Fulladás

2017.08.28. 11:30

Senki ne fulladjon a Balatonba!

Az elmúlt hetek egyik legnagyobb magyar közösségi-média kampánya volt, amikor Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke sokkoló képekkel, beszélgetésre hívott mindenkit.

Barkóczy László

A téma, hogy mit lehet, és kell tenni azért, hogy lényegesen visszaszorítsuk a vízi balesetek számát hazánkban. A figyelmet megkapták. A kérdés, mihez kezdenek most, hogy rájuk figyel, és a problémán rágódik az egész ország. – A problémának nagyon sok oldala van, amit vizsgálni kell és érdemes – kezdi az okok feltárását Bagyó Sándor. – Mint minden társadalmi problémánál, itt is összetettek az okok, így a megoldások sem lehetnek egyszerűek. A cél az igen: senki ne fulladjon vízbe, mindenki tudjon úszni. Ha a baj mégis bekövetkezik, akkor pedig legyenek olyan műszaki és egyéb feltételek, amelyekkel ezt orvosolni tudjuk. De hogy idáig eljussunk, nagyon sok területen kell változást elérnünk.

– Egy társadalom állapotát, tagjainak egészségügyi állapota nagyon jól tükrözi – folytatta Bagyó Sándor. – És sajnos azt kell mondanom, ezen még nagyon sokat kell fejlesztenünk. Mind a mai napig mentőzök is, és kivonuláskor látom azt, amit az emberek talán nem is akarnak megmutatni: nagyon sokan elképesztő mentálhigiénés körülmények közt élnek, az egészségük sokadlagos tényező az életükben. Amíg ezen nem változtatunk, hiába várjuk el, hogy tudjon úszni, felelősséggel dönteni arról, mire képes és mire nem a vízben. De ha a felelősség kérdését vizsgáljuk, rájövünk, hogy az Y generáció különösen veszélyeztetett. Nagyon sok 18-22 év közötti fiatal kerül bajba a vízben. Úszni nem tud, de ugrik. Nehezen értem meg, hogy miért –veti fel. – Mert a számítógépek előtt töltött időben, akármelyik játékban lehet hogy több élete van, és csak meg kell innia a csodaelixírt, hogy jobban legyen. De itt a valós világban ez nem így van, és már az is furcsa, hogy ezt el kell mondani. Aki a gép előtt hős, az még nem garancia, hogy az életben is azzá lesz. – gondolkodik el az okokon az elnök.

Bagyó Sándor

Ebből az elemzésből az bontakozik ki, hogy az egyén felelőssége megkérdőjelezhetetlen. De akkor ez azt is jelenti egyben, hogy a rendszer, mely a védelmünkre született, működőképes.

– A kilencvenes évek elején, amikor 29-en létrehoztuk a szervezetet, nagy szerencsénk volt. – gondol vissza a múltra Bagyó Sándor. – Olyan emberek csatlakoztak hozzánk, akik idealisták voltak – ami szerintem elengedhetetlen – és nagyon jó szakemberek, informatikai beállítottsággal. Így sikerült az elmúlt években egy olyan rendszert kifejleszteni, amely olcsó, hatékony, és a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően korszerű is. 2012-ben Luxemburgban Euro Cloud kategória győztes díjat is nyert. Ehhez kapcsolódik a Balaton Help nevű alkalmazásunk kifejlesztése, amivel bárki aki telepítette a telefonjára, GPS adatot tud nekünk küldeni, és mi perceken belül felvesszük vele a kapcsolatot, és ha szükséges, menteni tudjuk.

Vízimentők Országos Szakszolgálata

– Ha a rendszert tágabb értelemben elemezzük, akkor jutunk el valójában oda, ami az egész figyelemfelkeltés célja volt a fotóval – folytatta Bagyó. – Több kommentet is kaptunk a közösségi médiában a viharjelzésekkel kapcsolatban. Biztos vagyok benne, hogy lehetne azon is finomítani, de abban is, hogy nem ismerik az emberek a viharjelzőt. Talán a szóösszetétel zavarja meg őket, nem tudom. A leírása szerint szélerősséget jelez. De Svájcban például szintén hasonló viharjelzés van, viszont semmi tiltó hatálya nincsen. Tájékoztató jellegű, mert az emberek az információk alapján hoznak helyes döntést. Nálunk az egyes szintekhez tiltások vannak kötve, ami nem biztos, hogy rossz, de leveszi az egyén válláról a döntés felelősségét. Aki így megoldásként tekint a viharjelzésre, nem információ forrásként, amit a többivel együtt értékelve el tudná dönteni, kell-e neki a vízbe maradni – magyarázza Bagyó Sándor.

– Vagyis a legnagyobb felelősséget és munkát az oktatásban, a prevenciós lépések sorában látom. Abban, hogy az emberek tudjanak úszni. Először a gyerekeknél kell bevezetni egy állandó úszásoktatást, majd a felnőtteket is be kell vonni, érdekeltté tenni abban, hogy képesek legyenek a vízben életben maradni, legyen egyfajta vízbiztonságuk. Ha ez megvan, akkor minél több embernek meg kell tanítani az önmentést, a társmentést. Hogy még kevesebb baj történjen. – vázolja terveit a vízi mentők elnöke.

Nagy feladat ez, amin látszik, hogy nem megy egyik napról a másikra. A megoldás egy nyitott társadalmat, egy proaktív vezetést, és persze rengeteg munkát feltételez. A feladat nagysága nem riasztja Bagyó Sándort.

– Ausztriában a 60-70-es években nagy bajok voltak a vízi biztonság terén, sok ember fulladt az ottani tavakba, folyókba. Felismerték a problémát, nagyon sok forrást biztosítottak a prevencióra. Mára ott tartanak, hogy talán ha 10 ember fullad vízbe náluk évente. Itthon ez a szám 200-300 ember, ami nagyon szomorú.

De társadalmi szervezetként nekünk a társadalom öröme a sikerünk. Nem panaszkodom, nem állunk rosszul: egy jó rendszerrel, folyamatosan fejlődve küzdünk a célért. A közeljövőben is fejleszthetünk, de látnunk kell, hogy nem csak nekünk kell fejlődnünk, de a környezetünknek és a társadalmunknak is. Hiszek abban, hogy szerepet tudunk ebben vállalni, tudunk tenni valamit azért, hogy senki ne haljon meg hazánk vizeiben.

 

Bagyó Sándor édesapja 56-ban hagyta el az országot, és telepedett le Svájcban. Gyermekei is ott születtek, és nevelkedtek bele abba a mentalitásba, melyet aztán a vízi mentők elnöke 26 évesen hazahozott, és segítségével vezeti szervezetét és a mentéseket is. Hisz abban, hogy a vitakultúra lassan eléri itthon is azt a szintet, hogy a problémákról lehet nyíltan beszélni, és a diskurzus valós eredményeket is hozhat.

Büszke a szervezetére aminek 1999 óta elnöke. Sikereket érnek el (utoljára FINA VB-t biztosították minden hiba nélkül), de ettől függetlenül folyamatosan látják a problémákat és a tennivalókat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában