Babócsa

2017.08.03. 19:29

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek

Hagyományosan Babócsán, az első roma holokauszt emlékműnél emlékezett meg a helyi és a Somogy Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat az áldozatokról.

Koszorus Rita

A megemlékezésen levetítették a Töredék életek című a tragédiát feldolgozó filmet, majd megemlékeztek az áldozatokról. A Somogy Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Balogh Imre beszédében kiemelte, fontos újra és újra felidézni a történelmi eseményeket. Emlékeztetni kell a ma él embereket a borzalmakra, hogy a népirtás ne ismétlődhessen meg. Huszti Gábor a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy nem csak áldozatok voltak. – Gyakorlatilag kétmillió roma embert akartak eltávolítani – mondta az alelnök. – Ők ártatlanul kerültek oda és köztük nem csak áldozatok, de hősök is. Ők ugyanolyan védtelen emberek voltak a roma áldozatok is, mint bárki más a második világháború során. Egyértelműen ki kell jelentenünk, hogy nem kérünk ebből és azon kell dolgoznunk, hogy a tragédia ne ismétlődhessen meg.

Hozzátette: a végső cél elérését, a cigányság teljes megsemmisítését szerencsére sikerült megakadályozni, bár az áldozatok száma ennek ellenére nagyon magas. Kevés olyan család van ma Magyarországon, ahol a felmenők között ne lett volna valaki áldozata ennek az ideológiának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!