Nyitva a Balaton

2017.09.25. 14:00

Sikeres volt a balatoni régió eddigi időszaka, indul az őszi szezon!

Elkezdődött az őszi szezon, a Balaton nyitva tart, mondta Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke a Balaton vizén ringatózó katamarán fedélzetén, ahol a szervezet sajtótájékoztatóját tartották.

Krausz Andrea

Balatoni illusztrációk

– A Global Peace Indexe szerint Magyarország a 15. legbiztonságosabb térség a világon, ennek is köszönhető a turizmus növekedése – emelte ki a szombati sajtótájékoztatón Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke. – Sikeres volt az év eddigi időszaka a balatoni régió számára, ahol tovább nőtt a vendégforgalom és bővült a fejlesztések, programok száma. Míg néhány éve a magyar családok 50 százaléka tudott megengedni magának egy egyhetes balatoni nyaralást, addig az idei felmérések alapján 65 százalékra nőtt ez az arány. Ez leginkább a reálbérek növekedésének köszönhető.

A KSH adatai szerint az év első hét hónapjában a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek 15,3 százalékát, a vendégéjszakák közel 20 százalékát regisztrálták a Balaton-régióban. Az összes magyar kereskedelmi szálláshely több mint negyede található itt. A kereskedelmi szálláshelyek kapacitáskihasználtsága az első hét hónapban a tavalyi 50 százalékról közel 55 százalékra nőtt. A régió 1 millió 17 ezer vendéget fogadott 3 millió 252 ezer vendégéjszakára idén, ami 4,3 százalékos vendégszám-növekedést és 4,6 százalékos vendégéjszaka-szám növekedést jelent. A szállásdíj bevétel az első 7 hónapban 21,2 milliárd forint, ami 11 százalékos bővülést idézett elő.

Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke szerint nem csak jó példák vannak a Balatonnál. Azt mondta, amíg Hévíz 7,8 százalékos, Balatonfüred 12,9 százalékos, Keszthely pedig 41 (!) százalékos vendégéjszaka-növekedést produkált a kereskedelmi szálláshelyeken, addig Siófokon 9,4 százalékos elmaradás jelentkezik. A Hoffmann Henrik által nyilvánosságra hozott siófoki eredményekre részletesen visszatérünk keddi lapszámunkban, megadva a lehetőséget a reagálásra Lengyel Róbert siófoki polgármesternek.

– Az idei balatoni szezonra jellemző növekedést nem a belföldi turisták számának növekedése hozta, bár továbbra is jelentős vendégforgalmat generálnak a belföldiek – mondta Hoffmann Henrik. – Négy vendégből három továbbra is magyar a Balatonnál, a növekedés a külföldiek részéről volt szignifikáns. Összesen 9,9 százalékkal nőtt a külföldi vendégek száma, az általuk eltöltött vendégéjszaka-szám pedig 10,5 százalékkal több a tavalyinál. Amíg a belföldiek átlagos tartózkodási ideje 3,2 éjszaka, addig a külföldieké 4,6 éj, ami az országos átlagnak a duplája.

Fekete Tamás, a Nyitott Balaton koordinátora a szeptember 22. és október 15. között zajló őszi akcióról elmondta, hogy közel 300 vállalkozás csatlakozott az eseménysorozathoz. A szálláshely-szolgáltatók 2+1 és 3+1-es akcióikkal ingyenes vendégéjszakákat ajánlanak fel, 125 vendéglátóhely pedig helyi termékekből összeállított, különleges őszi menüt kínál. Kerékpáros és szüreti programok, kulturális rendezvények, borkóstolók és esti túrák is várják az érdeklődőket. Az akcióról a www.nyitottbalaton.hu oldalon lehet olvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!