Iskolakezdési roham

2017.08.11. 07:00

A pedagógus írja a listát, de a gyerek választ

A nagy nyári hőségben sem üresek a papír-és írószer üzletek, mert a szülők közül egyre többen már augusztus elején szétnéznek, és jó korán elkezdik a vásárolgatást az iskolakezdésre.

K.G.

– Először vagyunk itt, most tájékozódom – mondta Szente Kármen. A kisfiát kísérte el, aki szeptembertől első osztályos tanuló lesz. – Füzetek, írószerek, sok minden van itt, ki lehet nyitni a pénztárcát. Van olcsóbb és drágább, de hogy ingyenesek a tankönyvek, nem vészes a végösszeg. Kiszámoltam, hogy 20 ezer forint körül hagyunk majd itt füzetekre, ceruzákra. Nem tudom, hogy a tanév során jöhet-e még költség ehhez, de felkészültem.

Mindenki a pénztárcájához mérten vásárol, mert árban nagy különbségek vannak a piacon.

– Nagyon széles a választék, mi olyan termékeket tartunk, amelyek a minőséget képviselik – mondta Gerhát Györgyi, a Mega-papír 2004 kft. ügyvezető igazgatója. – Szakképzett eladókkal próbálunk segíteni a vevőknek, hogy ne kelljen nekik egy hosszú listával ácsorogni a bolt közepén. A listát legtöbbször a tanárok írják. Sok új áru van, ami még nem általánosan ismert, például balkezes termékek, speciális füzetek. Nem mindegy, hogy művészeti iskolába jár-e a gyermek, ahol még fontosabbak a jó minőségű írószerek. Egyre inkább rájöttek a szülők is arra, fontos, hogy jobb minőséget vegyenek, mert például a ceruzának kevésbé törik a hegye, kevesebbet kell hegyezni.

Az iskolatáska választásnál a szülők próbálnak odafigyelni, hogy a célnak megfeleljen, de az a tapasztalat, hogy a minták, a díszítés ügyében jellemzően a gyerek dönt.

– A szülőnek is fontos, hogy szívesen hordja az iskolatáskát a gyerek – mondta Gerhát Györgyi. – Érdekes, hogy Dombóváron és Szekszárdon is van üzletünk, és területenként más-más termékeket kérnek az iskolák. Ez a pedagógusoktól függ. Somogyban a Lyra és a Faber-castell márkát írják elő legtöbbször, bár ugyanabban a minőségben más termékek is vannak. A pedagógusok ezzel behatárolják az összeget, de nem mindenki tudja megengedni magának.

A kaposvári üzletben igyekeznek felvidítani a gyerekeket, mert az iskolakezdésnek nem mindenki örül. Augusztus 21-ei kezdettel tartanak egy „Játszva vásárolj” hetet, ahol bohóccal, csillámfestő kreatív sarokkal várják a kicsiket.

A tapasztalatok szerint a papírboltokban a nagy roham augusztus utolsó hetére tevődik, addig aki teheti, a nyaralást választja. Azonban egyre gyakoribb jelenség, hogy egy többgyermekes család úgy igyekszik beosztani a pénzét, hogy júniusban, júliusban és augusztusban is vásárolnak termékeket az iskolakezdéshez, hogy ne legyen egyszerre teher a családnak. Sokan azért jönnek az utolsó pillanatban, mert a munkahelyükön előbb nem kapják meg a beiskolázási utalványokat.

Makray Krisztina:

– Próbálok addig megvenni mindent, amíg lehet kapni. Két gyermekem van, az egyik második osztályos, a másik negyedikes. Sok a beszerezni való: füzetek, ceruzák, ecsetek, festékek. Az a tapasztalatom, hogy szeptemberhez közeledve, kicsivel az iskolakezdés előtt már nincs nagy választék, ezért a fontosabb dolgokat érdemes előre megvásárolni.

Dániel Erika:

– Mi több hónapon keresztül teszünk félre az iskolakezdésre, így nem megterhelő. Szeretünk előre tervezni, hogy a gyerekkel pakolhassuk össze a táskát, tolltartót. Előre összeírt listával érkezünk a boltba, onnan húzzuk ki, amit betettünk a kosárba. Csak egy alkalommal vásárolunk, egyszerre veszünk meg mindent. A gyermekem kilenc éves, most megy a negyedik osztályba.

Siposné Baranyai Ibolya:

– Nagymamaként kísértem el az unokáimat a papírüzletbe. A nagyobb választék miatt érkezünk augusztus elején, és az is belejátszik, hogy a gyerekek nagyon szerettek volna minél előbb eljönni, már nagyon készülnek az iskolába. A nyolc és tizenkét éves unoka mindennap elmondta, hogy jöjjünk vásárolni, mert szeretnék, ha meglenne minden, ami az iskolába kell, és minél szebb, jobb minőségű legyen. Félnek, hogy elfogy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!