Galéria

2017.08.13. 13:20

Patadobogás, ostorcsapás: bevonultak a huszárok Igalba

Somogyi és bjelovári huszárok látványos lovasbemutatója mellett csikósok és trükklovasok vonzottak sokakat Igalban. Harmadik alkalommal szervezték meg a nemzetközi huszártalálkozót a városban.

Gyeszát Zsolt

Élő zeneszóra vonultak szombaton a somogyi és a horvát huszárok Igalban, akikeket fényképezőgépek hada, s nagy érdeklődés fogadott a Fesztiválparkban. Még a városban fürdőző külföldi vendégeket is kicsalta a patadobogás, s a korhű ruházatot öltött huszárok csapata. Az idei esztendőben sem hagyta ki a különleges programot az igali Őszi Istvánné, mint kérdésünkre elmondta, az unokáit kísérte el a parkba, hogy megmutathassa nekik is a szép eseményt.

– Nagyon fontos a hagyományőrzés, ezáltal is életben tartja az ember a magyarságot, a magyar tudatot – mondta lapunknak Novák Ferenc közhuszár, a Somogyi Huszár Egyesület lovasa.

Majd felelevenítették a régi hagyományokat a lovas huszárok egy színes műsor keretein belül, melyből a horvát bajtársak is kivették a részüket. Az eseményen is elhangzott, hogy egykor jól értettek a huszárok a lovaikhoz, ám mint az a bemutatókból kiderült, ma sincs ez másként. Nagy tapsot érdemeltek a huszárok, miután lóhátról is pontoson dobtak célba.

Majd igazi vásári komédia követte a lovas huszárokat. Csikósok és trükklovas legények mérték össze tudásukat ló hátán, s a földön karikás ostorral. Igazán látványos volt a Marczipán Hagyományőrző Lovasfarm tanítványainak és a Babilon Lovasegyesület kaszkadőr lovasainak előadása. Aki még a műsor előtt úgy hitte, hogy lehetetlen egy kézzel, ráadásul fejjel lefelé lovagolni, már beláthatja, hogy tévedett…

Az idei nemzetközi huszártalálkozón a testvértelepülések is találkoztak – tudtuk meg Obbás Gyula polgármestertől. Hiszen meghívták a horvátországi Lipik testvérvárost, Erdélyből Csíkszentkirályt, a kárpátaljai Tiszapéterfalvát, s nem utolsósorban a felvidéki Krasznahorkaváralját. Az igali polgármester hozzátette: örvendetes, hogy ennyien ellátogattak a találkozóra. Lelki feltöltődés volt sokak számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!